Kesä

Kesä

Hyönteishotelli

Keskiviikkona, 24.6.2015

Kerrankin osasin olla kaukaa viisas. Katsoin eilen sääennusteesta, että Keski-Suomeen luvattiin kunnon sateita tälle päivälle. Niinpä nurmikon leikkuun jälkeen heittelin hailakanväriselle nurmelle lannoitetta. Nyt ainakin sulavat, vettä tulee kaatamalla. Onneksi ei ainakaan vielä ole luvattua ukkosta kuulunut.

Aamupäivällä kun hoitelee sisätyöt, ruoanlaiton, pyykit, siivoukset ym. pois alta, saa loppupäivän nauttia pihaelämästä. Eilisen päivän aikana sainkin paljon suunniteltuja töitä tehtyä. Kitkemisen lisäksi parturoin etupihan tuijia ja keijuangervoja. Nipsuttelin ruohosaksilla raja-alueilta enimpiä ruohotuppaita, ja siistin rinteen naapuriin päin. 

Siitepöly ja tuulen lennättämät roskat olivat sotkeneet altaan, joten tyhjensin ja putsasin sen. Vanhaan veteen sekoitin lionnutta kanankakkamerilevää. Tällä kastelin kärhöjä ja ruusuja, sekä muitakin kasveja. Loput hulautin liian kuivaan kompostiin.

Onnelan isäntä yllätti taas iloisesti. Hän oli nikkaroinut tosi sievän hyönteishotellin minulle synttärilahjaksi. Kiinnitin sen ruuveilla pihavajan seinään. Ihastelin sitä aina ohikulkeissani, on se niin nätti! 

Kasvilavoissa salaatit ja retiisit ovat jo hyvällä alulla, muut kylvötkin ovat nouseet pintaan, mutta tomaatit ja kurpitsat eivät ole kasvaneet ostohetkestä varmaan yhtään milliä näin viileillä keleillä.


Takapihan istutusalue uusittuna pilvikirsikan poiston jälkeen. Näyttää vielä hieman tyhjältä.

20 kommenttia:

 1. Onpa hyödyllinen ja kiva synttärilahja. Onnittelut minunkin puolestani. Kesän puhutuin aihe on varmasti tämä surkea sää. Yhden päivän, jos on lämmintä, niin johan seuraava päivä on sitäkin surkeampi. Koetetaan kestää, jospa se pysyvä lämpö sieltä jossain vaiheessa ilmaantuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kruunu Vuokko, koleaa oli myös viime kesänä juhannusviikolla, mutta sitten heinäkuussa olikin lämmintä mukavasti. Jospa nytkin kävisi niin:)

   Poista
 2. Ihana lahja. Onnea! Meillä mies ja lapset nikkaroivat hyönteishotellin viime kesänä. Tänä kesänä näytti hotellissa hiljaiselta, joten lisäsimme siihen vähän hunajaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satu, teidän hieno hotellinne tulikin nähdyksi oikein valtakunnan mediassa:) Minusta se on nätti koriste, vaikkei niin täynnä asukkaita olisikaan.

   Poista
 3. Aivan upea hyönteishotelli! En ole tiennytkään, että J on noin taitava käsistään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arkeilija, kyllä J on käsistään kätevä! On tehnyt heille savusaunat ja kasvihuoneet ja paljon muuta. Siinä onkin kaksi kätevää ja aikaansaapaa ihmistä löytäneet toisensa:)

   Poista
 4. Hyönteishotelli taitaakin olla hyödyllinen, kun Suomessakin alkaa jo olla katoa mm. mehiläisistä ja muista pölyttäjistä.
  Ai, että tyhjän näköistä! Ihanan runsasta ja rehevää, vaikka pilvikirsikka puuttuukin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Between, minäkin kuulin tuon jutun hävinneistä pölyttäjistä. Minusta on aina tyhjää, jos näkyy multaa jostain:)

   Poista
 5. Kiva lahja! Minulla on myös isännältä tilauksessa tuollainen, toivottavasti saan sen piakkoin.
  Sinullahan on todella rehevät kukkamaat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mustakissa! Sinullakin on sitten käsistään kätevä mies, kun osaa tuollaisia nikkaroida:)

   Poista
 6. Oliskohan hyönteishotelli tämän kesän askartelutehtävä. Joka kesä olen jotain kivaan yrittänyt väkertää. Sopii hyvin vajan seinälle. Ja onnea sankarille!
  Mikä muuten on tuon kolmannessa kuvassa vaaleanpunaisena kukkivan kasvin nimi? Samoja kasvaa todella tiiviinä kasvustona Vierumäellä urheiluopiston liittymässä. Istutus on kompassin muotoinen ja nuo vaaleanpunaiset toimivat siinä todella näyttävästi. Yritän joskus ottaa kuvan niistä, niin ymmärrätte mitä tarkoitan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riitta, tuo tummemman pinkki matala on rönsyleimua, ja tuo pitkässä varressa oleva vaaleanpunainen on konnantatar. Konnantatar on kiva uusi kasvi meillä, saas nähdän miten paljon alkaa levitä:)

   Poista
 7. Täytyy vaan pitää toivoa yllä, eiköhän se lämpökin vielä meidät löydä :) Hieno on asumus ja asuinympäristö öttiäisillä, kyllä tuolla kelpaa majailla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kurjenkello! Tietysti käy niin, että parin viikon päästä jo päivitellään helteitä ja toivotaan viilenevää:)

   Poista
 8. Kiva ja hyödyllinen lahja puutarhaan! Meilläkin pitäis kaataa yksi iso kuusi pois, voi tulla sama tunne kuin sinulle avarasta tilasta mutta eiköhän sitä me puutarhavimmaiset löydetä pian peittoa tilalle;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anski, olen myös huomannut, että äkkiä se multatila peittyy...ja sitten sitä jo joutuu harventamaan ja siirtämään pois jotakin, kun on liian täyttä:)

   Poista
 9. Kelpaa tuolla asustella, hyönteistenkin :) Käypä kurkkaan blogiani, heitin sinulle pikku haasteen. Mukavaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, maatuska, täytyypä käydä kurkkaamassa:)

   Poista
 10. Kyllä on kivan näköistä! Noi hyönteishotellit on tosi hyvä juttu. Kyllä meillä ainakin huomaa, että pölyttäjät ovat vähentyneet parin vuoden aikana. Pihoissa pitäisi olla eläimillekin tilaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kati! Tänä aamuna aamuteeveessäkin rakennettiin Sonja Lumpeen opastuksella hyönteishotelleja. Leppäkertutkin ovat johonkin hävinneet, en ole moneen vuoteen niitä nähnyt pihalla. Olisivat niin hyödyllisiä kirvojen napsijoita:)

   Poista