Kesä

Kesä

Tunnistatko kasvin?

Sunnuntaina, 22.6.2014

Kylmä oli Juhannus, ei muuta voi sanoa! Olimme perinteisesti mökillä. Aattopäivä menikin kaikenlaista touhutessa. Kasasimme oikein komean kokon risuista ja männynoksista. Nurmikko ylettyi puoleen sääreen, se piti leikata. Minä perkasin kukkapenkkejä ja istutin muutaman ruukullisen kesäkukkia. Poika haravoi ja teki puita. Puuhatessa tarkenikin ihan mukavasti, vaikka lämpömittari ei yli kymmenen asteen noussutkaan.
Grillattiin kaikenlaista uusien perunoiden lisukkeeksi, syötiin tosin sisätiloissa. Jälkikasvu uskaltautui jopa uimaan, minulle ei tullut mieleenkään edes yrittää. Sadekuuroja ropsahteli välillä, mutta sisällä mökissä oli kodikkaan lämmintä. Juhannuspäivänä teimme pienen kävelyretken, muuten tuli kyllä huilattua ja levättyä oikein olan takaa.

Kotona kiersin tietysti ensimmäiseksi pihan. Aika surkean näköistä on. Kasvit eivät oikein rehevästi kasva, ja paleltumia näkyy siellä täällä. Tympii jo tämä kylmyys! Eikä parempaa taida olla luvassakaan. Vanha kansa tosin sanoi, että jos pikku kesä (aika ennen juhannusta) on kylmä, on iso kesä sitten lämmin. Ja toisin päin. Jospa se pitäisi nyt paikkansa:)

Mökin kukkapenkissä kasvoi kasvi, jota en tunnistanut. Tullut varmaan jostakin taimivaihdosta, ja olen sen vaan sinne tyrkännyt. Tunnistaako joku? Isot, sahalaitaiset lehdet.

Mikä perenna? Vai rikkaruoho? Tuo iso keskellä.


16 kommenttia:

 1. Ei näytä rikkaruoholta tuo, mutta en osaa sanoa mikä se on, ehkä sitten kun on kukassa, nuppu taitaa olla nousemassa.. Jotain tuttua siinä kyllä on.
  Mukavaa alkavaa viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mustakissa! Ei sen kyllä minustakaan näytä rikkakasvilta :)

   Poista
 2. Meillä tuon tapaisena kasvaa luonnonvaraiset tulikukat, mutta lehti ei kyllä näytä aivan samalta. Kovin on reheväkasvuisen ja vantteran näköinen kasvinalku. Ei muuta kuin tosiaan kukintaa odottelemaan =) Ties mikä ihanuus siitä paljastuu. Toivotaan totisesti, että vanhakansa olisi oikeassa =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jori, kyllä siinä näytti nuppu olevan. Jotenkin veikkaisin keltaista kukintoa, kun on "joutunut" mökin kukkapenkkiin:)

   Poista
 3. Jouko käski ilmoittaa, että kun hän etsi tietoa erilaisista pensasleikkureista, yksi linkki johti tänne:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, no eipä tainnut kovin kummoista tietoa löytyä siitä linkistä:)

   Poista
 4. Minäkin katoin, että tuo nupun tekele näyttää tulikukan nupulta, mutta lehdet eivät ole samanlaiset kuin mun ranskantulikukalla, toki niitäkin on useampaa sorttia olemassa. Seuraavaksi tuli mieleen auringontähti. Ei kai se ole ukonkellokaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maatuska, kiitos ehdotuksista! Auringontähti jotenkin tuli minullekin mieleen. Tulikukkaa on myös tuossa samassa penkissä, mutta siinä ei ole voimakkan sahareunaiset lehdet. Täytyykin googlettaa tuota auringontähteä:) Ukonkellolla on pienemmät lehdet.

   Poista
  2. Ps. Katsoin googlesta, ja kyllähän se taitaakin olla auringontähti:)

   Poista
 5. En tunnista kukkaa, mutta komealta näyttää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satu, paremmin varmaan selviää, kun kukka aukeaa:) Lehdet ovat tosiaan komeat.

   Poista
 6. Koleassa ja paikoin sateisessa säässä kului meidänkin juhannuksemme. Perhe oli kuitenkin lähes kokonaisuudessaan koolla ja saunassa ja paljuillessa juhannus kului rattoisasti, vaikka aurinko suvaitsikin näyttäytyä vain hetkittäin.

  Minulla on puutarhassani auringontähti ja mitä ilmeisemmin tuo kasvisi on sama.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kruunu Vuokko, vastauksesta! Epäilyni osui siis oikeaan:)

   Poista
 7. Auringontähteä minäkin veikkaisin, on omassa pihassa ja näyttää niin samalta. Meilläkin juhannus oli viileä, aattona paistoi kuitenkin aurinko ja oli poutaa. Oli oikein hyvä työilma puuhastella ulkona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anski! Vastauksesi vahvistaa kyllä kasvin nyt ehdottomati auringontähdeksi:) Nyt tuntuisi keli mukavan lämpöiseltä. Peräti +18 näytti jo mittari!

   Poista
 8. Jos tuolla kasvilla on voimakas tuoksu niin voisi olla auringontähti:)

  VastaaPoista