Kesä

Kesä

Kauniit haisulit

Tiistaina, 2.7.2013

Harvemmin voi mistään kukasta sanoa, että se haisee. Minä ihmettelin jo viime viikolla takapihalla kummallista tuoksua, suorastaan hajua kärhöportin ja pyöreän huoneen kohdilla. Ensin oletin kukkimaan alkaneen köynnöspinaatin levittävän omalaatuista hajua, mutta tarkempi haistelu nenä kiinni vuoroin kaikissa kukkivissa kukissa osoittikin tuoksun lähteeksi upeasti kukkivat varjoliljat. 

Kauniit varjoliljat ovat kulkeutuneet puutarhaani aina Haminasta asti. Jokunen vuosi sitten saimme keskisuomalaisten puutarhanettiläisten taimivaihtoon  vierailevan tähden useamman sadan kilometrin päästä. Tämä erinomainen kasvitietäjä ja upean, hämmästyttävän monilajisen puutarhan omistaja ei pitänyt välimatkaa minään valoisana kesäyönä! Tuoksusta huolimatta tykkään kovasti näistä tukevasti pystyssä pysyvistä kaunottarista, jotka ovat istutuskesästä mukavasti pörhistyneet ja kasvaneet.

Sää muuttui sateiseksi, joten pitkästä aikaa on ollut tilaisuus tehdä rästiinjääneitä sisätöitä. Siivousta, mankelointia ja silitystä kuului eilisen ohjemaan, tänään olen käynyt läpi vaatekomeroita. Miehen kaapista heivasin kaksi isoa muovikassillista reikäisiä alusvaatteita ja teepaitoja sekä virttyneitä pyjamia. Täytynee vaivihkaa leikellä ne valmiiksi räteiksi pajalleen, muuten ottaa vielä ne takaisin käyttöönsä:)






13 kommenttia:

 1. Ihanat varjoliljat ja sopivat hyvin kuunliljojen taustalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kruunu Vuokko! Minustakin käyvät hyvin tuohon, harvoin löytyy minun pihaltani ensimmäisellä yrittämällä jollekin perennalle sopiva paikka:)

   Poista
 2. Äkkiä sakset kouraan!

  Minäkin kävin läpi kaikki kaappini ja jo osan myin kirpparilla (no ne ei olleet virttyneitä ja reikäisiä ;-) ja pari kirpputorirykäystä on vielä luvassa tänä kesänä. Sitten menevät Uffin laatikkoon. Mutta taisin sitten tulla tilanneeksi Gudrunilta alesta vähän jotain tilalle kun vaatekaappi näytti niin autiolta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiii, tässä jahka saan ruoan tehtyä, otan sakset ja istahdan takapihalle leikkelemään ukon kalsareita:) Ai, onko Gudrunilla ale, täytyypä kurkata!

   Poista
 3. minäkään en tykkää liljan tuoksusta (hajusta) liian voimakas, eli suorastaan haisee p-------- :)

  VastaaPoista
 4. ;) Sitten noista hörhylöistä tarttuu siitepölyä jos vaan hipasee. En kyllä kerennyt omia varjoliljoja edes haistelemaan, niin nopeesti kukkivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helteissä kukkivat kaikki nopeasti. Taisin minäkin saada siitepölyä nenääni, kun niitä menin niin läheltä haistelemaan:)

   Poista
 5. Onpa kauniita varjoliljoja, hajusta huolimatta.
  Miesten kaappien siivous on haastava tehtävä. Jollei pidä kiirettä, vanhat kamppeet kulkeutuvat ukkojen mukana takaisin käyttöön - tai ainakin lojumaan kaapin perälle. Ei kun matonkuteeksi ja pian!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äläs muuta sano! Muutenkaan ei saisi mitään heittää pois. Talvella keräsin kattilakaapista vanhat kulahtaneet, pinnoitteista hilseilleet teflonpannut ja kattilat. Mies vei ne pajalleen muka metallinkeräykseen, niin esittelee nyt kaikille kuinka hyviä kattiloita eukko heittää menemään:)

   Poista
 6. Upeat liljat! Jospa joskus minullakin..Nyt on vasta pieni, kukaton rääpäle, jonka istutin keväällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkaiselämää, vei muutaman vuoden ennenkuin alkoivat liljani kukkia, ja nyt kukkia tulee vuosi vuodelta enemmän:)

   Poista
 7. Toivottavasti minunkin viime kesänä maahan heittämäni varjoliljan siemenet joskus kukkisivat noin kauniisti :)

  VastaaPoista