Kesä

Kesä

Taimia taimia

Maanantaina, 13.6.2016

Tyhjät kohdat kukkapenkeissä eivät vaan ota täyttyäkseen. Vaikka kuinka  jakaa ja siirtelee kasveja paikasta toiseen, näkyy multaa ihan liikaa. Varsinkin etupihalla on kitukasvuista, kun vertaa aikaisempien vuosien kuviin. Lannoitteet eivät auta, kun ei ole satanut. Kastelukannulla olen kantanut niska limassa vettä kärhöille ja ruusuille, kun letku ei ylety takapihalta etupihan joka nurkkaan.

Mieli on palanut päästä Viherlandiaan, mutta auto on pitänyt sellaista kolinaa ja lonksutusta, etten ole uskaltanut niin pitkään matkaan lähteä. Lauantaina mies sitten viimeinkin otti oman autonsa käsittelyyn ja korjasi vian. Niinpä sunnuntaina karautin naapurikaupunkiin kasveja katsomaan.

Listalla oli kesäkukkien lisäksi mm. sulkahernepuu, vaan sellaista ei löytynyt. Muutenkin puutarjonta oli aika heikkoa, sen sijaan ruusuja, myös kanadalaisia omajuurisia oli hyvä valikoima. Kesäkukkiahan siellä on monta kasvihuoneellista, mutta verililjapuita en löytänyt. Kotona muistin, että ainakin joskus niitä on ollut sisätiloissa, ja siellä en nyt käynyt ollenkaan.

Viherlandiasta jatkoin uuden Prisman kautta Kodin Terraan. Olen huomannut, että näistä saa tuijia kaikkein edullisimmin. Otinkin tarjouksesta kaksi hyvänkokoista sisääntulokuistin isoihin  ruukkuihin. Pari pienempääkin otin, toisen laitoin maahan täyttämään yhtä aukkopaikkaa. Toisen istutin ruukkuun kesäbegonioiden ja hopeatäpläpeipin kera, tämän istutuksen saa isäntä viedä korjaamon oven pieleen. Honkkarista hain vielä halpoja kärhöjä kuolleiden tilalle. Perennatarjonta oli tosi huono joka paikassa, esim. syysleimut oli loppu.

Ilta sujuikin mukavasti istutuspuuhissa. Valkoinen jaloangervo oli ryöpsähtänyt turhan isoksi juurakoksi. Lapioin sitä pienemmäksi, aion viedä sitä mökillekin. Hopeatäpläpeippi on levinnyt joka paikkaan, sitäkin sai repiä oikein tosissaan vähemmäksi.

Monta tuntia tein töitä,  mutta silmällä katsoen sitä ei mistään huomaa. Samalla tyhjensin takapihan vesialtaan kasteluvedeksi uusille istutuksille. Altaaseen oli kertynyt taas siitepölyä, niin sai senkin putsattua.

Multaakin on mennyt hurja määrä. Onneksi sitä saa omalta kylältä, ettei tarvitse kauempaa kelkkoa. Sen verran monta kuuden säkin satsia olen jo tänä kesänä hakenut, että pistin välillä pojan asialle. Alkoi nimittäin jo ihan nolottaa jatkuva mullan rahtaaminen. Kyseissä kaupassa kun  saa vielä niin hyvää palvelua, että miesmyyjä nostelee multasäkit takakonttiin. Sanoin pojalle, että myyjäparka varmasti jo katsoo "Voi ei, taas se tulee!" Poika vaan totesi, että mielissäänhän heidän luulisi olevan, kun kauppa käy. Ja toi tuplasatsin.

16 kommenttia:

 1. Hyvälle näyttää! Minulla on ollut ihan samat touhut. Olen myös tehnyt jakotaimia kylmän ja sateisen sään innoittamana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Satu:) Tällä viikkolla ajattelin napsia syysleimujen päitä ja istuttaa latvoja uudestaan. Jotkut juurtuvat, jotkut ei.

   Poista
 2. Samoissa puuhissa, viikonlopun siivosin ja tuskailin aukkopaikkojen kanssa, siirtelin ja jaoin. Tänään aamulla napakkana taimikaupoille, listassa monta myöhään kukkivaa perennaa; leimuja, punahattua, hohdekukkaa ja punatähkää. Tulin kotiin kahden chilin taimen ja säkillisen kuorikatetta kera. Surkeita perennantaimia oli kolmessa paikassa.... homma jatkuu:) Sari/Villabranten

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sari, monelta talvi vei mm. syysleimuja, ja ne ovatkin olleet kovasti kysyttyjä taimistoissa. Kodin Terrasta sanottiin alkuviikosta tulevan uusi erä perennoja, muttei matkan päästä viitsi ihan joka päivä rampata. Ja tosiaan ne mitä oli jäljellä, olivat ihan surkeita. Luulenpa kuitenkin, että loppukesällä ei enää multa pilkota meidän kukkahalmeillamme:)

