Kesä

Kesä

Tikkutiistaita

Tiistaina, 26.3.2013

Vierähtipä taas luvattoman pitkä tovi edellisestä postauksesta, hyi minua! Koko viikonloppukin meni niin, etten avannut tietsikkaa ollenkaan. Lauantai meni siivotessa huusholli perusteellisemmin pääsiäistä varten. Pitkästä aikaa kiskoin olohuoneen ison kulmasohvan pois paikoiltaan ja imuroin ja pesin sohvanalusenkin. Ette usko, minkälainen määrä sieltä löytyi pähkinöitä! 

Kerrankin muistin laittaa pääsiäisruohot ajoissa kasvamaan, ohra on jo oikein tuuhea, ja rairuohoakin on jo kertaalleen leikattu. Tiesittehän muuten,  että on rairuohoa ja sitten rai-rai-ruohoa? Rai-rai-ruoho on sitä, mitä kasvatellaan kylppäreissä ja komeroissa salaa :)

Palmusunnuntaina vietimme veljentyttäreni rippijuhlia. Kirkossa piti  tietysti pyyhkiä vaivihkaa silmäkulmia, virret ja laulut saavat aina herkistymään. Mukavat oli juhlat ja kiva nähdä koko suku yhdessä.

Käväisin eilen iltapäivällä tutkailemassa mahdollisia jänis- ja rusakkovahinkoja pihalla. Koko tanhua on pepelletty niin täyteen jälkiä ja papanoita, ettei koskaan. Onneksi verkkosuojaukset ovat pitäneet omenapuitten ympärillä, mutta suojaamaton luumupuun alku oli kyllä järsitty entiseksi.


16 kommenttia:

 1. Mä kadehdin sun ohraa - ja viherpeukaloa!

  En ymmärrä miten mä saan jopa rairuohon (ei siis rai-rairuohon ;-) epäonnistumaan. Meidän tekele on kun Suomen jalkapallojoukkue, yksi siellä ja toinen täällä. Niin, ja loput kuolleet. Oliskohan mulla ollut vanhoja siemeniä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa-a, vaikea sanoa, tärkeintä kai on tasainen kosteus. Ei munkaan kylvöksissä kaikki siemenet näy itäneen, mutta tipuja ja munia vaan aukkopaikkohin:)

   Poista
 2. Enpä ollut kuullutkaan rai-rairuohoista! Jokapäivä viisastuu;)
  Hirveästi on täälläkin pupujen jälkiä hangella, kyllä niille maistuu puut ja pensaat. Sais tulla ilveksiäkin vähän pupuja harventamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emilie, meillä päin on nähty ilveksiä. Jokunen naapuri ennätti sanomaankin, että jänikset ovat päätyneet ilvesten ruoaksi, eikä niitä enää täällä ole. Vaan kyllä ainakin joku on vielä jäljellä:)

   Poista
 3. Noita pupujälkien ja papanoiden paljoutta minäkin taivastelin. Ovatkohan jänötkin jo kyllästyneen lumen paljouteen ja siirtyneet vakiovieraiksi puutarhoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tääälläpäin on lunta ainakin 70 senttiä joka puolella, ruoka taitaa olla pupuilla hakusassa.

   Poista
 4. Jos luumupuusi runko on vioittunut voit koittaa seuraavaa konstia. Kierrä rungon ympärille tiiviisti Elmu tuorekelmua. Jopa ympäri asti kaluttu runko saattaa tällä konstilla pelastua. Rauhaisaa pääsiäisen aikaa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos neuvosta, Kruunu Vuokko, laitanpa korvan taa. Tuo mun onneton luumuni on äidiltäni tuotu juurivesa, ennemmin monihaarainen pensas kuin puu, ja oksankärjet napsittu kaikki.

   Poista
 5. Pakko tunnustaa,että minulta on unohtunut vallan pääsiäisruohojen kasvattaminen...

  Eipä ole ihme,että puput ovat ahkeroineet puutarhoissa;varmasti niitäkin jo harmittaa tämä lumen määrä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, vähällä oli, etten jättänyt minäkin ruohoja väliin tänä vuonna, mutta tuli sitten kuitenkin laitettua. Pääsiäinen on kuitenkin niin lyhyt aika, ettei koristeet ennätä kauan olla esillä:)

   Poista
 6. Meilläkin on piha rusakoitten jälkiä täynnä. Ovat ottaneet ilon irti poissaolostamme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eivät varmaan uskaltaisi tullakaan, jos Mikki olisi paikalla:)

   Poista
 7. Olipa hyvä, että selitit tuon rai-rairuohon. Mä oon ihmetelly, että mikä vitsi siinä piilee.

  Nättiä pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nettimartta, rairairalllalllaa....Kiitos toivotuksesta, mukavaa pääsiäisen jatkoa sinullekin:)

   Poista
 8. Kaikki omenapuun oksat järsitty, jotka ulottuivat tarpeeksi alas. Mutta ne ovat kyllä vanhoja puita, joten ei haittaa. Uudet nuoret hedelmäpuut saattavat kyllä heittää henkensä pitkäkorvien talvivierailujen ansiosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irene, eipähän tarvitse itse leikellä oksia:) Ilmeisesti vanhemmat omenapuun rungot säilyvät järsimiseltä, eivät taida enää maistua niin makeilta kuin nuorten puiden rungot. Näkyi meilläkin koristeomenapuun oksankärkiä syödyn. Saas nähdä, kasvaako tuo onneton luumun alku enää.

   Poista