Kesä

Kesä

Leimujen leiskuntaa

Sunnuntaina, 10.8.2014

Elokuinen lämmin viikonloppu vietetty melkeinpä petissä. Lauantaina iltapäivällä olo tuntui huonolta, silmiä kirvisteli ja niveliä pakotti. Kuumekin nousi 38, 5 asteeseen. Otin troppia ja sukelsin peittoihin. Katkonaisesti torkahtelin pitkin iltaa, en jaksanut katsella telkkaria enkä lukea. Aamulla olo tuntui jo ihan tavalliselta. Mikä lie kesäkuume. Tarkoitus oli lähteä mökille yökuntiin, vaan eipä sitten lähdettykään.

Tänään olen kierrellyt pihalla ja hieman kastellut kärhöjä ja ruusuja. Jotkut pensaat alkavat kellastuttaa jo lehtiään, ja se tekee syksyntunnun. Ikuistin kameralla näkymiä, että voin sitten talvipimeällä taas katsella ja suunnitella uutta kesää.

Syysleimut loistavat nyt värikkäillä kukinnoillaan. Ne ovat minun lemppareitani, samoin kuin kuunliljat. Luulisin, että niin kauan kuin minulla on jonkunlainen pihapläntti, on siellä molempia. Värikkäimmät leimut olen sijoittanut tulotien toiselle puolelle omaksi ryhmäkseen. Niitä olisi varmaankin jo aika jakaa, mutta vielä ainakin kukkivat komeasti.


Syysleimu "Aida"

Vaaleampi on "Spirfire" ja punaisempi "Starfire"

Hehkuva pinkki "Aida", vaalea vieressään on "Europa"

Hauska, pulloharjaa muistuttava kasvi on joku luppio

Tämän ihana vaaleanpunaisen nimeä en tiedä. On minusta nätti.


24 kommenttia:

 1. Kaunis näkymä puutarhaasi! Viime vuosista olen oppinut, että kesällä otetaan enemmän kuvia kuin mitä blogiin tarvitsee. Sitten on talvellakin jotain postattavaa. Kesäkuvia on sitten talvella niin ihana katsella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. samaa mieltä, kesäkuvia ei voi olla koskaan liikaa! Niitä on sitten mukava katsella ja suunnitella taas kaikenlaista, ja blogia vartenkin löytyy jotakin pientä kivaa:)

   Poista
 2. Onneksi pääsit sairastelusta noin lyhyellä ajalla. Minä tein tänä vuonna mitä viime vuonna blogissani lupasin, eli hävitin kaikki syysleimut. Nähtävästi paikka oli huono, kun olivat aina niin härmän peitossa. Terveinähän ne ovat niin upeita. Sitkeitä kuitenkin ovat, sillä edelleen penkissä kukkii yksi taimi ylöskaivuusta riippumatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pinuski, mun leimut ei ole vielä härmään sairastuneet, laikkutautia tuppaa alimmilla lehdillä olemaan. Näin kuivana kesänäkään en ole leimuja kastellut, ja ihan hyvin nuo kukkivat. Minä olen uhannut tehdä ylöskaivuun ritarinkannuksille, ne kun eivät pysy pystyssä:)

   Poista
 3. Onneksi ei pahempi flunssa iskenyt. Aivan upeita leimuja! Minulla tuli samoin härmä aina riesaksi, joten hävitin lähes kaikki, jokunen piippa enää muistuttaa olemassa olostaan. Valkoinen oli hieno mutta levisi niin peijjakkaasti niin tuhosin senkin:( olishan tuonne jonkun puskan voinut jättääkin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anski, valkoinen kai tuppaa leviämään aika lailla ja syömään muut alta. Mulla on sitä takapihalla, loistaa valkoisena varjoisammalla paikalla.

