Kevät

Kevät

Gluteenitonta leivontaa

Lauantaina, 22.10.2011

Lomaviikon päätteeksi kutsuin ystäväni Varpun kyläilemään eilen. Vierailu innoitti siivoamaaan huushollin perusteellisesti, olikin raikas keli tuulettaa mattoja. Tämä ystäväni on hieman haasteellisempi kestitettävä, koska kaiken tarjottavan on oltava gluteenitonta. Makeat leipomukset eivät tuota niinkään pään raavintaa, kuin suolaiset tarjottavat.

 Gluteenittomista jauhoista onnistuu vallan hyvin kääretorttu, samoin kuin perunajauhoistakin. Ensin sivelin torttulevylle ohuesti makeaa mansikkahilloa. Tämän päälle vaniljalla maustettua rahkaa sekoitettuna kermavaahtoon ja  pakastimesta sulatettuja mansikkaviipaleita. Sitten koko homma rullalle. Tämä kaikki on tehtävä nopeasti, ennenkuin torttulevy ennättää jäähtyä, muuten tulee ikäviä halkeamia.





Suolaiseksi palaksi värkkäsin feta-parsakaalipiirakan. Tähän olisi voinut laittaa vielä aurinkokuivattua tomaattia, mutten muistanut ostaa.  Pohjan ohjeen olin jemmannut jostakin lehdestä talteen, ja täytyy myöntää, että onnistui superhyvin. Laitan tähän ohjeen, jos vaikka jotakin kiinnostaa:

GLUTEENITON POHJA SUOLAISELLE PIIRAKALLE:

* 3 dl gluteenittomia jauhoja
* suolaa
* 75 g voita
* 1 dl maitorahkaa
* 1 rkl vettä
* 1/2 - 1 dl juustoraastetta

* Aineet sekoitetaan keskenään, pohjaa esikypsennetään n 10 min ennen täytteen laittoa

TÄYTE:
* parsakaalin nuppuja (kiehautin ensin muutaman minuutin, ei ehkä välttämätöntä)
* fetajuustoa
* aurinkokuivattuja tomaatteja

Päälle munamaito (2 munaa+ 2 dl maitoa) sekä juustoraastetta

2 kommenttia:

  1. Tosi herkullisen näköisiä leipomuksia! Nappaan tuon piirakkapohjan ohjeen kyllä talteen kaiken varalta...

    VastaaPoista
  2. Kiitos, ja ole hyvä vaan :) Keliaakikkoja on varmaan jokaisen tuttavapiirissä nykyään.

    VastaaPoista