Kesä

Kesä

Puut ne vaan kaatuilee

Torstaina, 6.8.2015

Ei näytä pysyvän puut pystyssä tällä tontilla! Aamulla menin pesuhuoneeseen pyykkikonetta lataamaan, kun huomasin ikkunasta näkyvän pelkkää tuomenlehteä. Ryntäsin niiltä sijoiltani ulos,  takapihan nurkalla kasvanut tuomi oli yön aikan rojahtanut keskelle kulkuväylää ja takapihaa. Tyvestä oli vaan kaatunut. Kaksi toiseen suuntaan kasvanutta runkoa jäi pystyyn. Tätä tuomea olemme  monena kesänä aprikoineet, kaataako vai eikö. Keväällähän se on kukkiessaan ihana, mutta viime kesinä siihenkin on tullut kehrääjäkoin toukkia. Luonto ratkaisi meidän puolestamme. Nyt on sitten kaksi puuta kaatunut omia aikojaan meidän tontilta tänä kesänä. 

Kovin hitaasti etenee syysleimujen ja kärhöjen kukinta. Istutin viime syksynä etupihalle uusia liljolja. Ovat vielä pullealla nupulla, enkä  muista edes, minkä värisiä ne ovat. Todennäköisesti vaaleanpunaista ja valkoista. Valkoista väriä on nyt näkyvissä muutenkin.  Kuutamohortensia, valkoinen harmaakäenkukka ja valkoiset jaloangervot kukkivat etupihalla. Väriä tulee lisää, kunhat leimut alkavat kukkia. Kallionauhuksissa on jo pikkuisen oranssia näkyvissä.

Illalla oli ihanan lämmintä istuskella vielä myöhään keinussa. Muuten oli ihan hiljaista, vain valtatien liikenteen ääni kuului. Mitään ei viitsinyt tehdä, nauttia vaan ja katsella. Takapihan allas pitänee tyhjentää ja putsata lähiaikoina. Vesi näyttää ihan havunvihreältä, kun levää on kertynyt pohjalle. Ehkäpä viikonloppuna.

12 kommenttia:

 1. Joskus on hyvä, että luonto puuttuu asioihin. Monesti on harmittanut jonkun kasvin menettäminen, mutta sitten kun on joutunut ratkomaan tilan muuten, onkin ollut hyvin tyytyväinen lopputulemaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustakissa, minä taidan ollakin salaa tyytyväinen, kun inhotti ne kehrääjäkoin toukat ja harmaat verkot. Nyt siihen jää vähän aukean näköinen tila, kunhan saa raivattua kaatuneen ensin alta pois.

   Poista
 2. Mikähän puun mahtoi kaataa, ei kai yöllä kovin tuulistakaan ollut? Onneksi ei kuitenkaan kaatunut rakennusten päälle! Luonto se hoitaa juttuja omia aikojaan, vaikka me sitä pihoissa ja puutarhoissa kovasti yritämmekin säädellä ;)
  Kaunista kukintaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marietta, se oli alkanut ihan tyvestä kallistumaan ja lohkeutumaan, varmaan jo vähän aiemmin. Viime yönä satoi meillä kovasti, olisiko ratkaisevasti nostanut latvuksen painoa. Hyvin lähelle taloa kaatui, muttei ollut niin iso kuin joku täyskasvuinen mänty tai kuusi. Kasvillisuutta sinne latvuksen alle taisi vähän jäädä.

   Poista
 3. Meilläkin on pihassa iso tuomi, johon viime vuonna tuli ne yäk-verkot, mutta tänä vuonna onneksi ei. Vielä näkyy olevan hyvin ryhdikäs. Täytynee seurailla sitä vähän tarkemmin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arkeilija, toivottavasti ne inhottavat oliot eivät löydä teidän tuomeanne! Tuo horjunut yksilö kasvoi rinteessä ja oli alusta asti kallellaan pihalle päin. Vissiin sillä oli jo ikääkin, on kuulemma ollut siinä naapurin mukaan "iät ja ajat".

   Poista
 4. Meilläkin on talon päädyssä iso tuomi, johon minulla on hieman kaksijakoinen suhde. Keväällä se on kaunis valkeine kukkineen, mutta kesän mittaan tuomi muuttuu resuiseksi roskaajaksi vaikkei siihen ötököitä aina tulekaan. Keväällä kaadoimme osan tuomesta, kun se alkoi rötköttää talon katolla.
  Hyvä, ettei tuomi vahingoittanut taloanne. Puun kaatuminen saattoi antaa sysäyksen jollekin uudelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Between, keväällä se tosiaan on ihana kukkiessaan ja tuoksuessaan! Tänä kesänä ei meidänkään tuomeen tullut niin paljoa sitä verkkoa, mutta keltaisia lehtiä se pudotti jo jonkin aikaa ja roskasi.

   Poista
 5. Huh, kaikkea sitä sattuukin. Onneksi suuremmilta vahingoilta vältyitte. Tuntuu, että kaikki kasvit ovat nyt pahasti myöhässä. Vihdoinkin aurinko on paistellut, tekee terää kukinnalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurjenkello, no onneksi ei kaatuessaan vahingoittanut mitään, ei edes kasveja. Jäi sopivasti takaterassin säleikön varaan.

   Poista
 6. Hyvä oli ettei aiheuttanu kaatues pahemmi vahinkua. Vaikka färiistä tykkäänki, valakoosia kukkiaki pitää olla, ku ne näkyy hämäräski nii hyvi. Mulla on osa kärhööstä aiva surkeeta :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Navettapiika, valkoinen kyllä loistaa loppukesästä varsinkin oikein edukseen tummanvihreästä lehvästöstä! Samoin mulla, saas nähdä ehtiikö kaikki kärhöt edes kukkaan asti. Joissakin ei näy vielä edes nuppuja.

   Poista