Kesä

Kesä

Kermesmarja kanttuvei

Lauantaina, 24.5.2014

Lumeton talvi on tehnyt tuhojaan. Nyt voi jo varmasti sanoa, ettei komea kermesmarja enää tuosta nouse. Kaivelin juurelta, eikä mitään elonmerkkiä ollut havaittavissa. Täytyy vain toivoa, että kesän mittaan putkahtaisi pinnalle siementaimia. Europeana-ruusut saa kaivaa elottomina pois penkistä. Ihanainen rotkolemmikki 'Jack Frost' ei nouse, kumpikaan yksilö. Takapihalla jo hieman riesaksi astikin levinneet tulikukat ovat kanttuvei. 

Muuten helteinen keli on saanut puut ja pensaat vihertymään hienosti. Tulppaanit aukovat kukkiaan, samoin narsissit. Sammalelimu aloittelee ja lemmikit. Nurmikko on leikkuukunnossa, kunhan mies ennättää tuoda leikkurin verstaaltaan talvisäilöstä. Voikukat kukkivat ainakin iloisesti nurmella.

Takaoven terassin pielessä kasvavaan tuijaan on tehnyt punakylkirastas pesän. Sieltä se lehahtaa lentoon, kun oven aukaisee. Eilen huomasin sen tottuneen talon väkeen, kun ei enää välittänytkään jättää munasiaan, vaan istui hautomassa pää pystyssä kuitenkin tarkkana.

Punatulkkupariskunta tuli illalla kukkivaan omenapuuhun. Ne alkoivat nyppiä nokallaan kukkia ja nuppuja, että terälehdet irtoilivat. Silloin katsoin aiheelliseksi hieman hätistellä ruokailijoita. Olisi muuten tullut kiva kuva, jos olisi ollut kamera hollillaan, kun punainen punatulkku istui valkoisten omenankukkien keskellä:)

Mutta nyt kutsuu pihaelämä, ja 18 säkkiä uutta multaa, jotka ihana ja avulias Onnelan isäntä juuri pakettiautollaan minulle toi :)
12 kommenttia:

 1. Harmi, kyllä aina kismittää menetykset. Jack Frostia oon pitänyt kestävänä, mutta nämä viihtymisjutut vasta kummallisia ja arvaamattomia ovatkin. Mulla hävisi mm. aivan varmana nakkina pitämäni kevätvuohenjuuri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pivi, onpa ihme, että kevätvuohenjuurikin meni! Toisen lajinen melkein vieressä kasvanut rotkolemmikki sen sijaan voi hyvin. Onneksi kärhöt taitavat selvitä :)

   Poista
 2. Viime talvi taisi viedä mukanaan tavallista enemmän kasveja. Mutta onneksi suurin osa kuitenkin säästyi.
  Nautitaan omenapuiden kukinnasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin meillä on yleensä pakstu lumikerrokset suojaamassa kasveja, viime talvi oli oikein poikkeuksien poikkeus. Teillä siellä Vironperällä onkin varmasti upeat omenankukkapilvet:)

   Poista
 3. Niinpä, kaikki kukkii niin nopeasti nyt ettei perässä pysy. Huomasin yks päivä että iso ainakin 3 metriä korkea pilvikirsikka on ihan lehdetön ja kukaton. Harmi, oli siemenestä ite kasvatettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa tosiaan harmi! Minä katselin omaa pilvikirsikkaani, että näyttää aika raaskulta. Kukkia on, muttei paljoakaan lehtiä.

   Poista
 4. Harmi. Meillä kuoli viiniköynnös kasvarissa, vaikka suojasin sen tosi hyvin. No, minkäs teet...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Menetyksiä näyttää olevan vähän jokaisella tarhurilla. Mutta eipä lannistuta, uutta istuttamaan vaan:)

   Poista
 5. No voi sun kermesmarjaasi, olen niin ihaillut sitä! Tuhoja on täälläkin, valkoiset kesäpikkusydämet ovat hävinneet, samoin valkoinen särkynytsydän sekä syysvuokko (en muista lajia). Onneksi luonto paikkaa aukot, vaikka sitten voikukilla ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika verkkaisesti nousee valkoinen särkynyt sydän meilläkin, mutta nousee kumminkin. Voikukat tosiaan valloittavat äkkiä aukkopaikat, samoin maahula ja rönsyleinikki:) Täytyy alkaa miettiä, mitä istuttaisi kermeksen tilalle...

   Poista
 6. Kaikenmoisia menetyksiä on meilläkin. Ei voi kun harmitella! Ja onkohan niin, että lumettomat talvet alkavatkin yleistyä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riitta, todennäköisesti lumettomia talvia tulee meille lisääkin. Täytyy sitten alkaa suojata arempia muilla keinoin. Pari runsaslumista talvea suojasi arkojakin kasveja niin hienosti.

   Poista