Kesä

Kesä

Suuria kysymyksiä

Maanantaina, 4.5.2015

Toukokuu on jo mukavasti aluillaan. Viikonloppuna ennätti touhuilla pihalla, varsinkin perjantaina oli oikein mainio pihatyökeli. Nakkelin rakeista puutarhakalkkia paitsi kukkapenkkeihin, myö sammaloituneelle nurmikolle. Kävin haran kanssa läpi istutusalueita ja kitkin mullasta vielä hyvin erottuvat rönsyleinikit ja maahumalat pois.

Useampi tunti yhtä soittoa pää alaspäin nyökkien alkoi jo tuntua koko kropassa. Siinä vaiheessa, kun erehdyin luulemaan edestäni ilmaan lennähtävää ruskeaa vaahteranlehteä naapurin kissaksi, päätin luovuttaa ja lähteä sisätiloihin huilimaan.

Lauantai oli sateinen, ja siten joutilas päivä lähteä Jyväskylään hankkimaan lannoitteita ja muuta tarviketta, kuten keinuun uusi katos. Eipä ollut tunkua Kodin Terrassa, eikä muissakaan puutarhaliikkeissä.Sain tässä jo hyvän aikaa sitten Tuulikilta Kukkia ja koukeroita -blogista kysymyshaasteen, johon lupasin vastata. Nähtyäni kysymykset, alkoi jo hieman mietityttää, josko skippaisin. On nimittäin nyt sen verran suuren luokan kysymykset, että huh! Vaan kun lupasin, niin yritetään nyt jotakin pientä kuitenkin. Ajattelin vastata hyvin lyhyesti, ei niitä pitkiä filosofioita kukaan jaksa lukea.

Tässä siis Tuulikilta tulleet kysymykset ja minun lyhyet vastaukset niihin:

1. Mistä ajattelet löytäväsi onnellisuuden?
   
-  Minun onneni löytyy tavallisesta arkielämästä. Ja siihen kuuluvat tietysti perhe, suku, ystävät, koti, työ ja harrastukset.

2. Voisitko ajatella luopuvasi omaisuudestasi tai asemastasi voidaksesi elää terveenä?

 - Ilman muuta! Terveys menee kaiken muun edelle, eikä tuota omaisuutta nyt niin hirmumääriä ole edes kertynyt, asemasta puhumattakaan:)

3. Elätkö unelmaasi, vai ulkoisten odotusten luomaa kuvajaista?

-  Elänkö unelmaani, enpä tiedä. Elän minun elämääni, vaikea ajatella muunlaista. Ja enimmäkseen olen tyytyväinen.  Olen niin jalat maassa -tyyppiä muutenkin, etten ole yhtään varma, olenko edes joskus unelmoinutkaan mistään...

4. Mikä on tässä hetkessä parasta?

- Ehkä tämä jollakin tavalla jo "vakiintunut" elämä, monen mielestä varmaan tylsäkin.  Poika on jo aikuinen, ja pitkäaikainen poikaystävä vierellä. Katto pään päällä ja piha ympärillä, kesä tulossa!

5. Miten puhut itsellesi? Kehutko ja kannustat, vai moititko ja arvostelet?

- Aina sen mukaan, miten on aihetta!

6. Jos joku kohtelee sinua huonosti, mitä ajattelet hänestä?

- Ajattelen, että hänellä itsellään on nyt joku ongelma.

7. Miten suojelet mielestäsi luontoa?

- Samanlailla varmaan kuin suurin osa ihmisistä. En heitä roskia luontoon, lajittelen jätteet, kierrätän esim. vaatteet keräyksiin yms.

8. Jos ajattelisit eläväsi uudelleen, minkälaiseen maailmaan haluaisit syntyä?

- Siinä maailmassa olisi rauha ikuinen, kaikki olisivat tasa-arvoisia, ei olisi ahneutta, ei pahansuopuutta,  ei aseita, paljon iloa ja tyytyväisyyttä. Ja kukkia.

9. Mitä olet tehnyt, tai ajattelet voivasi tehdä, että "tulevan elämäsi" maailma olisi kuvaamasi kaltainen?

- No jopas on kysymys! Tähän en osaa vastata muuta kuin vanhan viisauden: Kohtele muita ihmisiä  niin kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan.

10. Katsotko joka päivä TV:n uutiset?

- Kyllä taidan katsoa.

11. Uskotko, että joudutaan teoistamme vastuuseen, eikä se riitä, että pelkästään katuu, jos on toiminut väärin?

- Nuorempana uskoin, että kyllä paha saa palkkansa. Vaan eipä se valitettavasti taida pitää paikkaansa, niin suotavaa kuin se olisikin.


Näihin kysymyksiin saa vastata, kuka tahtoo. Itse en nyt viitsi nimetä haasteensaajia, kun olen jo pariinkin kertaan tämän laittanut eteenpäin, ja keksinyt uusia kysymyksiä.

Mukavaa alkanutta viikkoa kaikille!

10 kommenttia:

 1. Hienot vastaukset kysymyksiin. Toivotaan, että ilmat kohta kunnolla lämpenisivät kesä kun muutoinkin on Suomessa niin kovin lyhyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kruunu Vuokko, samaa toivotaan täälläkin! Kylmä viima kävi viikonloppunakin, pipoa saa pitää korvilla. Nyt näyttää jo ihan hyvältä, ainakin aurinko paistaa :)

   Poista
 2. Olitpa joutunut oikein suurten kysymysten äärelle. Olen joskus kanssa pohtinut, että olisi hyvä, jos kaikki maailman sotahullut laitettaisiin harrastamaan puutarhanhoitoa. Ehkä se sotaisuus sillä loppuisi. Keskittyisivät vaan kokonaan taimien hankkimiseen ja istuttamiseen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. KesäKukka, tuossahan olisikin ideaa! Vaan kun se vallanhalu menee joillakin niin överiksi, ettei siinä taida puutarhanhoitokaan auttaa:)

   Poista
 3. Samaa piti kirjoittaa, kuin KesKukan...kiva oli lukea..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Irmastiina:) Hauska ajatus, että maailman sotahullut vaihtaisivat kypäränsä ja univormunsa vanhoihin työhaalareihin ja iskisivät sormensa liipasimen sijasta kasveihin ja multaan! Ja maailma pelastuisi:)

   Poista
 4. Sinä saitkin lyhyet napakat vastaukset aikaiseksi, minulta tuli romaani joka kysymykseen :) Kiva oli lukea vastauksiasi. Kyllähän tässä hetkessä parasta on juuri tuo mitä sanoit..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuulikki, kiitos vaan haasteesta ja kysymyksistä. Oli kyllä vähäsen purtavaa:) Vanhemmiten ymmärtää elämän olevan nyt ja tässä, eikä "sit kun".

   Poista