Kesä

Kesä

Uutta haastetta

Torstaina, 16.4.2015

Kärsimättömänä odottelen ilmojen lämpenemistä. Lumet ovat sulaneet meidän tontilta parin viime päivän aikana, vaikka onkin ollut aika koleaa, ja uutta lunta satelee välillä. Viikonloppuna pääsin aloittamaan pihatyökauden. Oli ihanan leppeä ilma touhuilla. Haravoin sulia plänttejä ja leikkelin pensaita ja kuihtuneita perennanvarsia. Varastosta löytyi kalkkipussin jämät, levittelin ne sammalta ottaneeseen nauhuspenkkiin.
Välillä istuin keinuun juomaan päiväkahvia. Oli mukavaa katsella ja kuunnella lintujen konserttia. Bongasin ensimmäisen sitruunaperhosen.
Mustakissa Mirrinminttua ja kissanhäntiä -blogista  oli myös muistanut minua Liebster Award -haasteella, joten vastailenpa  hänenkin kysymyksiinsä. Haasteen tarkoituksenahan on tehdä tunnetuksi alle 1000 lukijan blogeja, vastata 11 kysymykseen, tehdä itse uudet 11 kysymystä ja laittaa haaste eteenpäin 11 bloggaajalle.


1. Mikä on lempi vuodenaikasi?
    - Tässä ei ole epäilyksen sijaa, kyllä se kesä on. Kevät hyvänä kakkosena.


2. Puuhailetko puutarhassa yksin vai onko sinulla apuvoimia?
   - Enimmäkseen yksin, mikä on tavattoman rentouttavaa. Joskus harvoin mies   kuppelehtii mukana. Jos tarvitsen raakaa voimaa, tulee mies tai poika avuksi.

3. Paljonko käytät suunnilleen vuodessa rahaa puutarhanhoitoon?
    - Tämä on paha kysymys...Varmasti ihan liikaa. Mullat ja lannoitteetkin maksavat hiivatisti nykyään, onneksi mies yleensä nämä tuo ja maksaa myös. Kesäkukatkin ovat nykyään turhan tyyriitä. Ihan hirveästi en henno rahaa laittaa, mutta varmaankin liikaa... Sanotaan nyt kuitenkin, että satasissa vielä pysytään...Vaan mitäs se raha on sen lystin rinnalla:)

4. Kuinka iso puutarhasi on?
   - Ihan liian pieni, 1200 neliötä. Talo on vielä tasan keskellä tonttia, niin etu- ja takapihat eivät ole järin isoja. Ilman muuta tahtoisin isomman tontin, että saisi lisää istutuksia, isomman nurmialueen  ja paljon hyötykasveja kasvihuoneineen.

5. Kasvatatko paljon taimia itse?
    - En kovin paljon. Joitakin lyhyen esikasvatusajan tarvitsevia, kuten esim. samettikukkaa, olen kasvattanut. Mies on allerginen, eikä meillä saisi olla sisätiloissa kasveja tai multaa.

6. Onko sinulla hyötypuutarha ja jos on, mitä siellä viljelet?
    - Minulla on hyvin pieni hyötypuutarha. Lavassa olen kasvattanut kesäkurpitsoja, salaatteja, tilliä, persiljaa, retiisiä, yrttejä ym. Muutama tomaatti on myös ollut kasvamassa.


7. Lempipuutarhaohjelmasi?
    - Jotenkin on jäänyt mieleen vuosien takaa Arno Kasvin puutarhaohjelmat. Häntä oli niin hauska kuunnella ja katsella, vaikkei minulla tainnut siihen aikaan edes olla pihaa. Kotimaisista ykkönen on ollut Ylen Puutarhaunelmia, ja ulkomaisista Alan Titschmarshin jutut.

8. Teetko vierailuja näyttelypuutarhoihin?
   - Aina jos vaan mahdollista!

9. Mikä on lempparikukkasi kevään kukkijoista? 
    - Vaaleanpunaiset ja violetinsävyiset tulppaanit.


10. Onko sinulla puutarhassasi kasvihuone, huvimaja tai vastaava?
     - Valitettavasti ei ole. Haluaisin kyllä molemmat, mutta mies väittää, ettei mahdu. Minusta se on vain järjestelykysymys.

11. Lempipaikkasi puutarhassasi?
    - Tämä on helppo: takapihan terassi. Siellä on mukava istuskella tai makoilla keinussa. Saa olla ihan omassa rauhassaan suojassa katseilta.
Sitten omat kysymykseni:
1. Mikä on pahin riesa puutarhassasi?
2. Kesäkukka, jota ilman et voi olla?
3. Löytyykö pihaltasi vesiaihe?
4. Mieluisin kasviyhdistelmäsi?
5. Lymyileekö puutarhassasi puutarhatonttu(ja)?
6. Tykkäätkö enemmän alku- vai loppukesästä?
7. Viihtyykö puutarhassasi eläimet, esim. siilit?
8. Mitä puutarhalehtiä tykkäät lukea?
9. Ovatko kukkapenkkisi viivottimella vedettyjä, vai kaarevia?
10. Mieluisin puu pihallasi?
11. Oletko nähnyt elokuvan Eedenistä Pohjoiseen? Jos olet, mitä tykkäsit?
Haasteen saa napata, kuka haluaa! Tämä on kiertänyt vissiin niin kaikki seuraamani blogit jo läpi.

14 kommenttia:

 1. Kiitos kun otit haasteen vastaan. Oli mukava lukea vastauksiasi.
  Tuohon tontin kokoon vastaisin, että meillä on lääniä melkein puoli hehtaaria, muistaakseni 4800 neliötä ja siinä on kyllä yhdelle puutarhuriparalle aika paljon. Toisaalta on kiva, että on tilaa, mutta tuppaa aina olemaan niin moni paikka rempallaan, ettei tästä koskaan tule mitään siistiä puutarhaa. Mutta siihenkin on oppinut vähän suhtautumaan ja omaksi iloksihan sitä puuhaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustakissa, kyllä itsellekin järjen ääni jostakin syövereistä aina varoittelee hamuamasta lisää lääniä, hyvä kun jaksaa tämänkin kunnialla hoitaa:)

   Poista
 2. Voi jukra, miten kaunis puutarha teillä on. Tuo tulppaanikuvakin aivan ihana :) Kaipa se tila auttamatta tuntuu aina pieneltä, kun oikein hurahtaa. Meillä on vaan tämä paritalon piha, joka kyllä jää pieneksi auttamatta, kun kaikkea ihanaa vaan aina tuntuu löytyvän ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kurjenkello:) Kun on pienet tilat, ja haluaa kuitenkin kaikkea mahdollista tontilleen, tulee rajat äkkiä vastaan. Meillä on nurmikko ainakin pienentynyt vuosi vuodelta istutusten tieltä...

   Poista
 3. Voi että tulee ikävä kesää, kun kuviasi katselee. Onneksi on vasta huhtikuu, kun on vielä näin kylmää. Hrrr

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emilie, kyllä sitä jo odottaa ilmojen lämpiämistä. Olisi niin paljon tekemistä tuolla pihalla. Tällä viikolla en tosin olisi ehtinytkään pihahommiin, kun on ollut pelkkää iltavuoroa, joten ei yhtään harmita lumisateiset kelit:)

   Poista
 4. Sama vika Rahikaisella;pieni piha,mutta on sinne silti mahdutettu pieni lammikko,paviljonki,kota,kasvimaa,terassi sekä kasvihuone :) Eli täyttä on,mutta nyt ei enää onneksi tarvitse huomioida lasten leikeille tilaa pihasta,kun ovat jo molemmat sen verran isoja,että riittää,kun saa krokettiradan pantua kiertämään nurmikkopoluilla ja mölkyn heittoa verten sopivan suoran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, teiltähän löytyy kaikki tarvittava:) Sama meillä, ettei tarvitse enää huomioida lapsen leikkipaikkoja.

   Poista
 5. Sinulla on kaunis piha, olen sen tainnut ennenkin sanoa. Miehillä tuntuu olevan eri käsitys siitä, mitä pihalle mahtuu ja mitä ei. Olen samaa mieltä, että pitkälti kyse on järjestelystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, between:) Meillä mies väittää muka eksyvänsä pihaviidakkoon, ja tulee kuulemma tukehtumisen tunne...Minä olisin ilomielin valmis luopumaan joistakin istutuksista esim. pienen huvimajan vuoksi.

   Poista
 6. Kiva, kun sinäkin pääsit vihdoin aloittaman nuo puutarhatyöt.
  Ihana vesiaihe onneksi mahtuu puutarhaasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irene, kyllä tästä pikkuhiljaa pääsee taas vauhtiin! Takapihalla on vielä märkää, mutta etupiha on siivottu. Kovasti riittää puuhaa, ja olisi kiva saada jo vähän kukkivaakin esim. orvokkeja silmäniloksi:)

   Poista
 7. Kiva blogi sinulla - liitynpä seuraajaksi !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tuulikki! Kiva, kun löysit tänne ja lämpimästi Tervetuloa:)

   Poista