Kesä

Kesä

Käsitöistä

Torstaina, 23.2.2012

Olen kouluikäisestä lähtien tykännyt tehdä käsitöitä. Ensin ompelin nukeille vaatteita äidin tilkuista, Niitä meillä oli aina runsaasti saatavilla, koska äiti ompeli meille kaikki vaatteet. Sitten nukkeiän jälkeen aloin tehdä itselleni vaatetta, sekä kutoen että ommellen. Äiti neuvoi ja kannusti tekemään meitä kaikkia kolmea sisarusta. Oli aika, jolloin lähes kaikki vaatteeni olivat itse tehtyjä. Ompelin toppahaalarista villakangasulsteriin kaikkea mahdollista.

Nykyään ompelu on supistunut verhojen ja tyynyjen ompeluun. Jos mieleistä kesämekkoa ei ole kaupasta valmiina löytynyt, olen itse tehnyt. Lahkeitten lyhennystä on riittänyt, samoin korjausompelua.

Kutoen on valmistunut villapaitaa, villatakkia, sukkia, myssyjä, huiveja, lapasia. Pöydillä on itse virkattuja liinoja.

Mutta viime aikoina on ollut pakko vähentää kutomista yltyvien niska- ja hartiakipujen vuoksi. Jo parikymmentä vuotta sitten minulla todettiin kaularangan rappeutuma, eli nikamien välilevyt ovat kuluneet olemattomiin, mikä aiheuttaa niskalihasten kipeytymisen. Hoitokeinona olen käynyt säännöllisesti parin viikon välein hierojalla. Eilen hieroja totesi tilanteen huonontuneen siinä määrin, että kutominen olisi viisainta jättää kokonaan pois. Samaan tulokseen olen kyllä itsekin tullut. Niinpä päätinkin, että kun saan keskeneräiset sukat valmiiksi en tartu puikkoihin. Ainakaan vähään aikaan. Ompeluharrastusta sen sijaan voisi elvyttää uudelleen. Kangasta vaan menee nykyään roppakaupalla enemmäin kuin parikymmentä vuotta sitten :)

Nämä teen valmiiksi, sitten pidän kutomistaon
4 kommenttia:

 1. No voi harmi, kutominen on niin ihana harrastus. Söpöt jäähyväissukat tulossa!

  VastaaPoista
 2. Sepä se, mukavaahan kutominen on. Ei nyt ihan jäähyväisistä puhuta, puhutaan vaan tauosta:)

  VastaaPoista
 3. Säästele nikamia vauvaneuleisiin, sitten joskus...ihanaa puuhaa ja tulevat nopsaan valmiiksi!

  VastaaPoista
 4. Riitanpuutarha, kiitos neuvosta. Toivottavasti sekin aika meille vielä joskus tulisi:)

  VastaaPoista