Kesä

Kesä

Vihreää ja raikasta


Tiistaina, 10.5.2016

Upea, suorastaan kesäinen keli on hellinyt meitä koko viikonlopun. Lämpö on saanut koivut vihertymään ja nurmikin kasvaa vauhdilla. Siis siellä, missä ei sammal ole vallannut sijaa. Sammalta on ilmaantunut joka puolelle talven aikaan, myös kukkapenkit ovat saaneet siitä osansa. Kalkkia heittelin eilen istutusalueille ja sotkin haralla pintamultaan.

Aika hitaasti nousevat perennat maan uumenista. Luotan, että vielä sieltä ilmestyvät niin kuunliljat kuin leimutkin. Maata tunnustelemalla löysin kuunliljojen kärkiä,
joten tulollaan ovat. Kärhöistä  ei vielä tässä vaiheessa voi sanoa mitään, onhan vasta toukokuun alkua kuitenkin. Ruusuista suurin osa on kanttuvei, uusia täytyy hakea.
Kasviostoksille en vielä ole ehtinyt. Puutarhaliikkeeseen on kyllä tehty jo useampi vierailu. Kalkkia, kevätlannoitetta, kanankakkamerilevää, multaa, multaa ja multaa...näitä on kannettu selkä vääränä. Tarjoussatsi, 6 säkkiä multaa, ei tunnu paljoa missään, lisää on  haettava. Hevosensontaa ei ole ikävä kyllä mistään ilmaantunut, täytynee pärjätä ilman.

Ihan hyvällä mallilla on pihan kevättyöt tällä hetkellä. Inhottavin homma oli liian korkeaksi venähtäneen orapihlaja-aidan madaltaminen ja kaventaminen. Mies leikkasi, ja minä haravoin ekstrasuperhypertarkasti joka ikisen piikkioksan renkaita puhkomasta. Toiseksi ikävin työ oli vesialtaiden tyhjentäminen ja putsaaminen. Vanhat vedet kannettiin kärhöille, ruusuille ja muille janoisille kasveille.  On aina mukava tunne, kun pääsee laskemaan puhdistettuun altaaseen uutta raikasta vettä. Nyt kuuluu taas veden solina keinussa istuskelijalle.

Tänään töiden jälkeen menin kameran kanssa pihakierrokselle, kun yhtäkkiä välähti ja pamahti saman tien. Meinasin lentää säikähdyksestä persiilleni. Mies tuli kotia ja kertoi salaman iskeneen kylällä puuhun ja sytyttäneen ympäristön palamaan. Onneksi palokunta tuli läheltä nopeasti sammuttamaan tulen. Ukkospilven myötä ripsautti vähäsen vettäkin, tuli ihana tuoksu ulos.


12 kommenttia:

 1. Perennat o mullaki tosi alakutekijöös. Erikoosimpia on kualeentunu aika monta :( Suurin osa penkkien vihereyrestä tulooki sipulikukiista. Ilima jähtyy meillä ny melekee talaviseksi.

  VastaaPoista
 2. Navettapiika, paljon on lumeton pakkastammikuu varmasti multakin kasveja vienyt. Vielä ei edes muista mitä kaikkea on ollutkaan...Monet keijunkukat ainakin näyttävät elottomilta.

  VastaaPoista
 3. Minäkin pelkään pahoin, että todella vanhat maanpeiteruusut ovat kaikki kuolleet ja samoin 'Flammentanz' köynnösruusu. Olen käynyt tutkimassa, josko näkyisi silmuja, mutta pahalta näyttää.
  Meillä on onneksi monta kompostoria, joista olen seulonut monen monta kottarillista kompostia. Seosaineena on naapurista kärrättyä hevosenlantaa, joka on muhinut lähinnä avokomposteissa muhevaksi mullaksi nyt pari vuotta.
  Ihanaa kevään jatkoa Sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kruunu Vuokko, onpa tosi harmi, jos ihana Flammentanzisi on menehtynyt talven aikana! On minullakin 900 litrainen komposti, mutta ei siellä ole vielä mullaksi kutsuttavaa tavaraa. Olen vielä aloittelija kompostin käytössä, opeteltavaa on paljon.

   Poista
 4. Minulle taisi käydä samoin, kuin monelle muulle; maanpeiteruusut ovat kuolleet:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maarit, voi harmi! Pitänee alkaa suojata ruusuja vastaisuudessa jotenkin, jos niitä vielä pihaan tulee. Normaali talvena meillä on tarpeeksi paksu lumipeite ollut suojana, mutta nyt viime aikojen talvet ovat olleet aika vähälumisia.

   Poista
 5. Ruusut ovat aika huonossa jamassa, mutta vielä en lähde ostoksille. Juuri eilen löytyi ainakin yhdestä huonovointisesta ruususta eloa, joten elätän toivoa myös muiden suhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Between, täytyy vähän sitten odotella, jos vaikka elonmerkkejä antaisivat. Yhdestä Voyage-ruususta kasvaa lehtiä pukkaava verso, mutta luulen sen kasvavan jalostuskohdan alapuolelta.

   Poista
 6. Lammikon putsaus on työlästä ja ei niin mukavaa hommaa, kun ämpärillä joutuu vedet poistaa. Mutta puhdas lampi on ihana katsoa ja tosiaan kuunnella sitä solinaa.
  Multaa menee hirvittävät määrät kesän mittaan, ei uskalla edes laskea paljonko maksaa. Minusta tuntuu että eniten rahaa menee juurikin multaan. Kuinkahan monta 6 säkin satsia sitä haetaan kevään ja kesän aikana...
  Täällä olen surrut pahoja talven tuhoja, monia perennoja on hävinnyt. Joutuu lähtiä taimikaupoille, kunhan palkkapäivä koittaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maatuska, multaa pitäisi saada pihalle ihan autolavoittain, että riittäisi. Aikamoinen kasa muovijätettä tulee kesän mittaan niistä multapusseista:) Kovin tyhjältä näyttävät minunkin istutusalueeni. Leimukukkia on hävinnyt, rotkolemmikki, kaikki bellikset...ym ym. Kaikkea ei edes muista. Odotan vielä vähäsen, ja lähden sitten taimikaupoille.

   Poista
 7. Niin raikkaan näköinen tuo lampi.
  Keväällä on turkasen paljon hommia.
  Ruusuja on meilläkin menetetty. E ole uskaltanut vielä tehdä täyttä inventaariota.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irene, minulla on aina keväisin hiukan epätoivoinen olotila, kun tuntuu, ettei millään ennätä kaikkea tehdä. Kummasti sitten pikkuhiljaa kohta toisensa jälkeen tulee tehdyksi. Eilen tarkastelin pensasruusuja. Suurimmassa osassa näytii eläviä silmuja puskevan, tosin kuolleitakin oksia oli. Jaloruusuja saa näköjään hankkia joka kevät uusia. Mutta ovat ne kuitenkin niin ihania kukkiessaan:)

   Poista