Kesä

Kesä

Tunnelmallisia iltoja

Tiistaina, 9.9.2014

Viime päivien sää on ollut ihanan kesäistä. Lämpömittari on kohonnut iltapäivisin kahdenkymmenen asteen hujakoille. Suurempia pihahommia en ole viitsinyt töiden jälkeen askaroida, mitä nyt nurmikkoa on pitänyt leikata ja joitakin ränsistyneitä kukintoja. Olen keskittynyt lämpimästä ilmasta nautiskeluun pihakeinussa, tai haahuillut muuten vaan kasvien seassa, suunnitellen samalla jo ensi kesää.

Viikonloppuna sytyttelin lyhtyjä ja kynttilöitä pihalle illan hämärtyessä. Lauantaina oli mahtavaa istahtaa saunan jälkeen takaterassille. Vähän aikaa malttoi mieskin nauttia syysillasta, mutta telkkari ja urheilu vetivät pitemmän korren. Minä sen sijaan istuin varmaankin tunnin verran aamutakkisillani pimeässä yksin omien ajatusteni kanssa. Ajattelin, että tämä hetki pitää painaa visusti mieleen talven pakkasiltojen varalta.

Sain tässä jo hyvän aikaa sitten Pinuskilta Villa Victorian elonkorjuuhaasteen, johon sai osallistua ilahduttamalla ainakin yhtä henkilöä oman puutarhan antimilla. Pinuskilla itsellään oli vaikka mitä ihania yllätyksiä ystävilleen jaettavaksi oman puutarhan sadosta. Kiitos Pinuski haasteesta:)Tänä kesänähän minulla ei ollut juuri mitään hyötykasveja kasvamassa. Entinen kasvilava tuli tiensä päähän, se purettiinkin pois kesän aikana. Uutta ei sitten ennätetty tekemäänkään hyvistä aikeista huolimatta. Salaatin, tillin ym. siemenet jäivät pusseihinsa odottamaan uutta kesää. Ystävältä saatu pensastomaatti teki kyllä paljon raakileita, jotka eivät meinaa kypsyä. Omenapuuhun tuli kauniita punaisia omppuja, mutta ne ottivat nopeasti rupea ja muumiotautia. Yhden piirakan niistä sain tehtyä. Joten jaettavaa ei oikein ole ollut.

Rehevä pensastomaatti, joka on täynnä raakileita

Ampiaiset söivät vähiä omppujani hyvällä ruokahalulla. Tämän yllätin itse teosta.


Aikasempina vuosina olen kasvattanut kesäkurpitsaa ihan kohtalaisella menestyksellä. Niitä on riittänyt tuliaisiksi myös ystäville. Mökin kukkapenkeissä olen kasvattanut siemenestä helppoja kesäkukkia, kuten malvikkia ja kehäkukkaa. Niistä olen joskus sommitellut kimppuja kavereille.

Hyötykasvien lisääminen pihalle onkin ollut tänä kesänä kovasti mielen päällä. Tai lähinnä se, mihin niitä mahtuisi laittamaan. Suunnitelmissa on ainakin pienimuotoista laatikkoviljelyä, varsinaista kasvimaata kun ei meidän pienelle tontille saa sopimaan. Haluaisin myös pienen kasvihuoneen tapaisen tomaateille entisen kasvilavan tilalle. Näitä on mukavaa suunnitella talven aikana. Toivotaan, että ensi kesänä minullakin on enemmän syötävää kasvamassa omalla pihalla:)


Haasteeseen saa tarttua kuka haluaa! 

 

 

 

16 kommenttia:

 1. Tunnelmaa piisaa :) ihanan pehmeästi lyhdyt valaisevat kaunista pihaasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anski:) Pokkarilla tunnelmallisten kuvien ottaminen on hieman haateellista. Yleensä tahtoo kuviin tulla vain pieni valoläikkä.

   Poista
 2. Lämpöisinä iltoina on mukava istuskella pihalla. Pinuski tosiaan sai myös minut innostumaan ja vein pari rasiaa hedelmäsosetta työkavereille maistiaisiksi. Kun tuli puheeksi, että soseessa on päärynää ja ihan omasta puusta, vein tänään pussillisen päärynöitä ihmeteltäväksi ja toki syötäväksikin. Aika monelle oli yllätys, että Suomessa voi kasvattaa päärynää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kuulostaa herkulliselta! Aika harvinaista ainakin täällä nelosen vyöhykkeellä on päärynäpuiden kasvatus, vaikka täälläkin kai joku laijike saattaisi menestyä. Olisipa isompi tontti, voisi istuttaa ja kokeilla myös erilaisia hedelmäpuita.

   Poista
 3. Ihana tunnelma välittyy kuvistasi. Oikeastaan ihan kiva asia, että meillä Suomessa on nämä eri vuodenajat ja pääsee välillä vähän huilimaan puutarhatöistä. Pienimuotoista suunnittelua tulevaa kesää silmälläpitäen on kiva tehdä sitten talven aikana.

  Nautitaan lämpimistä syyspäivistä ja illoista, sekä lyhtyjen tuomasta tunnelmasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kruunu Vuokko:) Samaa mieltä vuodenajoista! Olen aina tykännyt myös syksystä, vaikka se viekin kukkaset. Pikkuhiljaa ajatukset kääntyvät jo jouluun:) Mutta tämä viikko on vielä luvattu lämmintä, joten nautitaan:)

   Poista
 4. Tunnelmallisia kuvia! Minulla on vielä tälle syksylle yksi projekti. Töiden jälkeen ei paljoa jaksa tekemään. Kaunis vesiaihe sinulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maarit, kiitos:) Sama juttu, töiden jälkeen ei oikein jaksa isompia. Kummasti sitä aina tulee eteen kaikenlaista uudistusta. Jos ei muuta, niin kasvien siirtoa paikasta toiseen. Tuon vesilammikon suunnitteli mieheni, samalla kun teimme terassia. Ihan kiva siitä tuli.

   Poista
 5. Rakastan syksyn hämyisiä ja arvoituksellisia iltoja. Istun aina takakuistilla ja jännitän, koska ensimmäinen lepakko suhahtaa pään yli :) Kaikista ihaninta on kun saa laittaa paljon ja joka paikkaan kynttilöitä! Vinkki tomaattien kypsymiseen, poista lehtiä reilusti, ettei kaikki voima mene niiden kasvamiseen, johan alkaa tomaatit kypsymään. Itse olen karsinut omat tomaatit jo lähes lehdettömiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, Tuitiina! Täytyy lähteä heti napsimaan lehtiä pois. Samoin tykkään myös kynttilöistä. Lepakoita on jännittävää katsella, tosin niitä ei meillä ole näkynyt.

   Poista
 6. Vielä ei ole tullut polteltua kynttilöitä kertaakaan. Pitänee illalla viritellä... Kaunista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satu, sinulla onkin siellä vielä niin kesäistä :)

   Poista
 7. Talvi kuluukin paremmin, kun on kesämietteitä ajateltavana. Suunnittelu on paras osa puutarhuroinnissa tai ainakin kevyin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nettimartta, ainakin pihakuvia tulee talven aikana katsottua moneen kertaan. Ja sitä myöten syntyy sitten taas niitä uusia suunnitelmia...

   Poista