Kesä

Kesä

Syyssiivoja

Maanantaina, 19.10.2015

Kerrassaan mainiot kelit oli viikonloppuna! Lauantaina sutaisin viikkosiivouksen mahdollisimman nopeasti alta pois, mieli kun teki pihalle aurinkoon. Portinpielen valtaisa vaahtera oli tiputtanut viikon aikana lisää lehtiä ja älyttömän määrän siemenkotia. En muista aikaisempina vuosina siemeniä noin paljon olleenkaan. Monta kottarillista kippasin pihasoralta ja kadunreunasta haravoituja lehtiä suoraan peräkärryyn pois vietäväksi. Kompostiin kun ei millään kaikki mene.

Ruohonleikkurilla päästelin nurmikolle pudonneet vaahteran- ja tammenlehdet pieneksi silpuksi. Tätä ruohonsekaista pikkusilppua vein kompostiin sekä pensasaidan juurelle. Osa jäi vielä nurmikollekin maatumaan.

Leikkelin etupihalta perennojen varsia ja tyhjensin kärhötornit. kärhönriekaleista. Niitä sai repiä oikein kunnolla ja saksien kanssa, tiukasti olivat kiinnittyneet tukiinsa. Vajan seinustalta tyhjensin hyötymaan laatikot. Yhdestä laatikosta löytyi yllätyksekseni pikkuporkkanoita. Nyhtäisin lähes olemattomat naatit kouraan, ja perässä seurasi sieviä miniporkkanoita. Maistuivat hyviltä, keitin ne ruoan lisukkeeksi.

Vielä pitäisi verkottaa omppupuut, sitten saakin loput jäädä ensi kevääksi. Niin, ja lintulauta pitää viritellä paikalleen jahka saan hankituksi siihen uutta narua jostakin. Sitten saa vaikka talvi tulla:)
13 kommenttia:

 1. Ahkera olet ollut. Minäkin sain puutarhan alasajetuksi viikonloppuna, eli tein loputkin haravoinnit. Vähän sitä haikeaksi mieli tuli, kun on niin pitkä aika kevääseen. Mukavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anneli, samat tuntemukset täälläkin! Miten se kesä menikin niin nopeasti. Nyt voi sitten keskittyä muihin juttuihin, ja minä alan suunnittelemaan joulua:) Joulun jälkeen voikin sitten suunnitella taas jo pihajuttuja:)

   Poista
 2. Minäkin tyhyjäsin eilee kärhötornit ja manasin aivan samaa asiaa. Nii tiukasti kiinni, että sai oikee kunnolla teherä töitä, että resut sai irti. Jätän melekee kaikki muut penkkien putsaukset kevääksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Navettapiika, keväällä on kyllä paljon mielekkäämpää siivoilla pihaa, kun kasvukausi on edessä:)

   Poista
 3. Jossain oli vinkki, että tammenlehdet sopii talvisuojaukseen, sillä ne pysyvät ilmavina. En ole itse tarkkaillut asiaa, mutta tammenlehteäkin on vielä tällä pihalla aika vähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä:) Tammessa on vielä lehtiä jäljellä, joten voin kokeilla tuota ideaa. Ainakaan ne eivät ihan helpolla lahoa tai maadu. Yleensä ennättää sataa luntakin, ennen kuin kaikki tammen lehdet ovat pudonneet:)

   Poista
 4. Meitä hellitään nyt ihanilla syysilmoilla. Luulisi jokaisen ehtivän hoitaa hyvin syystyöt alta pois! Tosin itselläkin vielä kesken, perennat ja muut olen katkonut, mutta lehtiä on pihalla paljon. Mies yleensä haravoi syksyllä ainakin suurinpiirtein ja keväällä loput.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maatuska, kyllä on tosiaan ollut mitä ihanimmat syysilmat! Helpottaahan se kevätkiireitä, jos saa syksyllä alta pois tehtyä enimmät siivoukset. Keväällä on niin paljon kaikkea muutakin tekemistä:)

   Poista
 5. Sinulla on syystyöt hyvällä mallilla. Minäkin sain kaikki perennapenkit siistityksi mieheni suosiollisella avustuksella. Meillä puutarhajätettä tulee niin valtavasti, ettei kaikkea millään saa kompostiin mahtumaan. Onneksi kunnassa on maankaatopaikka, jonne saa viedä myös risu- ja puutarhajätteet.
  Mukavaa alkanutta viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kruunu Vuokko, kyllähä sitä siistimistä olisi vieläkin, vaikka paremmalla mallilla ollaan kuin viime syksynä. Ei meilläkää millään mahdu omalle tontille kaikki risut sun muut. Ne lastataan peräkärryyn ja viedään mökille poltettavaksi. Tuollainen maankaatopaikka puuttuu meidän kunnasta.

   Poista
 6. Tästäpä tuli mieleen että pitäisi käydä laittamassa myyräsuojat hedelmäpuiden runkoihin. Meillä on koiran vuoksi tontti verkkoaidalla aidattu, joten pupuset eivät varmaan pääse sisäpuolelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pirjo, meillä suorastaan vilisee rusakkoja piha, varsinkin kevättalvella. Järsivät kaikkea mahdollista, jopa ruusuja ja orapihlajaa. Olen suojannut kaksi omenapuuta, koristeomenapuun ja tuurenpihlajan. Jälkimmäisestä en ole varma, onko se jyrsijöiden mieleen, mutta varmuuden vuoksi. Myyräsuojia ei ole tullut laitettua.

   Poista
 7. Aurinkoisina päivinä tekee mieli puuhastella mieluummin ulkosalla kuin sisällä. Noita päiviä on tänä syksynä riittänyt. Sinullakin on jo puutarha valmiina lumen tuloon. Meillä ei kuitenkaan vielä. Osa sipuleistakin odottaa vielä istutusta.

  VastaaPoista