   Poista
 4. Hyvä että selätit taudin heti alkuunsa. Tosi kaunista sinulla siellä. Syysleimut ovat lapsuuteni kukkia, niiden tuoksusta tulee aina mummola mieleen. Itselläni ei niitä paljoa ole, kun on melkein vain paahdetta ja paahdetta tällä tontilla, mutta asiaan tulee pikku hiljaa muutosta pellon muuttuessa pihaksi....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tauti oli ja meni. Samoin minulle tulee lapsuuskoti mieleen leimuista. Äidillä niitä on vieläkin runsaasti.

   Poista
 5. On ne kauniita nuo leimut. Vaaleanpunainen on tosi ihana. Juu, elimistö aatteli että pitää nyt levätä vähän aikaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emilie, voihan se olla, että liian vähäiset yöunet edesauttoivat sairastumista. Viikonloppuna sai ainakin levättyä kunnolla:)

   Poista
 6. Kaunis piha ja kauniita syysleimuja. Minun leimuissani on ilmeisesti jotain tautia kiusana, kun alalehdet tuppaavat ruskettumaan. Violetti "Wilhelm Kesselring" on kyllä hyvin voimissaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. KesäKukka, johtuisiko ruskettuminen ihan kuivuudesta? Hei, mutta mullahan piti olla myös tuota Kesserlingiä takapihalla. Näinkö on hävinnyt pois, kun ei ole näköhavaintoa. Ja se olisi tosi harmi. Täytyykin mennä heti tarkistamaan tilanne.

   Poista
 7. Upeita leimuja. Minäkin ostin vuosien jälkeen taas kokeeksi leimuja. Ne menivät niin surkeiksi ja rumiksi että hävitin mokomat jo vuosia sitten. Nyt taas urheasti kokeillaan eri paikassa....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maatuska, voihan se tietysti riippua vähän lajistakin, miten kasvavat. Aika moni on näköjään kyllästynyt leimuihinsa, ja hävittänyt ne. Toivotaan, että menestyvät uudessa paikassaan puutarhassasi!

   Poista
 8. Kauniit leimut ja kiva luppio. Meillä leimut kärsivät tästä kuivuudesta, vaikka kastelen niitä joka ilta. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Satu:) Leimut ovat aika pintajuurisia, joten kevyemmästäkin kastelusta voi olla apua. Mukavaa viikkoa myös Sinulle:)

   Poista
 9. Upeat leimut ! Mäkin nautin nyt siitä, että leimut kukkivat, savimaa nykyään. Entisessä hiekka/moreenimaassa ei ollut toivoa muuta kuin härmästä. Luppiosi näyttäisi kanadanluppiolta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pivi luppion nimestä! Sain sen viime kesänä Vakkataimen isännältä kokeiltavaksi, enkä laittanut heti nimeä ylös, joten tietysti se unohtui samantien.

   Poista
 10. Leimut ovat kauniita syyskukkijoita, oikeita vanhanajan perennoja. Niitä pitäisikin hankkia lisää ja paljon eri värisiä. Kuivuus varmaan osittain aiheuttaa kellastumista. Josko luvatut sateet vähän piristäisivät maisemia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ennen vanhaan oli kai joka torpan pihassa syysleimuja. Niissä on paljon eri sävyjä, minullakin osa nimettömiä. Sateita odotellaan täälläkin. Eilenkin oli niin lupaavan näköisiä tummia pilvia, vaan ei pisaraakaan vettä.

   Poista
 11. Hienoja leimuja! Minunkin pitäisi hankkia niitä lisää=)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maarit, minä tykkään leimuista. Pysyvät tanakasti pystyssäkin, ja ovat hyviä leikkokukkia. Helppo lisätä jakamalla tai katkaisemalla alkukesästä varresta osan ja tökkäämällä sen maahan kasvamaan.

   Poista
 12. Leimut hehkuvat upeasti nyt elokuussa ja sinulla näyttää noita olevan monen sorttista.
  Ei kait niitä kannata jakaa ennenkuin lopettavat kukinnan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irene, kaikkien nimiä en tiedä, kun nimilaput purkkien kupeessa ovat joskus aika vajavaisia. Paras aika jakaa leimuja on mielestäni keväällä. Ei niihin nyt henno koskea:)

   Poista