   Poista
 3. Puutarhahommissa aika kuluu. Tänään juuri mietin, että paljon menee aikaa myös tavaroiden haeskeluun. Ja kun ryhtyy jotain tekemään, huomaakin yhtäkkiä tekevänsä vieressä jotain ihan muuta, kuin mitä piti.
  Multaa saa rahdata säkki toisensa perään. Olen vähän helpottanut multaostoksia sillä, että tilaan suursäkin pihaan ja käytän pienien säkkien multaa vaativampiin paikkoihin ja kasveille. Tai sitten sekoitan suursäkin multaa pienempien säkkien multaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Between, suursäkit ovat varmasti oikein hyvä ratkaisu. Tätä pitääkin ihan miettiä! Tuo säkkimultakin on minusta ihan liiaksi turvepitoista. Nyt uusia istutuksia kastellessa huomaa, ettei vesi meinaa oikein imeytyä. Pitäisi olla vähän hiekkaa sekaan. Saman havainnon olen tehnyt, että aina ei saa tehdyksi juuri sitä, mitä piti:)

   Poista
 4. Hienoja kuvia. Osaatko muuten sanoa mikä tuon toiseksi viimeisen kuvan kasvin nimi on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Puutarhamyyrä:) Se on konnantatar, aika kivan näköinen ja leviääkin kiitettävästi. Eikös se sovi hyvinkin Konnadonnan pihaan?

   Poista
 5. Hyvältähän siellä näyttää. Mulla on pikkukasvari täynnä taimia istutettavaksi, mutta ei ole oikein aika tahtonut riittää. Iltasella hetken verran olen pynnerrellyt, mutta kun pitäisi multaakin kärrätä ja kitkeä ja...nyt kostautuu, kun ei alkukesästä ollut aikaa puutarhalle. No, tämän viikon jälkeen alkaa loma, ja silloin saan tehdä sitä, mistä eniten tykkään, vaikka aamusta iltaan:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustakissa, eipä sitä tosiaan työpäivän jälkeen enää paljon jaksa eikä ehdi puutarhaa hoitaa. Minulla ainakin on jäänyt viikonlopuille ne työt. Joskus on ollut kesäloma jo kesäkuun alusta, ja sen on ollut just siitä hyvä, että silloin on saanut pihan hyvin kesäkuntoon. Oikein hyvää ja rentouttavaa lomaa Sinulle!

   Poista
 6. Eilen kävin viemässä hautausmaalle samettiruusuja,mikähän lie ollut kun ei onnistunut tänä keväänä itsekasvatus ollenkaan ja talvella olivat kylmäneet kaikki perennat kukkapenkissä,mahtaneeko nousta enää ollenkaan uudelleen vai pitääkö laittaa uusia perennoja kasvamaan.Syysleimusta ei näy jälkeäkään,eikä akileijoista.laitoin kyllä akileijan ja neilikan siemeniä keväällä suoraan penkkiin,mutta eihän ne ennätä ainakaan tänä vuonna kukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. T.L, talvi koetteli oikein tosissaan perennaistutuksia. Varsinkin syysleimut kärsivät. Minullakin jäi tyhjiä kohtia leimupenkkiin, eikä uusia taimia ollut missään tarjolla. Täytyy yrittää latvapistokkaista lisäämistä. Onneksi samettikukkia löyttyy taimistoilta hyvinkin edullisesti, niitä minäkin vien aina mökkipihalle:)

   Poista
 7. Kuvistasi ei kyllä aukkopaikkoja huomaa ja pihasi näyttää kauniilta kuten aina.
  Minä olen yleensä hankkinut irtomultaa Kekkilältä. Se on valmiiksi lannoitettua, kalkittua ja rikkaruohotonta ja siitä saa jopa todistuksen käteen. Vaan kuinkas kävikään pari vuotta sitten kun tilasimme taas hyvässä uskossa autokuorman Kekkilältä. Multa sisälsi paljon rikkaruohoja ja osa rikoista oli vielä runsaasti siementäviä. Mielipaha ja pettymys oli melkoinen. Toimittaja korvasi vahingon ilmaisella rahdilla ja alentamalla mullan hinnan puoleen, mutta eipä se kovasti lohduttanut. Nyt tyydyn omaan kompostimultaan, joka on terästetty runsaalla määrällä hevosenlantaa.
  VastaaPoista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kruunu Vuokko:) Tuo sinun oma komposti-hevosenlantaseos on varmsti ihan sitä parasta, mitä kasvit vain voivat saada! Kerran tilattiin Jyväskylästä Mustankorkealta Kekkilän multaa autokuorma. Siinä kyllä alkuvuosina kasvoi hyvin kaikki, mutta se oli kovasti hiesupitoista ja hyvin läpäisevää. Minä en nyt saanut hommatuksi hevosenlantaa, jospa taas ensi keväänä onnistuisi. Yksi multakuorma otettiin alkuvuosina tutulta kuorma-autoilijalta, ja se oli aivan täynnä kaikkea mahdollista rikkaa. Kamala työ nyppiä mullasta ensin näkyvät juuret, ja sitten vielä penkistä kaikki horsmat ja vatut.

   Poista
 8. Valtavasti vainaita perennapenkeissä. Paikkuuhommissa olen minäkin heilunut, onneksi on parin kilometrin päässä Särkän Perennataimisto. Siitä valikoimasta riitää valittavaa - ja erinomaisia taimia sieltä saa. Onneksi, sillä paljon on paikattavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tita, kyllä tosiaan oli kova talvi perennoille! Eilen käytiin Onnelan väen kanssa Hirvelän taimistolla, isot laatikolliset lähti perennoja mukaan sieltäkin. Tuolla Särkän taimistolla olisi kyllä kiva joskus pääst käymään, jotakin olen postimyynnin kautta sieltä tilannutkin. Mukavaa Juhannusviikkoa:)

   Poista