Kesä

Kesä

Tahtoo pihalle

Torstaina, 23.7.2015

Tuntuu olevan jo liian pitkä aika  siitä, kun on kunnolla päässyt pihahommiin. Silloin, kun työ ei ole haitannut harrastusta, on tullut vettä taivaan täydeltä. Yhtenä aamuna ennen töihin lähtöä ennätin sentäs leikata nurmikon. Se kasvaakin näin sateella aika kyytiä.
 
Joka päivä on kuitenkin pitänyt tehdä pihakierros aamuin illoin. Sade on painanut maahan kasveja tukemisyrityksistä huolimatta. Poimulehtien kellanvihreät kukinnot makailevat maassa, pionien ränstyneet kukinnot pitäisi leikata pois.
 
Eilen todettiin miehen kanssa, että etupihan kituinen hopeakuusi on tullut tiensä päähän. Koko 6 vuotisen historiansa aikana se on ruskistanut oksankärkiään, mutta kasvattanut kuitenkin uutta kasvustoa. Nyt se on jo kauttaaltaan täynnä ruskeita kohtia, latvakin ihan ruskea. Varmaankin joku tauti iskenyt. Ja taas pääsee pähkäilemään, mitä tilalle...
 

 
 
Toiveista huolimatta en saanut tomaateille kasvihuonetta tälle kesälle. Piti sitten keksiä jotakin korvaavaa. Nostin vajan seinustalle 2 vanhaa puista kukkalaatikkoa. Toiseen tuli 3 tomaattia, toiseen pari kesäkurpitsaa. Lisäksi laitoin muutamaan laastipaljuun multaa ja kylvin salaattia, tilliä, retiisiä. mangoldia, lehtikaalia yms. Mukavasti ovat kasvaneet, syötykin on jo retiisiä ja salaattia.
 
Päätyritelikköä vasten kylvin ruusupapuja, mutta linnut tai oravat söivät joka ikisen siemenen. Ensi kesänä tiedän peittää vaikkapa harsolla kylvökset. Amppeleissa on tomaattia ja mansikkaa, pukin päällä joitakin yrttejä. Siinäpä mun kasvimaa :)
  
 
 

13 kommenttia:

 1. Ryytimaasi näyttää tuottavan paremmin kuin meikäläisen kasvihuone. Taitaa ollakin niin, ettei se paikka vaan taito.
  Mitäpä sitä hyysäämään huonovointisia kasveja. Kaivoin itsekin tänään surkean kirsikan pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Between, eipä ole ainakaan kastelun puutetta avomaalla ollut tänä kesänä :) Tuo kuusi on niin keskeisellä paikalla, että rumentaa näkymiä. Onhan se sääli, hyvin voiva hopeakuusi on mielestäni aina ollut kaunis.

   Poista
 2. On silellä kasvanut kaikenlaista sitten viime näkemän!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjaana, kummasti kasvaa, vaikkei aurinkoa tai lämpöät juuri ole ollut. Mitenkäs sun lehtikaalit, näyttäisikö tulevan satoa?

   Poista
  2. Ehei, kaksi hassua lehteä ristissä. Ja rucolaa syö joku otus, mangoldi on ainoa, josta jotain satoa saan. Höh!

   Poista
 3. Hienosti kasvavat kasvisi! Harmi tuota kuusta, mutta kuten Between totesi mitäpä sitä huonoja murehtimaan uusi vain tilalle;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maarit, ilmeisesti hopeakuusissakin on eri lajikkeita. Tuo on alusta asti ollut jotenkin erilainen kuin ne, mitä olen pihoilla ihastellut. Paikkakin voi olla hiukan kuiva, vaikkei tänä kesänä siitä ole huolta ollut.

   Poista
 4. Nii, mutta tua pähkäälyhän on kivaa ja taas pääsöö taimikaupoolle ja voi kokeella jotaki uutta ;) Hyväs lyännis tua sun kasvimaas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Navettapiika, yritän kuvitella siihen paikalle yhtä sun toista kasvia. Isoa ja varjostavaa en siihen ainakaan aio laittaa. Yksi vaihtoehto olisi kauan himoitsemani syreeni Moskovan kaunotar...toisaalta pylvästuija kävisi...tai joku punalehtinen...

   Poista
 5. Hyvältä kasvimaasi näyttää. Tänä vuonna kasvihuoneesta on vain saanut odottaa satoa, ei yhtäkään tomaattia ole vielä syöty eikä kurkkujakaan. Yleensä olen tähän aikaan ollut salaattitarpeissa varsin omavarainen. Kesäkurpitsatkin vasta availevat kukkiaan. Ainoat, jotka ovat pitäneet tästä kelistä ovat chilit ja paprikat, niistä näyttäisi tulevan kovasti satoa, mutta vielä niitäkin saa odottaa.

  Harmi tuo kuusi, sillä tuo on minustakin kauneimpia kuusilajeja mitä olla voi. Mutta voihan olla, että taimikaupassa odottaa jotakin, josta olet osannut vain uneksia....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustakissa, on se kumma, ettei kasvhuoneessakaan tomaatit kypsy! Pitäis ensi kesänä kokeilla chiliä ja paprikaakin. Tuossa kuusessa on varmaan alusta asti ollut joku kasvitauti. Rungossakin on merkillisiä repeämiä. Saas nähdä, mitä löytyy, kun tästä pääsen taimikaupoille :)

   Poista
 6. Oikea silmänilo tuo sinun kasvimaasi. Kyllä ne tomaatit sieltä vielä ehtii. Munkin tomaatit kukkii pihalla. Eiköhän elokuussa sitten tule ne kypsymiskelitkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Irene! Optimistisesti minäkin uskon lämpöisten päivien vielä tulevan:)

   Poista