Kesä

Kesä

Paukkupakkasia

Sunnuntaina, 10.1.2016

Uusi puutarhavuosi on alkanut karmeilla pakkasilla. Mittarin lukema on laskenut jopa yli -30 asteen useampana päivänä. Äsken kävin vähän happea haukkaamassa, vieläkin oli ihan liikaa miinuksia minun viluiselle tomumajalleni. Hirvittää kyllä, miten paljon tulee vahinkoa kasveille ja tyhjää tilaa kukkapenkkeihin, kun lunta ei ole kasvien suojana nimeksikään. Myös vesiputket uhkaavat jäätyä monessa talossa.

Onhan tämmöisellä pakkasella ja lumettomuudella puutarhassa toki se hyvä puoli, että kotilot eivät sitä taida kestää. Niitä kun on viime vuosina ilmaantunut meidänkin pihallemme muutamia yksilöitä. 

Sisällä on mukava polttaa kynttilöitä ja köllötellä viltin alla. Samalla voi katsella viime kesän pihakuvia ja suunnitella tulevaa kasvukautta. Vanhat puutarhalehdet ovat myös kovassa käytössä, taas kerran. Pikkuisen sormet syyhyävät myös aloittaa jotakin käsityötä, kun vain keksisi mitä. No, sukkia nyt voi aina kutoa, ja tarpeen ovatkin näillä keleillä.

Mukavaa alkavaa tammikuun viikkoa!

20 kommenttia:

 1. Täälläkin jännitetään miten kasvit ovat talvehtineet lumen vähäisydessä ja pakkasten noustessa parhaimmillaan melkein -30 asteeseen. Nyt onkin hyvä suunnitella tulevaa kasvukautta. Minullakin päässä pyörii jo täysillä tulevan kevään kylvösuunnitelmat ja kaikenmaailman puutarhaprojektit.
  Hyvää alkavaa tammikuun viikkoa ja tulevaa kasvukautta myös sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun löysit tänne blogiini, Puutarhamyyrä! Harvoin näillä leveysasteilla on näin vähän lunta tähän aikaan talvesta. Toissa talvena tosin taisi olla samanlaista, ja silloin paleltui minulta monta kärhöä ja kaikki esikot. Mutta pakko sopeutua, ja iloita jos jotakin vihreää vielä nousisi😃

   Poista
 2. Hyvä, jos pakkanen tappaa kotiloita. Muistelin, että joku hyväluminen talvi sanottiin, että keväällä on sitten hyvin kimalaisia ja perhosia. Toivottavasti paukkupakkeset eivät nitistäneet samalla niitäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän lumi antaa suojaa monille eläimillekin. Toivotaan, että pölyttäjät selviäisivät hengissä. Minun hyönteishotellissakin näyttäisi olevan asukkaita:)

   Poista
 3. Ihanat kuvat! Eka kerta istutin kolmos vyöhykkeen kasveja viime kesänä. Saapa nähdä miten selviävät talven yli. Hyvää alkavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Maarit:) toivotaan, että kasvisi pärjäävät hengissä talven koettelemuksista! Kiva on kokeilla aina vähän arempiakin.

   Poista
 4. No onpa teillä siellä tosi kylmää. Täälläkin on pakkanen paukutellut nurkkia, mutta ei onneksi ihan noissa lukemissa kuin siellä. Täälläkin lunta on aika vähän ja nähtäväksi jää paljonko tulee kasvituhoja. Eletään kuitenkin toivossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kruunu Vuokko, tällä viikolla on luvattu lunta tännekin, nähtäväksi jää. Nyt laski pakkanen 12 asteeseen, mutta ikävä viima käy. Toivotaan parasta. Vahingoillehan ei sitten mitään mahda. Se on otettava vastaan, mitä annetaan:)

   Poista
 5. Täälä ei oo onneksi 30 menny rikki...Vaikka kasvituhoja pelekääki ihan kohomees, nii toivottavasti keväällä vois yllättyä positiivisesti monen kasvin kohoralla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Navettapiika, toivotaan, ettei tulisi tuhoja. Tällaisiin talviin kai pitää sopeutua. Jotkut suojaavat arimpia kasveja talvensuojaturpeella ja peitoilla. Pitäisi vissiin opetella itsekin.

   Poista
 6. Meilläkin on valitettavan kylmää, tänä aamunakin -27. Ei paljon tee mieli ulos. Mukavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui, meillä sentäs laski eilisestä 25 asteesta kahteentoista. Sehän tuntuu jo lähes kesältä:)

   Poista
 7. On tämä niin kauheaa, ei ihmistä ole tehty tälle kylmyydelle. Meillä elellään viidettä päivää pakastuneiden vesiputkien kanssa, yritän repiä positiivisuuden juuri noista kesäisistä kuvista. Kiitos sinulle niistä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, Ruusunmekko! Meilläkin miehen korjaamolla jäätyivät putket, ei pysty edes vessassa käymään. Kotona vielä vettä tulee hanasta, mutta sanoivat uutisissa, että pakkasen kovasti lauhtuessa on suuri vaara vielä jäätyä. Toivottavasti saatte putket pian sulateltua!

   Poista
 8. Kylmää on ollut, yök. Onneksi on näitä ihania puutarhakuvia, joita katsella =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurjenkello, ihan liian kylmää, sanon minä! Nyt käy järkyttävä viima, asteita ei ole enää kuin kymmenkunta. Kesäiset kuvat ovat nyt niin ihania:)

   Poista
 9. Mukavaa alkanutta uutta puutarhavuotta konnadonnalle!
  Paukkuneet ovat pakkaset täälläkin ja harmittaa niin vietävästi, kun en ehtinyt oikein laitella kunnolla talvisuojia monellekaan. No, käy miten käy, sen asian kanssa on vain elettävä. Tänään paistelin pari pellillistä mustikkapiirakkaa ja se jos mikä tuo kesän niin kielelle, kuin mielellekin.
  Se hyvä puoli pakkasista tosiaan, että useammat öttiäiset saavat siipeensä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Nina:) Aah, mustikkapiirakka on ihan parasta herkkua kahvin kanssa! Kaikella on puolensa. Minä en ole erityisemmin suojannut mitään kasveja, mitä nyt syksyn lehtiä olen haravoinut ruusujen juurelle. Kovemmat pakkaset on nyt ollut, kuin pari vuotta sitten, jolloin menehtyi monta kärhöä. Mutta siinähän sitä on puuhaa, kun istuttelee uusia:) Mukavaa puutarhavuotta myös Sinulle!

   Poista
 10. Täälläkin pakkasta oli yli - 30 astetta ja talvisuojaus sitä sun tätä. Olen eka kertaa sun blogissa ja liityin heti lukijaksi. Ois kiva jos tulisit kylään Aurinkokujallekkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa, Aurinkokujalla, blogiini! Tosi kiva, kun löytyy uusia blogituttavuuksia, ilman muuta tulen vastavierailulle:)

   Poista