Kesä

Kesä

Haravoi, kärrää, silppua

Maanantaina, 20.10.2014

Pihan syyssiivous näyttää olevan meikäläisellä pitkissä kantimissa. Millään en  meinaa saada edes haravoitua koko tonttia, perennapenkkien siivouksesta puhumattakaan. Tajusin sen johtuvan siitä, että tähän asti olen viettänyt joka vuosi tässä asuessamme syysloman silloin kun koululaisillakin on lomaa. Silloin on ollut hyvää aikaa touhuilla pihan kimpussa. Mutta nyt meillä ei enää ole koululaista, ja ajattelin pitää lomaviikon vasta marraskuun loppupuolella. Työpäivän päälle ei oikein ole jaksanut ylimääräistä tehdä.

Etupihalla iso vaahtera on tiputtanut nyt kaikki lehtensä.  Niitä olen haravoinut, silpunnut ja pussittanut jätesäkkeihin, sekä kärrännyt kottareilla tunkiolle. Taannoin ostamani lehtipuhallin/imuri ei sitten oikein pelittänyt toivotulla tavalla isojen ja kosteiden vaahteranlehtien kanssa. Imuritoiminto tukkeutui koko ajan, ja puhallin pöllytti tottumattomalla otteella lehdet miten sattuu, välillä omaan naamaankin. Useamman pussillisen sain kuitenkin kerättyä lehtisilppua, jonka ripottelin maatumaan suoraan pensaiden ja ruusujen juurelle. Päälle heittelin uutta multaa. Maatukoot siellä. 

Tammen lehdet lojuvat vielä maassa ruskeana peittona. Jos vielä on keliä, täytynee ne päästellä pienemmäksi silpuksi ruohonleikkurilla, nyt kun viimeinkin miesväki muisti tuoda siihen bensaa. 

Joitakin perennoja olen  silpunnut paikoilleen maatumaan ja ripotellut hieman multaa päälle. Kaikki lehdet ja perennojen roskat eivät millään mahdu kompostiin, joten kaikenlaista täytyy kokeilla. Toivon, että suurin osa olisi kevääseen mennessä muuttunut muhevaksi mullaksi:)
4 kommenttia:

 1. Meillä lehdet jäi lumen alle:) Jospa nuo vielä sulaa, on ollut niin paljon kaikkea ettemme ole ehtineet paneutua lehtiin ollenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maarit, teillä on jo lunta niin paljon? Viime yön aikaan satoi tännekin pienen kerroksen, sulaa varmaan vielä pois. Keväällä sitten käydään uusin innoin haravan varteen. Monethan jättävät ihan tarkoituksella pihan siistimisen kevääksi.

   Poista
 2. Pihan siivoaminen talvea vasten on kovaa hommaa, tuntuu ettei kesälläkään ole niin paljon töitä, kun syksyllä!
  Ja jos kaiken jättää silleen, niin keväällä on hirvee sotku edessä.... on kai tämä välillä ihan hullun hommaa, mutta kuitenkin oma piha on niin rakas ja keväällä oikein sormet syyhyää, että lumet sulais ja pääsis pihalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maatuska, tuo on kyllä niin totta, että edestään löytää sitten keväällä, mitä syksystä jäi. Mutta jos tässä vielä ilmoja piisaa, täytyy vielä haravoida ja päästellä leikkurilla ainakin nuo tammenlehdet. On sitä haravoitu vielä joulukuussakin joskus:)

   Poista