Kesä

Kesä

Ruusuja mä metsästän

Viikonlopun sää oli oikein mainio pihapuuhasteluun. Ei tullut liian hiki lapion varressa. Lauantaina otin käsittelyyn etupihan suureksi kasvaneen purppuraheisiangervon, sekä vieressä kasvavat koivuangervot. Leikkasin kuivat oksat pois, ja sitä laatua tuli aikamoinen pino! Ei paras aika pensaiden leikkaamiseen, mutta kuivia oksiahan voi leikata milloin vaan. Koko alue näyttää nyt hiukan kärsineeltä, mutta eiköhän uudet versot pian täytä paikkansa.

Sunnuntaina olin päättänyt lähteä metsästämään vaaleanpunaisia ruusuja lähikaupungista. Lojuin takapihan keinussa villasukat jalassa lounasta sulattelemassa, kun sisareni miehineen yllätti minut "itse teosta". Sain taas mieluisia tuliaisikin heiltä, muistavat aina kaikki merkkipäivät. Päätimme sitten porukalla lähteä puutarhoja kiertelemään.

Olen huomannut, että kun joku tietty on listalla, ei sitä niin vain tahdo löytyäkään. Samoin kävi ruusujen kanssa. Kovin vähäistä oli tarjonta, lähes olematonta. Punaisia olisi löytynyt, muttei vaaleanpunaisia jaloruusuja. Eiköhän ruusut ole nyt muodissa? Viherlandiasta otin sitten "Kimono" sorttista ruusua, oli nimittäin ainoa, jota löytyi useampi kipale.

Loppuilta sujuikin istutuspuuhissa. Kaivoin lisäksi etupihalta kottikärryllisen saksankurjenmiekan juurakoita. Sopivasti sattuivat naapurit paikalle, ja veivätkin koko lastin uudistalon tonttia täyttämään. Eipä tarvinnut hyviä juurakoita hukkaan heittää:)


16 kommenttia:

 1. Toinen vaihtoehto on, että ovat niin muodissa, että ovat jo loppuneet. Ostin jo yli kuukausi sitten kuusi vaaleanpunaista ryhmäruusua. Täälläkin ruusuhyllyt näyttävät jo aika tyhjiltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satu, voihan se olla niinkin päin! Liian myöhään liikkeellä, taas kerran :) Minulla oli mielessä sellainen ruusu kuin Ballade, Kotiliesi toiselta nimeltään. Googletin sitä, aika harvassa paikassa näytti olevan.

   Poista
 2. Onkin hyvä kun kelpasivat juurakot toiseen taloon. Ihan hirvittää mitään kaivella pois, kun ei niille ole paikkaa. Viime vuonna istuttelin metsänreunan täyteen kurjenmiekkoja, joita poistin kukkapenkistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emilie, meilläkin on komposti jo niin täynnä tavaraa, ettei olisi sinnekään mahtunut. Olisi pitänyt laittaa peräkärryyn ja viedä mökin maille. Tuo laji iiristä, mitä minulla on, taantuu kukinnaltaan, kun leviää liiaksi. Pakko jakaa aika ajoin.

   Poista
 3. Minusta kuulostaa kans tosi hyvälle, ettei tartte laittaa pois (kompostiin pahimmassa tapauksessa) hyviä kasveja. Mielelläni minäkin keväällä annoin suuret määrät vuorenkilpeä naapurille, jolla on suhteellisen uusi ja iso tontti. Laitamilla ainakin on tilaa tuolle "jokapaikanhöylälle"
  Minullakin on kova hinku päästä ruusuostoksille, mutta ajattelin enemmän pensasruusuja ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maatuska, ihmeen paljon tuota juurakkoa nousikin. Oli "syönyt" jo syysleimut pois tieltään. Yhtenä keväänä vein tätä samaa iiristä taimivaihtoon, muttei oikein tehnyt kauppansa. Vuorenkilpi on minustakin hyvä jokapaikan kasvi. Nätit kiiltävän tummanvihreät lehdet läpi kesän.

   Poista
 4. Synttärionnittelut Onnelan suunnalta! Piha on viimeisen päälle hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Onnelaan:) Onhan se jonkinlainen, aina jostakin päin kuitenkin vähän rempallaan. Toisin kuin siellä Onnelassa:)

   Poista
 5. Olipa onni, että iirikset löysivät uuden kodin :) harmillista olisi heittää ne vaan johonkin kompostoitumaan. Meidänkin naapurit ovat innokkaasti ottaneet juurakoita kun on ollut jaettavaksi. Täälläkin on ruusujen taimet melko vähissä, etsiskelin jaloruusuja ja olin ostavinani keltaisen sävyisen Whiskyn ruukkukasvatukseen mutta kotona huomasin, että se olikin punainen Mariendel. No meneehän se sekin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anski, kyllä joitakin taimia tulee heitettyä kompostiinkin, valitettavasti:)

   Poista
 6. Voi Rusokkia, älä heitä taimia kompostiin! Tuleehan se syksyn taimien vaihto, niin mieluusti otan esim. Kurjenmiekkojen alkuja! Ja jos liikut meilläkään, niin voisit tarkistaa, että onko tuo vihreä, joka penkistä puskee, se KERMESMARJa, jonka lohkaisit minulle syksyn tapaamisessa! Jos se minulla säilyi, niin voit ottaa sen hoitoosi

  VastaaPoista
  Vastaukset  1. Konnadonna16. kesäkuuta 2014 16.54

   Heissan, Tikkitakki! Tuota iiristä löytyy vielä toisestakin paikasta, mistä täytyy harventaa, joten laitan sulle jemmaan syystaimivaihtoon. Kiitos kermesmarjatarjouksesta, mutta saat pitää ja hoitaa sitä kyllä itse:) Olen melkoisen varma, että maasta punkeaa siementaimia kesän mittaan vielä minunkin hoidettavaksi. Ja tällä hetkellä olen jopa hieman tyytyväinen, kun se iso kasvi on pois varjostamasta muita:)

   Poista
 7. Minulla on tuota Kimonoa ja pidän siitä kovasti. Tuntuu olevan varsin kestävä ja paljon kukkiva ruusu. Kukkakin on siinä kaunis. Itse asiassa ostin tänä keväänä kolme uutta Kimonoa vanhan seuraksi.
  Hyvä, että naapurille kelpasi jakotaimet. Aikanaan oli kiva saada omalta naapurilta taimia, joten nyt laitan hyvän kiertämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Between, hienoa kuulla kokemuksia Kimonosta. Minulle se oli aivan uusi tuttavuus. Jospa kestäisi edes muutaman kesän! Ainakin kuvassa kukka näytti kauniilta.

   Poista
 8. Onnea ruusujen kasvatukseen ja onnittelut myös sinulle merkkipäivän johdosta.

  VastaaPoista