Kesä

Kesä

Petoja

Tiistaina, 8.1.2013

Yllä olevaa päiväystä naputellessani oivalsin oitis, että tänäänhän on pikkusiskon synttäripäivä. Täytyypä heti kohta soittaa pirauttaa ja onnitella. Tällä nuoremmalla sisarellani on nimipäivä silloin kun meikäläisellä on syntymäpäivä. Lapsena meillä oli tietysti yhteiset synttäri- ja nimpparikestit. Saimme yleensä samanlaiset lahjat, ja joskus mielessäni hiljaa nurisin, kun mielestäni synttärisankarin kuuluisi sentään saada hieman parempi tai isompi lahja :) Silloin lapsena ne lahjat olivat niin tärkeitä.

Minä olen yrittänyt kurkistella pitkin iltaa ikkunoista pimeyteen, jos vaikka sattuisin näkemään ilveksen. Naapurit niitä ovat nähneet kaksinkin kappalein ja vieläpä keskellä päivää. Eipä ole vielä onnistanut.

Pedoista tuli mieleen äitini kertomus omalta kouluajaltaan Raja-Karjalasta: Opettaja oli kysynyt luokalta, mitä metsän petoja osaatte luetella? Eräs poika oli innoissaan viitannut ja sanonut: Ka, susiloi, karhuloi, piruloi ja mörkölöi. Onneksi noita viimeksi mainittuja ei pahemmin ole meidän mäellä näkynyt!


Tällaiset "pedot" voi tavata meidän tontilla :)10 kommenttia:

 1. Olisi hienoa nähdä joskus ilves luonnossa. Vain eläinpuistossa olen sellaisen onnistunut näkemään. Hienot "pedot" sulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä niitä kuulema tosiaan liikkuu, mutta harva vissiin onnistuu näkemään. Tuo alempi "peto" on naapurin vanha kissa, joka ei kuule eikä juuri enää näekään. Se seurailee minua, kun teen pihahommia ja naukuu jutellakseen :)

   Poista
 2. My lifen tapaan olisi hienoa nähdä ilves luonnossa. Olen toki nähnyt eläinpuistoissa ja hieno eläin se onkin. Joku aika sitten telkusta tuli dokumentti, jossa kerrottiin ilveksen arkuudesta. On kuulemma varsin epätavallista nähdä ilves päiväaikaan.
  Olipa hauska tuo äitisi juttu. Lapsena lahjoilla oli tosiaan iso merkitys, mutta toki niitä on aikuisenakin kiva saada.
  Tosi "pelottavia" nuo nykyiset pihapetosi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin sanotaan, että on erittäin arka eläin. Ruoan puute tuo vissiin pihoihin kissojen ja koirien perästä. Tuo mun vahtikoira vaan ei ole kovin hyvä vahti, sen verran pieniääninen on :)

   Poista
 3. Juu ei kiitos,en haluais minäkään törmätä mörkölöihin metsässä ennemmin,vaikka ilvekseen:)

  Onpas nätin värinen kissa siellä oman pihan "petona".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, niitä ei tosiaan toivo näkevänsä. Naapurilla on toinenkin kissa, punavalkoinen, ja se on erittäin hyvä myyrien ja hiirien pyydystäjä. Onpa tappanut käärmeitäkin!

   Poista
 4. Hassu oli tosiaan tuo äitisi kertoma juttu :) Mörkölöi saattaa olla mökillä pimeällä ulkovessan takana....joo, pelkään pimeää.

  Ilveksen jälkiä taas on näkynyt useina talvina kesämökkimme läheisyydessä, ohikulkumatkalla. Sen verran korvessa mökkimme on ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pirjo, minä samoin pelkään pimeää, en kyllä keksi koskaan yhtään järjellistä syytä siihen. Jos olen yksin yön kotona, jätän aina lampun johonkin palamaan.

   Poista
 5. Olisi hienoa nähdä ilves elävänä muuallakin kuin eläintarhassa. Haaveeksi taitaa jäädä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kruunuvuokko, harva niitä onnistuu näkemään. Pitäisi liikkua paljon yöaikaan, olisi ehkä paremmat mahikset :)

   Poista