Kesä

Kesä

Rallia

Lauantaina, 30.7.2011

Rallin pörinää on ollut tämä päivä. Aamulla heräsin helikopterien ruksutukseen, kun MM-ralli tuli paikkakunnalle, Urrian erikoiskokeelle. Olen kasvanut jo lapsesta tähän ralliin, kun lapsuuskodistani muutaman kilometrin päässä oli legendaarinen Humalamäen pikataival. Se oli meille syrjäkylän lapsille kesän kohokohta. Siihen aikaan ralli ajettiin elokuun lopulla, ensimmäinen auto starttasi illalla kuudelta Laajavuoresta. Kisaa käytiin pitkälle yöhön, ellei peräti läpi yön.

Oman mausteensa toi pimeys, kun lähdettiin käpsimään takaisinpäin. Viimeisten autojen kohdalla pillien viheltäessä tietä tyhjäksi, tuli joskus hypättyä sokkona suoraan vesiojaan. Märkinä ja kylmissämme palasimme kotia. Äiti ennakoi tilannetta, oli virittänyt tulet hellaan ja paistoi meille lettuja. Vieläkin muistan sen tunteen, miten ihana oli palata kylmettyneenä kodin lämpöön.

Silloin ennen vanhaan kuljettajat harjoittelivat pikataipaleita parisen viikkoa. Kylän pojat kyhäsivät tien varteen kojuja, joissa odottelivat harjoittelijoita nimmarin toivossa. Koko touhu oli sata kertaa leppoisampaa kuin nykyään. Kuskit pysähtelivät juttelemaan ja jakamaan nimikirjoituksella varustettuja kuvia.

Joskus seitkytluvun lopulla minä tein kepposen. Otin silloisen (myös nykyisen) poikaystäväni urheilulliseksi tuunatun Ford Caprin ja ajaa hurauttelin pikataivalta pitkin. Pojat ryntäsivät pusikosta heiluttelemaan nimikirjoitusvihkojaan. Minähän pysähdyin. Pikkuveljeni ja hänen kavereittensa ilmeet olivat näkemisen arvoiset, kommentit painokelvottomia.

Nyt rallia lähti meidän perheestä erikoiskokeelle katsomaan jälkikasvu mopoineen. Menivät isolla sakilla jo aamuyöstä valtaamaan paikkoja, ilmeisesti myös ilmaisen katsomapaikan toivossa. Me kävimme miehen kanssa myös sen verran tienvarressa, että pääsimme näkemään autot. Vieläkin ralliauton ääni kutkuttaa mahanpohjasta asti.

Tähän pitäisi olla tietysti kuvaa rallista, vaan eipä sattunut kamera mukaan. Sen sijaan laitan kuvan yhdestä katkenneesta ruusunoksasta, jonka pelastin maljakkoon.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti