Kesä

Kesä

Emäntiä

Torstaina, 1.12.2011

Joulukuu alkoi sumun tihruisissa merkeissä, lämpömittari plussan puolella hivenen. Iltavuoroon töihin, ennätin aamulla kutaista isännän luontopipon valmiiksi. On nyt kostutettuna kuivumassa saunan lattialla. Kyllä se  ihan päähän laitettavalta näyttää.

Tänään tulee maajussille morsian -ohjelman viimeinen jakso. Olemme seuranneet, kummanko morsiamista (sulhasista) maajussit valitsevat ja esittäneet omia arvailujamme. Tänään sitten ratkeaa, kumpi valitaan. Vai hylätäänkö molemmat tarjokkaat.

Tässä yhteydessä täytyy  kertoa tarina vuodelta 1977. Olin lukion viimeisellä luokalla. Oli lama-aika ja työttömyys suuri. Ammatinvalinnan tunnilla varoiteltiin, että jatko-opintopaikkaa on vaikea saada. Samaan aikaan puhuttiin maaseudun suuresta emäntäpulasta. Joku meistä kymmenestä tytöstä keksi, että aletaan emänniksi. Ei muuta kun Maaseudun Tulevaisuuteen ilmoitus: 10 yo-kokelasta valmiina emänniksi. Ammattitaitoisia ja -taidottomia. Kirjoita. lukion 3: tytöt (ja koulun osoite). Takoitus oli hieman hupimielinen, ja ilmoitus tarkoitettu henkilökohtaista osastolle. Kuinkas ollakaan, lehdessä ilmoitus olikin laitettu työnhakijoita osastolle.

Eipä mennyt kauaakaan, kun koululle alkoi virrata kirjeitä. Lähes sata kaikkiaan. Jaoimme kirjeet ja sovimme, että kaikille vastataan. Jokaisen omaan päätökseen jää, mitä sitten seuraa. Minä kirjoittelin useamman vuoden yhden tosi mukavan pojan kanssa, mutta eipä siitä romanssia syntynyt. Kipeään ongelmaan olimme kuitenkin tietämättämme iskeneet.

Ilmoituksen oli huomannut myös Aamulehti ja silloin ilmestynyt aikakauslehti Uusi Maailma, joista käytiin koululla tekemässä haastatteluja ja juttuja meistä, sekä maaseudun emäntäpuutteesta laajemmaltikin. Olimme kyllä aika hämillämme ja ällistyneitä saamastamme huomiosta. Muutama meistä sitten päätyikin oikeasti emänniksi, muttei tietääkseni kyseisen ilmoituksen kautta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti