Kesä

Kesä

Parhaat siemenvinkkini -haasteTorstaina, 6.2.2014

Sain Karolinalta Karolinan puutarha -blogista tällaisen hauskan haasteen:

 Haaste Puutarha Ystäville
- Kerro kuvin parhaat siemenvinkkisi.
Mistä olet siemenet hankkinut, miten kasvattaminen onnistui? Esikasvatitko?
Laita haaste blogissasi eteenpäin


Minähän en ole kovinkaan kummoinen tai taitava siemenestä kasvattaja. Johtuu siitä, ettei meillä sisätiloissa saisi olla kasveja eikä multaa allergioiden vuoksi. Kasvihuonettakaan ei ole, ainakaan vielä. Aina kun otan asian puheeksi, toteaa mies, ettei tänne tontille enää mitään mahdu, kun olen kuulema tupannut sen kasveja täyteen. Minun mielestäni se on vain ja ainoastaan järjestelykysymys:)

Joka kevät olen kuitenkin muutamia lyhyen esikasvatuksen vaatimia kukkia laittanut. Siemeniä olen tilannut enimmäkseen Korpikankaalta, tai ostanut marketin hyllystä.


Kasvatettavat vaihtelevat vuosittain, mutta yksi on ja pysyy: koristemaissi. Esikasvatus huhtikuun alusta, ja taimipotti heti kättelyssä tarpeeksi syvä (esim. talouspaperirulla tai maitopurkki), koska siirrettäessä juuret eivät saa vahingoittua. Tätä on ollut sekä ruukuissa että kukkapenkeissä.


Toinen suosikki on ollut valkoinen isosamettikukka 'Vanilla'. Esikasvatus huhtikuun alusta, helppo.
Ryhmäsamettikukka. Joskus kylvänyt suoraan avomaalle, joskus lyhyt esikasvatus huhtikuulta.
Auringonkukka 'Teddy Bear' on tosi söpöläinen. Kaunis ja tanakka, lyhyt esikasvatus.


 Unikot olen kylvänyt suoraan kasvupaikalle, joko keväällä tai syksyllä. Siemeniä ei kannata kovasti peitellä, koska tarvitsevat valoa itääkseen.

Ahkeraliisa. Yhden kesän kokeilu. Onnistui ihan hyvin, kylvin liian myöhään huhtikuussa, ennätti kukkia vasta loppukesällä.

 Päivänsini. Lyhyt esikasvatus. Komea kesäköynnös


Päivänkakkara 'Crazy Daisy', niitä harvoja perennoja, joita olen siemenestä kasvattanut. Kukki kauniisti pari-kolme kesää ja hävisi sitten.


Tosi kaunis akileija 'Pink Petticoat'Maurinmalva, lyhyt esikasvatus

Heitän tämän haasteen edelleen näille blogeille:  
18 kommenttia:

 1. Kevät on vaan niin houkuttelevaa kun esikasvatukset alkavat. Tuo maitotölkki-idea onkin aika mainion oloinen. Tuota samettikukkaa meidänkin pitää ehdottomasti tänä vuonna laittaa =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jori, siemenluettelot ovat kovilla näinä aikoina:) Tosin moni on varmaankin ensimmäiset keijunmekon ja kelloköynnöksen siemenet laittaneet multiin. Tuo sammari on nätti, ja tykkään kun se pysyy tanakasti pystyssä.

   Poista
 2. Vai et ole kummoinen taimikasvattaja? Minusta nuo näyttävät niin hienoilta, että tällainenkin, joka ei ole koskaan innostunut taimien esikasvatuksesta, rupeaa tosissaan hommaa harkitsemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuulevi, en tosiaankaan ole mikään ekspertti. Mutta suurin piirtein kaikista siemenistä on kasvanut kuvatun kaltainen kasvi:) Mukavaahan kasvun seuraaminen on ja tosi palkitsevaa.

   Poista
  2. Joopajoo. Innostuin vierailemaan mainitsemasi siemenkaupan sivuilla ja tuli aivan huomaamatta tilanneeksi pussin poikineen, tosin lähinnä sellaisia, jotka voi kylvää suoraan kasvupaikalle. Mutta tuota ihastuttavaa koristemaissia en onnistunut bongaamaan.

   Poista
  3. Tiiätkö mitä? Eipä siten tosiaan siellä listoilla nyt enää ollutkaan, ai hitoikseen! Täytyy alkaa etsiä nyt muualta. Sinä siis pääsit jo vauhtiin:)

   Poista
 3. Kiitoksia haasteesta, nyt vaan menneiden vuosien kuvia penkomaan, katsotaan mitä sieltä löytyy, olen jotain kasvatellut mutta en tiedä onko niistä vinkeiksi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anski, ihan tavallisia nämä minunkin kasvattelut ovat, niitä kaikkein helpoimpia. Mutta kiva on katsella kesäisiä kuvia:)

   Poista
 4. Olipa niin paljon kauniita kukkia (nuo unikot erityisesti), että pitääköhän ihan minunkin kokeilla tuota siemenkasvatusta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mama, ilman muuta! Unikot ovat ihania ja tosi helppoja. Kukinnan loputtua siemenkodista saa miljoonia uusia siemeniä kylvettäväksi seuraavana kesänä :)

   Poista
 5. Komeita kasvatuksia! Alkaa todellakin sormet syyhyämään;)
  Kaunis akileija:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pirjo:) Vähäsen täytyy joka kevät kasvattaa jotakin siemenestä asti, kun sitä kasvua on niin mukava seurata.

   Poista
 6. Upeita kasveja! Sinulla on vihreä peukalo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mustakissa! Ehkä tässä vuosien varrella on tähän ikään jo jotakin oppinut kasvien maailmasta:)

   Poista
 7. "Nyt mie romahan", nämä siemenvinkki postaukset ovat täynnä mitä ihanampia kertomuksia ja uutuuksia. Kuten koristemaissi, pakko laittaa siemenlistalle. Vau mitkä värit ja koko ! Akileija Pink Petticoat on myös ylisuloinen ja kaunis. Ens yönä on turha kuvitella nukkuvansa ;)

  VastaaPoista
 8. Elä sie Eija romaha nyt yhtään siellä! Nämähän ovat ihan niitä taviksia, mutta nyt tulikin tenkkapoo, mistä tänä vuonna löytäisi koristemaissin siemeniä. Toivottavasti kuitenkin sait unenpäästä kiinni ja näit kauniita kesäisiä puutarhaunia:)

  VastaaPoista
 9. Tuo koristemaissi on yksi niistä triljoonista kasveista, joita aina siemenluetteloita ihaillessani toljotan. =) Tämän vuoden siemenkiintiö alkaa olla enemmän kuin täynnä, mutta kyllä nuo kuvat rohkaisevat kokeilemaan koristemaissin kasvatusta ensi vuonna. Pysyykö koristemaissi hyvin pystyssä kovallakin tuulella vai vaatiiko tukea?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei KesäKukka, ja tervetuloa blogini lukijaksi! Koristemaissi on mielestäni ollut aika vankkatekoinen ja pysynyt hyvin pystyssä. En ainakaan muista, että olisi koskaan katkennut tai taittunut. Suosittelen lämpimästi :)

   Poista