Kesä

Kesä

Hellettä ja jäitä

Maanantaina, 6.6.2016

Kylläpäs nyt kelit vaihtelee oikein tosissaan! Viime viikolla nautittiin helteistä, nyt tuskin tarkenee pihalle nokkaansa pistää. Hellesäällä ei jaksanut  muuta pihalla tehdä, kuin nauttia leppeistä tuulista. Kastelemaan kyllä joutui  nuutuneita kasveja. Perjantaina oli vielä ihanan lämmintä, kun töiden jälkeen heitin hellemekon päälle ja lähdin istutushommiin.

Viikolla oli meillä perinteinen puutarhaystävien taimenvaihtotapahtuma Jyväskylässä. Vein köynnöspinaatin siementaimia kaikille halukkaille, vaihdossa tuli uusia kasveja istutettavaksi. Samalla reissulla poikkesin Prisman kesäpihalta hakemassa uuden yksilön menehtyneen riippahernepensaan tilalle.

Mies tuli avuksi kaivamaan entisen raadon pois. Tulipa  mieleen siinä katsellessa miehen lapiointia, että miksen pyydä häntä useammin lapion varteen. Kaivaminen kävi helponnäköisesti, ja monttua syntyi. Minä kun en jaksa koskaan tarpeeksi syvälle kairata, edes kärhöjä.

Illan mittaan tuuli viileni, ja huomasin jossain vaiheessa jo palelevani. Mukava olikin päästä saunaan lämmittelemään. Lauantaina sain lisää istutettavaa, kun Onnelan väki yllätti minut tuomalla etukäteissynttärilahjaksi perennavalikoiman, neljä minulle täysin uutta perennaa. Niille löytyikin paikat suht helposti, sen verran on aukkoja talven jäljiltä.

Sunnuntaina tuli sitten taivaalta rakeita useaan otteeseen, ja oli jäätävän kylmää. Sonnustauduin vanhaan toppatakkiin, otin voimasakset käsiin ja leikkasin kuivuneita koivuangervopuskia alas. Auton peräkärry tuli tupaten täyteen juhannuskokkotarpeita. Samaan kuormaan heivasin kuistin tuijat, joiden jo luulin selvinneen talvesta isoissa ruukuissaan, kunnes alkoivat ruskistua ja kuivua.

Takapihan puolivarjossa kasvava lumipalloheisi säästyi kirvoilta, toisin kuin lajitoverinsa etupihalla.Tämä tummanlila tulppaani kukki kauan, useamman viikon.Malus Marjatta kukki upeasti. Kukinta meni nopeasti ohi, kun sattui just helteiden kohdalle.


8 kommenttia:

 1. On niin kiva käydä täällä blogissasi kurkkimassa Jyväskylän seudun kukintaa. Olen kotoisin sieltä päin ja seurannut jo 15 vuoden ajan etelän ja keskisen suomen eroja kevään tulossa ja kasvukauden eri vaiheissa. Nyt ollaan aikalailla jo samoissa, ehkä hitusen vielä edellä täällä etelässä kuitenkin. Myöhemmin kesällä ero tasoittuu tasoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna, kyllä nyt on kovasti aikaisessa kaikki kukinta meilläkin. Etelässä pionitkin tuntuvat jo kukkivan. Kuivuus on ehkä viime aikoina vähäsen hidastanut kasvua. Onneksi ei viime yönä ollut pelättyä pakkasta. Suojasin ulkona kasvavat tomaatit varulta.

   Poista
 2. Sellainen lapiota käyttävä mies olisi aika mukava apulainen. Mies on, mutta hän inhoaa lapiohommia. Täytyy vain tyytyä omiin kuoppiin.
  Kylmältä tuntuu, vaikka itse asiassa on huomattavasti lämpimämpää, kuin viime vuonna samaan aikaan. Kunhan taas näihin säihin tottuu, ei ehkä enää niin kylmältä tunnukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Between, minä olen vissiinkin niin tottunut yksikseni pihalla touhuilemaan, etten aina edes muista pyytää apuja. Ja monesti haluan
   työn tehdyksi heti, niin ei ehdi toista odotella:)

   Poista
 3. Miehet ovat hyvä apu puutarhatöissä ja etenkin lapionvarressa.
  Ihanasti kukkiva 'Marjatta'.
  Täälläkin ilma viileni oleellisesti, mutta on juuri sopiva puutarhatöihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kruunu Vuokko, näinhän se on! Minä pyydän apulaispuutarhureita(=mies ja poika)raaan voimankäytön lisäksi apuun myös silloin, kun tarvitsee johonkin ylettyä. Hyvät työkelit tosiaan, eipä sitä helteillä paljoa jaksanutkaan. Nyt saisi kyllä jo sataakin välillä, on niin kuivaa.

   Poista