Kesä

Kesä

Vesiaihe

Talo järven rannalla olisi unelma. Unelma, joka ei koskaan toteutune. Sen sijaan jonkinlainen vesiaihe on suhteellisen helppo toteuttaa pieneenkin pihaan. Myynnissä on nykyään vaikka minkälaista valmisallasta, kaukaloa ja lirutinta.

Meillä vesiaihe saatiin mukavasti sovitettua takapihan terassin yhteyteen. Ajattelin, että terassilla istuskellessa olisi mukava kuunnella veden solinaa.


Ensimmäinen ja raskain homma oli kuopan kaivaminen kivikovaan maahan. Mies kaivoi vähän turhankin syvän montun, nyt ajatellen matalampikin olisi riittänyt. Kuoppaan levitettiin allaskumi, joka viikattiin siististi maata myöten ja täytettiin vedellä. Muovin reunat nostettiin reilusti ylös ja kiinnitettiin paikalleen laudoilla.

Altaan reunalle istutin jättipoimulehteä, päivänliljaa, valkoista jaloangervoa, pallotuijia ja kallionauhusta sekä pikkusydäntä (jotka siirsin myöhemmin pois). Pikkuhiljaa olen levittänyt aluetta ja istuttanut lisää mm. väriminttua, liljoja, siperiankurjenmiekkoja ja hopeatäpläpeippiä. Viime kesänä istutimme pari riippahernepensasta vielä joukkoon.
Pikkusydämen siirsin pois, kun roskasi vettä. Samoin on pitänyt kurittaa hieman liian hyvin viihtyvää hopeatäpläpeippiä, joka uhkaa täyttää koko altaan.Ensimmäisenä kesänä huomasimme muutaman myyrän ja linnun hukkuneen altaaseen. Mies rakensi sitten pienet portaat yhteen nurkkaan, että ahdinkoon joutuneet pikkueläimet pääsisivät turvaan. Oravat ja linnut käyvät portailla vettä juomassa, niitä on hauska seurata. Joskus muutama kastemato eksyy altaaseen, ne nostetaan haravalla pois.


Tässä kuvassa näkyy pikkueläinten pelastusportaat


Allas täytyy puhdistaa muutaman kerran kesässä. Nostelen ämpärillä ja kastelukannulla veden pois. Vettä ei laiteta hukkaan, vaan kasveille.  Levää kertyy jonkun verran levänestoaineesta huolimatta, ja se pyyhitään ja harjataan pois. Altaan lisäksi myös suihkun pumppu ja sihti on putsattava silloin tällöin.  Sitten vaan uudet vedet altaaseen ja nauttimaan raikkaan veden solinasta.6 kommenttia:

 1. Voi, ihanaa, miten te ajattelette veden varaan joutuneita pieniä öttiäisiä ;-) Että ihan omat portaat!

  VastaaPoista
 2. Juu, ei ole kivaa onkia koivet pystyssä sojottavaa lintua tai myyrää altaasta

  VastaaPoista
 3. Upean näköinen vesiaihe! Varmaan nautitte kahvihetkistä.

  VastaaPoista
 4. riitanpuutarha, kyllä terassi on ahkerassa käytössä

  VastaaPoista
 5. On sinulla ihana puutarha! Minä myös kiinnitin huomioni noihin pikku rappusiin. Suloinen ajatus.
  Löysin muuten blogisi vahingossa Marjaanan sivuilta.

  Marja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Marja, kiitos kommentistasi! Kiva kun löysit nämä raapustukseni :)

   Poista