Kesä

Kesä

Suojata vai ei

Tiistaina, 11.3.2014

Tuulinen, puolipilvinen  sää, lämpöasteita 5. Aurinko pysyttelee visusti piilossa, enkä ole laiskuuttani viitsinyt peitellä vielä nuorempia tuijia. Odottelen vissiin, että loppukin lumi ja jää sulaa ennen auringonporotusta. Hyvin vähän on tällä hetkellä lunta pihalla, mutta kukkapenkkien reunaojat ova täyttyneet vedellä ja jäällä. Tulppaanien piippoja näkyy nousseen siellä täällä, ja sireeneissä on aika isot silmut. 

Posti on tuonut muutamia puutarhakuvastoja, mm. Kauppilan ja Viherpeukaloiden. Niitä on tietysti pitänyt selailla ja ruksia, vaikka mitään uutta ei tällä hetkellä edes mahtuisi pihalle. Jotakin "pientä kivaa" täytynee kuitenkin taas tilata,  Viherpeukaloilla  ainakin oli mitä ihanampia liljoja listoilla. Liljat ovat osoittautuneet hyvin menestyviksi, ja tykkään kun pysyvät ilman tukea pystyssä.

Kohta puoliin lähden tästä käpsimään työpaikalle iltavuoroon. Isäntä kysyi, tulisiko hän kyytimään. Arvelin kuitenkin käveleväni oikein mielelläni, ellei kova tuulenpuuska vie mennessään. Isäntä vilkaisi päästä jalkoihin ja totesi, ettei ole sitä pelkoa. 


18 kommenttia:

 1. Itse olen ihastellut puuliljoja Viherpeukaloiden kuvastossa. Niitä täytynee tilata.
  Ei ole tullut tääläkään peiteltyä yhtäkään tuijaa. Ajattelin josko niitä ei enää tarttisi, kun ovat 10 v. Ruukuissa kasvaville voisi viedä haaleaa vettä sangollisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eija, minä mietin myös kuumeisesti, löytyisikö ihanille puuliljoille paikkaa jostakin. Justiin eilen kastelin etukuistilla laatikoissa olevia tuijia. Jos vaikka saisi kerrankin pysymään hengissä kesään asti :)

   Poista
 2. Mikä lie tuo puulilja? Kaupasta tarttui yksi sellainen pussi mukaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emilie, ainakin kuvista päätellen suuri ja komea lilja, myös korkea. Onnittelut hankinnalle :)

   Poista
 3. En minäkään ole vanhempia havuja enää peitellyt. Uusiakaan en peitä,jos kasvavat varjoisassa paikassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, minäkään en varjossa kasvavia ole peitellyt, mutta etupihalla aurinkoisella paikalla on pari nuorempaa, jotka ehkä pitäisi kuitenkin huputtaa...

   Poista
 4. Peittämistä täälläkin pähkäillään. Joskus tuijat ovat ruskettuneet pahasti, jos en ole peittänyt.
  Tänään kampaajalla käydessä pyysin hiukseni pussiin. Huomasin että pupuset liikkuu pihalla, joten hajusuojia pitää ripustaa puiden ja pensaiden oksille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, ihmisen haju siis pitää jänikset loitolla. Meilläkin liikkuu rusakkoja paljon, omppupuut on pakko verkottaa. Viime keväänä ruskettui meillä varjon puolen vanhat tuijat tosi ikävästi. Katkoin ruskeat osat pois, loppukesällä olivat jo kasvattaneet uutta vihreää.

   Poista
 5. Talvi on ollut niin lämmin ja vähäluminen, että olen miettinyt onkohan se maa enää jäässä ja tarviiko havuja ja alppiruusuja suojata. Kevätatsaleat lähtevät todennäköisesti niin aikaisin kasvuun, että nuput taitaa joutua suojaamaan vielä pakkasilta. Täytyy kai yrittää käydä iskemässä talikkoa maahan, miltä maa tuntuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on vielä maa jäässä, mutta miten syvältä, siitä ei ole tietoa. Varmaankin kannattaa suojata ne nuppuiset kevätatsaleat, on ne niin kauniita kukkiessaan:)

   Poista
 6. Ihan samoja juttuja täälläkin mietitään. Alppiruusun ainakin ajattelin suojata, kun on mun ainokainen. Pallotuijat olisi varmaankin myös hyvä suojata nyt kun lumet niiden päältä on viimeinkin sulaneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satu, pallotuijat varmaan minunkin kannattaisi suojata, samoin rungolliset tuijat. Täytyy nyt ottaa tehtävälistalle:)

   Poista
 7. Minä tilasin viime vuonna puuliljoja ja yllättävän pieneen tilaan ne kuitenkin mahtuvat, koska niiden varret eivät sinänsä kovin suurta tilaa vie. Näin ainakin ensimmäisen kesän jälkeen. En sitten tiedä, vieläkö ne tuosta jatkossa paljonkin tuuheutuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mama, noinhan se tietysti onkin. Kyllä sitä johonkin väliin aina sen verran mahtuu:) Näin kukassa olevia puuliljoja viime kesänä Vakkataimessa. Kasvoivat aika katveisessa paikassa pensaiden ja puiden siimeksessä ja kukkivat tosi komeasti.

   Poista
 8. Aloitteleva puutarhuri kaipas neuvoa, miten nuppuiset atsaleat tulisi suojata? Suojakankaalla kuten havutkin? Ihmeellisiä asioita tietämättömälle, toivottavasti sitä kokemusta kertyy lisää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama varjostuskangas tai säkkikangas varmasti käy hyvin. Kuusenhavutkin vissiin käy, mutta ne vaativat pysyäkseen kehikon alle esim. kolmioksi laitetut kepit. Lämpöisellä vedellä kastelu auttaa routaa sulamaan juuristolta. Kokemuksistahan sitä parhaiten oppii, onnea ja menestystä mukavalle harrastukselle:)

   Poista
 9. Odotan jännityksellä miten omat havuni selviävät talvesta. Viime kevät teki jo pahaa jälkeä osaan havuista ja nyt sitten täällä Uudellamaalla lumisuoja on ollut melko olematon. Tapani mukaan suojasin osan havuistani varjostusverkolla. Meillä niitä joutuu harmittavan usein käymään korjailemassa takaisin paikoilleen pihamme tuulisuuden vuoksi.
  Aivan uskomattoman upea tuo verililjapuusi, joka oli esillä tuolla edellisessä postauksessasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kruunu vuokko, sinulla onkin niin komeat nuo havukasvit! Toivotaan, ettei tulisi vaurioita tänä keväänä. Meilläkään ei ole ollut lunta koko talvena, paitsi tällä hetkellä on kymmenkunta senttiä. Maa on kyllä kovasti jäässä ja roudassa, joten suojasin kuitenkin uusimmat tuijat.

   Poista