Kesä

Kesä

Keltalehtisiä

Perjantaina, 15.3.2013

Talvi ei hellitä kuristusotettaan, lunta ja pakkasta piisaa yhä vaan. Pakkanen tosin lauhtuu auringon noustua, mutta eilenkin kävi tosi ikävä viima päin naamaa. Sisätiloissa kuitenkin tarkenee ja viihtyy. Ajankuluksi on tullut taas katseltua kesäisiä kuvia tietokoneen muistista. 

Olen parina viime kesänä hankkinut muutamia keltalehtisiä pensaita piristämään istutuksia. Niitä on minulla nyt kolmea eri sorttia:  lännenheisiangervo 'Dart's gold',  japaninhappomarja  'Aurea' sekä japaninangervot ’Goldmound’ ja 'Golden princess'. Näistä ehkä kaunein on mielestäni tuo keltalehtinen japaninangervo, myös parhaiten menestynyt. Angervojen tapaan se kestää myös leikkausta ja muotoilua. Kasvuvoima näillä keltalehtisillä ei mielestäni ole ihan samaa luokkaa kuin  vihreillä sukulaisillaan.

Jo varhain keväällä lehtien puhjettua nämä keltalehtiset tuovat eloa ja piristystä istutusryhmiin. Viereen sopivat mielestäni parhaiten lila- ja sinisävyiset kukat. Ensi kesänä olisi tarkoitus hankkia jokunen taimi vielä lisää keltalehtisiä japaninangervoja.


Heisiangervo

Berberis thunbergii  ' Aurea'18 kommenttia:

 1. Kivoja sävyjä! Varsinkin tuon violettikukkaisen vierellä näyttää oikein hyvälle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin violetti käy mukavasti tuohon kellanvihreään:)

   Poista
 2. Keltainen sopii hyvin violetin viereen. Korostavat toisiaan.

  VastaaPoista
 3. Keltalehtiset kasvit tuovat myös valon tuntua muiden kasvien sekaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta puhut, between, ne ikäänkuin hohtavat tuolta tummanvihreän seasta :)

   Poista
 4. Pirtsakka väri tuo keltainen ja näyttää sulla olevan muutenkin värisilmä kohillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jaa, joskus osuu kohilleeen ihan sattumaltakin...

   Poista
 5. Taimiluetteloa olen selaillut, kevään merkkejä...
  Jotain uutta kivaa erilaista tekisi taas mieli, vaikka tappaakseni ne yleensä vain hankin... ;o)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoja touhuja olen minäkin harrastanut, jotakin uutta kivaa pitää aina hankkia. Täytyy myöntää, että minäkin saan kyllä tapettua joitakin kasveja aina vuoden mittaan, mutta niistähän ei ääneen puhuta:)

   Poista
 6. Keltalehtisyys luo tosiaan valoa varsinkin monilajiseen penkkiin. Onko tuo neljännessä kuvassasi oikealla oleva heinä mikä? Ei liene ainakaan viiruhelpi. Sinun puutarhasi on kyllä ihana ja hyvällä maulla suunniteltu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunu Vuokko :) Kyllä se heinä on viiruehelpi, hohtaa oikein alkukesän valossa. Se on istutettu pohjattomaan ämpäriin, ettei valtaisi koko aluetta. Tykkään siitä kovasti juuri alkukesästä.

   Poista
 7. Iik! Nuo violetit tulppaanit ovat aivan ihania :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mama, ne ovat minunkin suosikkejani. Joka syksy haluan niitä istuttaa niitä lisää. Nimi oli muistaakseni Blue heron.

   Poista
 8. Kylläpä vaan näyttävätkin hyvältä ja tuovat piristystä vihreän erisävyjen joukkoon.
  Berberis thunbergii ' Aurealla" on vieläpä erityisen kaunis lehtien muoto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, tuo keltainen happomarja on minulla kovasti kitukasvuinen, en tiedä onko se yleensäkin vai eikö ole sopivassa paikassa minulla. Mutta siinä on tosiaan nätit nappimaiset lehdet.

   Poista
 9. Kauniita;)
  Kuinka saat pidettyä tuon viirulisen heinän kurissa? Viiruhelpikö sen nimi on...Yritin istuttaa omani ämpäriin, mutta silti pyrkii karkaamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustakissa, kyllä se on ihan hyvin pysynyt rajoissaan. Minulla on sitä kolmessa eri paikassa, yhdessä tuo heinä oli jotenkin päässyt hyppäämään yli "laidan" ja yritti levittäytyä, mutta sain sen kuitenkin ruotuun. Ajattelinkin istuttaessani viiruhelpiä, että jos käy hankalaksi hävitän kokonaan pois, muttei vielä ole tarvinnut.

   Poista