Kesä

Kesä

Kuivaa tarinaa

Torstaina, 1.8.2013

Elokuu ja elonkorjuun aika. Meillä ei kyllä ole paljoa satoa edes pienestä hyötykasvimaasta herunut. Salaatti nyt on ihan syöntikokoista ja ruusupavut ovat kasvaneet pituutta, mutta ovat vasta nupuilla. Tilli ei taaskaan ole kasvanut juuri lainkaan eikä viinisuolaheinäkään koolla pääse kehuskelemaan. Yrtit sen sijaan kasvoivat ihan kivasti. Tiesin jo siemeniä keväällä kylväessä, että maasta on lähtenyt kasvuvoima ja multa olisi pitänyt uusia. Ensi keväänä on jotakin tehtävä asialle.

Toinen ongelma on ollut meillä kuivuus. Kärhöille olen kantanut vettä takapihan altaasta, sekä salaattimaalle myös. Tontin rajalla pari koivua imevät muutenkin kuivalta paikalta viimeisenkin kosteuden, eikä nurmikaan ole kasvanut oikein koko kesänä. Kun tontin reunapuskana olevat sireenit ja tuomipihlajat alkoivat nuuputtaa lehtiään ja osa jo käpristyi koppuraksi, piti lauantaina viritellä monta kesää virattomana lojunut tihkukasteluletku talon päätyyn ns. ruusukäytävälle.

"Ruusukäytävä" on kyllä suuresti yliampuva nimitys paikalle, kun muutama ruusu enää kärvistelee hengissä. Ajatus ihanasti kukkivasta ruusumaasta oli hieno, mutta tuhoon tuomittu jo alkujaankin. Nyt olen etsinyt netistä vinkkejä kuivalla paikalla menestyvistä perennoista ja pensaista. Nurmikkokaan ei käytävällä kasva, vaan on kuivanut lähes pois.  Miehen kanssa suunnittelimme, josko huonosti voivan nurmikäytävän korvaisi kokonaan esim. kivituhkalla. Pitänee vielä miettiä ja suunnitella, ja toteutushan on taas sitten ihan eri juttu :)

Eilen aamuna napsittuja kuvia terassilta ja etupihalta:

18 kommenttia:

 1. Ei näytä ainakaan mun silmään mitenkään huonolta tuo sinun pihasi! Aivan ihanan näköistä!
  Meidän talo tönöttää etelärinteessä ja siitäpä johtuen kuivuus on tosiaankin vaivana. Sitkeimmät viihtyvät ja ne jotka eivät, niin eivät sitten. vähitellen löytyvät ne oikeat lajit. Perennat saavat meillä jo varhain tottua siihen, että vettä saa harvoin, mutta silloin kastelen kunnolla. Näin ne työntävät juurensa syvään ja kestävät paremmin- myös tiiviit istutukset ja katteet auttavat asiaa.
  Onneksi nyt on tullut vettä, että säästyy kastelemiselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustakissa, ihan kuin joku olisi kuullut tai lukenut valitukseni: tänään illansuussa tulikin vettä sitten aivan kaatamalla! Kastelua olen minäkin yrittänyt välttää viimeiseen saakka. Aivan kuten sanoi, lopulta kyse on vain oikeitten kasvien valinnasta oikeille paikoille. Kantapään kautta...

   Poista
 2. No nyt tulee vettä niin ettei uskalla töistä lähteä ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jopas sitä tulikin, ei tullut terassikeliä täksi illaksi:)

   Poista
 3. Hyvin rehevältä ja kauniilta näyttää kyllä pihasi vaikka kuivaa onkin:),onko tuolla kuvassa hevoskastanja vai..? Meillä ropsuttelee juuri vettä ja ukkonen jylisee taustalla, tekee hyvää kasveille, ihan porona oli maa kun istuttelin alkuviikosta pensaita. Luumupuun lehdet on kuivuneet ruskeiksi tai sitten siinä on joku tauti..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anski! Ei ole hevoskastanjaa, ei varmaankaan menestyisi täällä. Tarkoitatkohan tuota kermesmarjapuskaa? Meilläkin tuli sitten kunnon kuuro vastineeksi valitukselleni, muttei onneksi ukkostanut.

   Poista
  2. No onpa isoksi kasvanut kermesmarja, siksi en uskonut sen ollenkaan sitä olevan. Mulla kun on vielä niin pikkuinen alku, mut jos siitä kasvaa noin iso niin onpa miettimistä mihin sen mahdutan :D

   Poista
  3. Yllätys oli mullekin, miten isoksi tuo voi kasvaa! Hopeakuusi parka uhkaa jäädä nyt ihan sen varjoon. Ja hopeakuusi tarvitsisi valoa kasvaakseen kunnolla!

   Poista
 4. Ainakin näiden kuvien perusteella näyttää hyvinkin vehreältä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, kuivimmalta paikalta, eli talon päädystä en ole ottanut yhtään kuvaa koko kesänä. On se sen verran surkean näköinen:)

   Poista
 5. Hämmästyttyvän hyvin kasvit selviävät kuivista jaksoista. Nättiä sulla on!

  VastaaPoista
 6. Kauniille ja hyvinvoivalle puutarhasi ainakin kuvissa näyttää! Hyvää viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kuvat ovatkin parhailta paikoilta:) Hyvää viikonloppua myös sinulle ja mukavaa Avoimien puutarhojen päivää!

   Poista
 7. Kauniilta näyttää. En ole kyllä paljoa kastellut, paitsi keväällä istutttuja kärhöjä. Pitkään paikallaan olleet kukat saavat kyllä etsiä vetensä, tai sitten nuupottavat ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emilie, samat sanat. En ole muita yleensä muita kastellut, kuin kärhöjä. Ja niitäkin siksi, että annan lannoitetta samalla. Sen verran on tyyristä tuo kunnan vesijohtovesikin, ja pienestä pintakastelustahan on enemmän haittaa kuin hyötyä:)

   Poista
 8. Olipa mukava tavata - Keuruulla - Riitan (ja Mikon) avoimessa puutarhassa. Ihailen nyt just sinun puutarhaasi. Vaude!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Lissu,
   Kiitos samoin, oli todella mukavaa tavata! Kiva, kun löysit tänne blogiini ja kiitos kehuista :)

   Poista