Kesä

Kesä

Touhotin

Tiistaina, 17.9.2013

Kaksitoista multasäkkiä, sekä kymmenkunta kukantaimea ovat odottaneet takapihalla innostuksen kipinää jo parisen viikkoa. Tänään se sitten iski. Töistä päästyäni heitin piharöntteet niskaan ja lähdin tarkastelemaan tilannetta. Tarkoituksena oli laajentaa etupihan istutusalueita hiukan ja suoristaa kahden penkin pyöreät kulmat.

Kottareihin vettä ja sanomalehtiä vino pino likoon. Valkoisen villalangan avulla merkkasin uudet rajat penkkeihin ja kanttausraudalla rajaa myöten tein pienen vaon nurmikkoon. Märät sanomalehdet asettelin vihreän nurmikon päälle paksuksi kerrokseksi. Ja eikun multaa päälle. Nopeasti syntyi uutta aluetta!
Poika tuli sopivasti kotia ja ihmettelemään tekemisiäni. Avuliaasti haki loput multasäkit takapihalta. Katseli siinä ympärilleen ja kysyi ihmeissään: " Ai, onks meillä tollanenkin lätäkkö?" Ei ollut muka aikaisemmin viime kesänä tehtyä allasta huomannut.
Mukavasti sain istutusalueet tehtyä ja kasvitkin istutettua. Samalla siirsin joitakin toisten kasvien alle jääneitä väljemmille vesille, kuten yhden tummalehtisen heucheran. Takapihan penkistä revin liiaksi levinnyttä tulikukkaa isot kasat pois. Juuri kun ajattelin lopetella pihapuuhat siltä päivältä, aukeni takaovi, ja poika huikkasi: "Ennättääkö se  touhotin kahville?"  No jo vain ennätin, ja hyvälle maistui kahvikupillinen leivän kera hikisen urakan päätteeksi.


Europeana on aloittanut uuden kukintakierroksen

14 kommenttia:

 1. Näppärä keino tuo sanomalehti+multa=uusi kukkapenkki.

  Meillä se ei tosin toimi, kun maasta pukkaa ohdaketta ja muuta voimaperäistä kasvia heti seuraavana vuonna. Tulevat vissiin sementinkin läpi.

  Mut sulla on nättiä ja noi ruusut on runsaat. Omat ruusuni ovat liian paahteiselle paikalla. Täytyy ensi keväänä siirellä.

  Hyvä nimi, Touhotin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nettimartta, se on helppo ja nopea tapa, mutta paremman saa, jos jaksaa kaivaa kunnon montut ja täyttää ne uudella mullalla. Meillä viljellään tuota huumorinkukkaa muiden kukkivien joukossa, ja jotain on näköjään tarttunut jälkikasvuunkin:) Mun (pensas)ruusuista osa on liian kuivassa paikassa. Ensi kesänä täytyy siirrellä oikein urakalla:)

   Poista
 2. No olet kyllä hienosti touhottanut uutta kukkapenkkiä aikaiseksi! Tosi siistiltä näyttää ja onhan kevääksi sitten valmiin näköistä jo. Siirtely onkin hauskaa puuhaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Inka! Nytpä onkin mietinnässä, mitä tuohon reunaan laittaisi? Onhan tässä talvi aikaa miettiä:)

   Poista
 3. Tulipa kaunista ja rehevää. Tuo sanomalehtikikka on kyllä erinomainen ja kun sitä märkää lehteä laittaa riittävästi, ei sieltä ihan hevillä tule vahvatkaan rikkakasvit. Huumori on mukava lisä elämässä ja auttaa monen vaikeankin paikan yli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, between! Olen jokusen penkin tehnyt aiemmin tuolla sanomalehtitekniikalla, ja ihmeen hyvin kasvit ovat niissä kasvaneet. On niin tympeää lapioida nurmikkoa pois, ja sitten ei ole pienellä tontilla oikein paikkaa, mihin sen kaiken laittaisi.

   Poista
 4. Syksy onkin loistavaa aikaa uudistaa ja tehdä uusia penkkejä. Kasvien siirrotkin sujuvat ongelmitta ja syyssade hoitaa osaltaan kastelun. Kaunis "lätäkkö" joka on kyllä mielestäni ehkä väärä ilmaisu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kruunu Vuokko, tuota kasvien siirtelyä näyttää totisesti meikäläisellä riittävän! Meillä on tosi kuivaa, mutta nyt muuttui ilma kosteaksi, tosin kunnon sadetta ei ole vieläkään näkynyt. Istutettuja kasveja joutuu siis vielä kastelemaan jonkun verran, tuosta lätäköstä saa onneksi läheltä vettä:)

   Poista
 5. Voi miten on kaunista puutarhassasi ja niin siistin näköistä.
  Tulee niin hyvä olo, kun saa aina tuollaisen fyysusen ponnistuksen tehdyksi.
  Aina se ei huvita, joten todella kannattaa odottaa sitä hinkua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Irene! Juu, aina ei huvita, mutta sitten on niin hyvä mieli, kun saa urakan tehtyä:) Joskus jonkun homman aloittaminen on se suurin kynnys, sitten kun saa hyvälle alulle, tulee valmista ihan huomaamatta.

   Poista
 6. Upea penkki tuli! Mulla on huomenissa vähän samanlaisia hommia tiedossa.. Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kukkaiselämää! Jotenkin vaan kyllästytti ainaiset kaarevat reunat, joten päätin kokeilla jotain jämäkämpää:) Mukavaa viikonloppua sinnekin! Täällä muuten satelee, joten tämä päivä meni tupahommiksi:)

   Poista
 7. Hienot ja niin siistit kukkapenkit.

  VastaaPoista