Kesä

Kesä

Ihanat kärhöt

Maanantaina, 13.8.2012

Nyt on kärhöjen eli klematisten loisto ylimmillään.  Niitä olen istutellut pihaan vähän joka puolelle. Tavallisempia on tullut ostetuksi lähialueen puutarhamyymälöistä, mutta aika monta olen tilannut Saksasta asti Westphalilta.

Kokemukseni mukaan siellä on hyvät, isot taimet, hyvin pakattuna ja posti tuo kotiovelle asti. Viime keväänä tilaamani viisi eri kärhöä postikuluineen tuli maksamaan 52 euroa. Kotimaasta tilattaessa tulee kumma kyllä kalliimmaksi. Kiertelin eilen kynän ja lehtiön kanssa pihalla ja listasin ylös kaikki kärhöni. Tällainen saldo tuli:
Loistokärhöjä:

Viola                                     
Jackmannii x
William Kennett
Hagley Hybrid
Warshcawska Nike
Westerplatte
Romantika
Semu
Rouge Cardinal
Comtesse de BouchaudHagley Hybrid

Wars. Nike ja Rouge Cardinal


Viinikärhöjä:                                              

Purpurea Plena Elengans         
Julia Correvon
Entel
Kermesina
Prince Charles
Tuczka
Kommerei
Emilia Plater
Etoile de Violet
Södertälje

Uusin tulokas Entel


vanhin Viola
Loisto- ja viinikärhöjen lisäksi löytyy 4 erilaista alppikärhöä: Tavallinen sininen, jonka nimeä en tiedä, Pink Princess, Rosy O'Grady sekä Alpina Plena.  Alppikärhöt kukkivat alkukesällä.


alppikärhö

Kello- tai tiukukärhöjäkin on muutama: Sininen Eriostemon, vaal.pun. Aljonouska sekä kitukasvuinen Arabella.


Aljonouska

Perennamaisesti kasvavat pensaskärhöt Mandschurica sekä Recta Purpurea.

Jalo- eli loistokärhöjä pidetään vaateliaina kasveina, mutta aika helposti niiden kanssa pärjää, kunhan muistaa muutaman perusasian:

Istutetaan suureen ja syvään kuoppaan. Pohjalle miel. palanutta hevosenlantaa, sitten hyvää puutarhamultaa johon sekoitettu lisäksi kalkkia. Tyven  tulisi jäädä reilusti maan alle.

Minä olen leikannut kärhön muoviruukun sivusta auki, pohjan pois ja nostanut sen kärhön tyven päälle, niin että muovireunat näkyvät maanpinnalla. Sitten olen täyttänyt kevytsoralla ruukun ja tyven. Konsteja on monia:)

Nämä ohjeet koskevat siis pelkästään vaateliaampia loistokärhöjä. Alppikärhöjä kasvatetaan kuin mitä tahansa köynnöstä tai perennaa, ne eivät tarvitse erityisempiä kommervenkkeja.Julia Correvon

Kärhöt ovat syöppöjä ja juoppoja: Niille on hyvä antaa kastelulannoitetta alkukesästä aina kukkimiseen asti. Tänä kesänä laskujeni mukaan kannoin 5-6 kertaa kannullisen kullekin vaaleanpunaista kastelulannoitetta. Ekstrana upotin tänä kesänä tomaatinlannoitepuikkoja kärhöjen juurialueelle. Ei tutkittua tietoja vaikutuksesta. Joillekin olen upottanut pohjattoman 1 1/2 litran muovipullon istutuskuoppaan nurinpäin. Tästä on hyvä kastella ja vesi menee suoraan juuristolle.

Monet kärhöistä kukkivat aina lumentuloon asti. Toisinaan mokomat diivat eivät meinaa keväällä alkaa kasvuaan, oikuttelevat. Kärhö voi helposti jättää yhden kokonaisen kesän väliin nousematta pinnalle, muttei kuitenkaan kuole. Seuraavana kesänä taas muina miehinä kasvaa kiltisti.

Korkeat köynnökset tarvitsevat myös tukia. Meillä mies on hitsannut harjateräksestä erilaisia häkkyröitä, yksinkertaisin on minun tekeleeni: 3 parimetristä harjateräspiiskaa sidotaan yläpäästään kiinni narulla tai nippusiteellä. Yleensä tahtovat jäädä liian mataliksi.

Lisää hyviä kärhövinkkejä otetaan avosylin vastaan!7 kommenttia:

 1. Meidän pihalla on alppikärhö, joka on saatu Onnelan emännältä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, samasta paikasta taitaa olla peräisin minunkin alppikärhöni! Onnelassa alppikärhöt ovat onnellisia ja tekevät pikkuisia siementaimia jaettavaksi asti:)

   Poista
 2. Onpa paljon lajeja! Meniköhän minulla nyt pieleen, kun istutin sen ensimmäisen, keväällä kukkivan alppikörhön, syvään? Luin jostakin nettiohjeesta... Olisikin pitänyt kysyä sinulta, kun olet noin paljon kärhöjä harrastanut!!!

  VastaaPoista
 3. Luulenpa, että alppikärhö kasvaa kyllä sieltä syvempääkin ihan hyvin. Ne ovat vaatimattomia kasvuolosuhteista. Alppikärhöt kasvavat suht nopeasti ja täyttävät mukavasti niille varatun tilan. Alkukesästä näyttävät risuisilta, mutta vihertyvät nopeasti. Leikata ei kannata, kun kukkii edellisvuoden versoilla.

  VastaaPoista
 4. Monia eri lajeja oletkin kerännyt,mutta eipä ihme;kärhöt ovat todella upeita kasveja :)

  VastaaPoista
 5. Hei,

  Kiitos ihanista kuvista ja hyvistä neuvoista. minä tilasin juuria keväällä virosta ja ne kyllä lähtivät mukavasti kasvamaan mutta kun laitoin 0,5m syvyyteen (jotta kestävät pakkaset) niin jo hyytyi kasvu. Liekö ollut liian kylmä kesä täällä meillä...?

  Nyt kun luin lannoittamisestasi tulee kyllä mieleen että voihan se olla sekin syy.... ensi kesänä lannoitan sitten reilulla kädellä =) Kunhan vaan nousevat pintaan.

  Viimekesänä ostamani Dr. Ruppel kyllä kukkii. Iloitsen kun se selvisi talvesta =)

  Pitääpä harkita tuolta saksasta tilausta...

  Nautihan lämpimistä kesäpäivistä, niin ihanaa kun taas aurinko paistaa!

  VastaaPoista
 6. Kiitos kommenteista, Katja ja Karolina.

  Karolina, ensimmäinen kesä menee kärhöilläkin varmasti juurtumiseen, mutta seuraavana vuonna jo kasvavat iloisesti. Kastelu on myös tärkeää. Jotkut kehottavat leikkaamaankin kärhöt istuttaessa,jotta juuristo vahvistuisi. Minä en ole hennonnut sitä koskaan tehdä.

  VastaaPoista