Kesä

Kesä

Pippurkakkuja

Tiistaina, 20.12.2011

Pikku hiljaa olen tehnyt jouluvalmisteluja. Sunnuntaina oli piparkakkujen (tai pippurkakkujen, kuten tonttu Toljanteri sanoisi) leipomispäivä. Kolme pellillistä paistoin perinteisiä ruskeita pipareita, osan koristelin vaaleanpunaisella mönjällä.
Siitä asti kun olen laiskuuttani tehnyt piparit kaupan valmistaikinasta, ne on tullut syötyä viimeistä murusta myöten. Nytkin piti loppuja jo piilotella purkkiin, että jäisi jouluksi vähäsen. Ennen näin oikein vaivaa ja tein itse taikinan. Pipareita tuli älytön määrä ja niitä löytyi vielä keväälläkin kaapista.

Eilen sitten jatkoin omaa jouluperinnettäni, ja paistoin hasselpähkinäpipareita. Pipareitten jälkeen laitoin uuniin paistumaan lanttulaatikot itse keitetyistä lantuista. Sen verran oli muhkeat tuoksut tuvassa, että isäntäkin totesi töistä tultuaan "täällähän alkaa tuntua ihan joululta!.

 Porkkanalaatikot tein sunnuntaina. Minä teen ns. laiskan emännän porkkanalootat. En nimittäin keitä riisejä erikseen, vaan sekoitan itsetehdyn porkkanasurvoksen joukkoon pari desiä raakaa puuroriisiä. Sekaan täysmaitoa sen verran, mitä tuo riisimäärä puurossakin vaatii. Hieman siirappia ja suolaa, voinokareita päälle ja uuniin n. kolmeksi tunniksi Kypsyessään riisit imevät porkkanoista vielä makua. Isännän mielestä parempaa ruokaa ei olekaan.

PS. mukava huomata, että olen saanut viidennenkin lukijan, tervetuloa!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti