Kesä

Kesä

Lapion heiluttelua

Maanantaina, 11.5.2015

Eipä tarvitse puutarhaharrastajan lähteä erikseen kuntosalille puntteja nostelemaan. Se tuli taas viikonloppuna mieleen, kun kärräsin ja levittelin peräkärryllisen hevosenpaskaa istutuksille. Kuorma oli muuten kovasti toivomani äitienpäivälahja, ja erittäin mieleinen sellainen!

Lauantaina piti hommat lopettaa kesken, kun äityi satamaan. Sunnuntaina oli oikein mukava pihatyöskentelyilma, ja koko päivä iltaan asti siellä hurahtikin. Välillä piti tietysti käväistä syömässä ja kahvilla, että jaksoi ahertaa.

Lapiokin sai viuhua, kun istutin  6 uutta kärhöä. Se olikin sitten kovempi urakka. Lapio kalskahti monessa kohtaa kiveen tai kallioon jo kolmessakymmenessä sentissä. Viimein löysin sellaiset kohdat, mihin sai kaivettua tarpeeksi syvät (tai ainakin melkein) montut ja pääsin istutuspuuhiin. Laitoin aina 2 erilaista kärhöä samaan paikkaan.

Monena kesänä olen harmitellut pitkiä ja siten helposti kaatuilevia jaloritarinkannuksia takapihan rajapenkissä. Nyt kaivoin kaikki ylös ja tälläsin ruukkuihin, jospa vaikka jokun taimenvaihdossa ne huolisi. 

Tilalle meinasin istuttaa erilaisia nättejä pensaita, kun vaan tietäisi mitä. Koristearoniaa ja koivuangervoa ehkä. Jokunen havukin voisi sopia sekaan.

Kukkivaa ei oikein vielä pihalta löydy, paitsi idänsinililjoja ja muutama parvitulppaani. Nurmikko vihertyy ja kasvaa mukavaa vauhtia.26 kommenttia:

 1. Kuusi uutta kärhöä, mahtavaa! Nyt on oikea meininki! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. KesäKukka, meinasivat kärsiä vaan kylmyydestä, kun posti toi ne vähän liian aikaisin. Jospa ne siitä alkaisivat juurtua ja kasvaa:)

   Poista
 2. Kärhöt ei ala mun kaa:( Ehkä nyt sitten omien siemenkasvatusten kanssa olisi parempi onni, ainakin elossa ovat! Punttisalin voi tosiaan unohtaa, aloitin tänään päiväni punkaamalla ison kauniin kiven ojasta ja kun en jaksanut nostaa sitä kottareihin, niin pyörittelin sen kotiin:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna, pidetään peukkuja kärhöillesi, että siitä lähtevät kasvuun! Vai kivenpyörittäjänä olet ollut, oliko kukaan naapuri edes näkemässä:)

   Poista
 3. Oi kun olit saanut noin paljon ihania ruusuja! Saitpa mukavan äitienpäivälahja, se on monelle puutarhaihmiselle unelma! Ja kärhöjäkin sait istutettua niin monta, hienoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuulikki, nuo nätit ruusut ovat jotain tertturuusuja, kun yhdessä varressa on kukkia vaikka miten paljon. Ihania ovat!

   Poista
 4. Mulla on kans tapana istuttaa kaks kärhöä samaha kuappaha. Menöö samalla kaivamisella. Mukavasti vanahoja on jo noussu. Ihanat ruusut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Navettapiika, minäkin olen oppinut lätkäisemään useamman kärhön, jopa samaa plaatuakin olevia, yhteen monttuun. Tulee joutuisammin näköisää:) Vanhoista ei mulla vielä kovin montaa piippaa näy, toivottavasti sieltä nousevat!

   Poista
 5. Aikamoisen hieno lahja. Ja mitä parhainta punttisalikuntoilua raittiissa ilmassa kauneutta ympärilleen rakentaen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äläs muuta sano, between! Eipä tee mieli huonoilmaiseen, hikiseen punttisaliiin, kun on tällainenkin vaihtoehto olemassa:)

   Poista
  2. Hieno lahja! Minulle on myös tullut vuosien mittaan kiveä, haketta ja multaa lahjaksi:)

   Poista
  3. Maarit, on hauska nähdä kaverin ilme, kun vertaillaan äitienpäivälahjoja :) Muistan erään lehtijutun puutarhaharrastajista, talon rouva sai joka vuosi lahjaksi multakuorman äitienpäivänä. Yhtenä vuonna tilaus oli viivästynyt, joilloin naapurit olivat olleet jo huolissaan suhteen tilasta:)

   Poista
 6. Upea lahja tuo hevonpee. Ai, eipä ole tullut mielenviereenkään istuttaa kahta erilaista klematista samaan monttuun. Kiitti idiksestä! Kokeilen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nettimartta, tuo montun kaivaminen on meidän pihassa niin työlästä, niin samalla vaivalla menee parikin kasvia. Alkuunsa laitoin vain yhden kuoppaansa, mutta nykyään aina pari. Joskus samaa sorttia, varsinkin jos ostohinta on edullinen. Tulee nopeammin näyttävää, ja ei niin harmita vaikka toinen menehtyisi:)

   Poista
 7. Onpa kiva jatkossa nähdä kärhösi kukkivina. Kaksi kärhöä samassa istutuskuopassa on hyvä idea ja pääseepähän myös vähemmällä kaivamisella. Kompostoitu hevosenlanta on ihan parasta. Meillä naapurissa on kolme hevosta ja lantaa saa ilmaiseksi niin paljon, kun vaan jaksaa kärrätä.

  Mukavia puutarhahetkiä sinulle. Toivotaan, että säät lämpenevät?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kruunu Vuokko, toivottavasti niistä edes joku säilyisi hengissä ja kukkisikin. Teillä on ihanteelliset olosuhteet saada lannoitetta! Samaa toivotaan täälläkin, että lämpiäisi viimeinkin edes sinne 15 asteeseen ja ylikin :)

   Poista
 8. ps. Minä sain eräänä vuonna äitienpäivälahjaksi kottikärryt (omasta toivomuksesta) ja oli kyllä työkaverin naama näkemisen arvoinen kun kerroin mitä sain lahjaksi ;))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuulikki, kaikki eivät taida ymmärtää, että joitain ilahduttaa enemmän multakuorma tai kottikärryt kuin joku yöpaita:) Hyvä lahja on kottaritkin, minä sain sellaiset 50v-lahjaksi ystävältä:)

   Poista
 9. Minun äitienpäivälahjatoiveeni oli muutama säkki lannoitetta ja 5 säkkiä multaa :D :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, hyvät lahjatoiveet on sullakin olleet:) Oiskohan meidän lahjatoiveet vähän erilaisia, jos äitienpäivä olis syksyllä?

   Poista
 10. Jo on ollut maamyyrä ahkerana! Miten ihmeessä sinä ennätät?
  Sama toive minullakin: multaa ja peetä. Sitä ne on puutarhaäireen toiveet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riitta, no enpä tiedä ahkeruudesta, teen sen verran kun ennätän ja jaksan:) Samat toiveet taitaa meillä "puutarhureilla" olla kaikilla!

   Poista
 11. Puuhaa riittää ja mukavaa on :)
  Minä löysin kerran jaloritarinkannusta nimeltään 'Magic Fountains'. Ne ovat matalampia, joten pysyvät paremmin pystyssä, max 120-150cm. Toin ne tänne kotopihalle, kun mökillä ei ole tarpeeksi syvämultaista aurinko paikkaa niille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pirjo, nuo mun ritarit ovat jotain vanhaa maatiaisrotua, huitelevat korkeuksissa kunnes kaatuvat sikin sokin. Tuollainen matalampi lajike olisi varmasti paljon parempi. Tänään en ehtinyt paljoa mitään tehdä, kun alkoi satamaan.

   Poista
 12. Keijuangervo on aika matalaa, meillä on sitä monessa paikassa. Paljon olet ehtinyt jo pihalla puuhaamaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riitta, keijuangervosta saa leikkaamalla aika kivoja pallukoita eturiviin, sellaisia vähän uumoilin. Paljon on vielä tehtävää, mutta pikkuhiljaa:)

   Poista