Kesä

Kesä

Lomatouhuja

Tiistaina, 5.7.2016

Sadepäivä, pitkästä aikaa sisätöitä pakon sanelemana. Hieman on sisäsiivoukset ynnä muut jääneetkin retuperälle koko alkukesän ajalta.  Eilen oli siivouspäivä, tänään leivontaa ohjelmassa.

Viime viikko oli ensimmäinen kesälomaviikko, ja sai olla oikein sydämensä kyllyydestä ulkona. Paljon olikin kertynyt tekemistä, kun työpäivän jälkeen ei paljoa ennätä eikä jaksakaan.  Istutettavia taimia oli jäänyt vielä nurkkiin, ne pääsivät maahan.  Angervopensaita piti vieläkin leikellä, kun eivät suostuneet vihertymään. Leimukukista napsin latvoja, että haaroittuisivat ja kukkisivat pidemmän aikaa. 

Kanttausraudalla oli kovasti töitä, kun kävin läpi kaikki istutusalueet. Lämpömittari huiteli hellelukemissa välillä, ja minä muistutinkin enemmän kastelukannua kuin ihmistä. Hiki valui solkenaan päästä, pieneen pyyhkeeseen kävin  naamaa ja niskaa pyyhkimässä. Kylmää vettä kului litratolkulla. Mutta jälkeä syntyi ja minä hyrisin tyytyväisyydestä.
Talven viemän riippahernepensaan tälläsin vanhaan ruukkuun,  laitoin kiviä painoksi ja koko komeuden vajan seinustalle. Enpä sitten tiedä, onko tuo nyt kaunistus vai rumistus...


Pionit kukkivat upeasti takapihan terassin vierellä. Kukkia oli enemmän kuin koskaan. Nyt sade on hakannut terälehdet, mutta aikansa kutakin.  Kärhöistä ei vielä kuki mikään, nuppuja on Hagley Hybridissä kovasti. Toiset ovat vielä pieniä nysiä.


Tämä aika on sellainen, ettei ole kovin paljoa kukkivaa meidän pihalla. Saman totesi myös poika, kun kiersi yhtenä päivänä koko pihan kotona käydessään. Sanoi, että muuten hyvä, mutta väriä kaipaisi. Olin samaa mieltä, ja ensi avuksi ostin vaaleanpunaisia kesäbegonioita kukkapenkkiin istutettavaksi. Pitääkin selvittää, mitä tähän aikaan kukkivaa voisi hankkia. Jalopähkämö on tällä hetkellä etupihan ainoa väripilkku, takapihalla kukkivat pionit ja tarhakurjenpolvi. Aina sitä paranneltavaa näköjään löytyy, valmistahan ei pihasta koskaan tulekaan. No, kyllähän te sen tiedättekin:)

Ettei tämä loma nyt ihan pelkäksi raatamiseksi menisi, olen ehtinyt vähäsen reissatakin.  Onnelan väen kanssa kävimme Tuurissa ja samalla tietysti Hirvelän taimistolla Lehtimäellä. Siellä olikin varsin hyvät valikoimat perennoja, laatikollinen lähti mukaan. Tuurista löysin etsimäni verililjapuut todella edullisesti.

Lauantaina ajelimme samalla kokoonpanolla Pälkäneen kautta Tampereelle. Pälkäneellä pysähdyimme Mikkolan navettakalleriaan näyttelyjä katsastamaan, sekä kahville. Kahvit sattuivatkin olemaan ilmaiset, siellä oli jotkut kunnan pippalot ja kunta tarjosi.

Tampereella nautimme Tammelan torin kesävilinästä, löysinpä sieltä uuden kesäkoltunkin. On siellä kyllä ihan eri meininki, kuin Jyväskylän torilla, sen totesimme yhdestä suusta. Kiersimme kaupoilla ja kävimme välillä syömässä. Retken päätteeksi kävimme perinteisesti nauttimassa Pyynikin tornikahvilassa munkkikahvit, hyvä oli sokerisuin lähteä kotimatkalle.
18 kommenttia:

 1. Voi kun kuulostaa ihanalle loman vietolle <3 Sopivasti työtä ja lepoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minna, kyllä olenkin nauttinut vapaista täysin siemauksin! Iltaisin on ollut mukava vielä istua keinuun nauttimaan kesäilloista:)

   Poista
 2. Ny voiki ottaa loppuloman rennommi, ku puutarha o reirattu. :) Kanttaus on ku piste iin päälle. Nii hualitellun näkööstä.
  Ihana jalopähkämö. Mulla ei ykskää jalokärhö oo noussu, viinikärhöjäki vaa muutama.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Navettapiika, vielä tuota touhuamista piisaisi. Vuorossa olisi mm. pensasaidan leikkuuta, ja nyt kun satanut pari päivää, niin vesiheinä valtaa kukkapenkkejä...Harmi kärhöjä, kyllä niitä täältäkin hävisi. Keväällä ostin Honkkarista halpiskärhöjä tilalle.

   Poista
 3. Upeat pionit ja jalopähkämöt. Jos kaipaat tähän aikaan kukkivaa ja värikästä perennaa niin suosittelen ritarinkannuksia. Ne ovat tällä hetkellä aloittaneet kukintaansa ainakin omassa puutarhassani ja ovat mielestäni upeita;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Puutarhamyyrä:) Ritarinkannuksia olenkin mieluillut, ja nimenomaan niitä lyhemmässä varressa olevia. Mulla oli sitä vanhaa kaksimetristä hujoppia, joka oli liian varjossa ja kaatuili, niin minä onneton menin sen hävittämään.

   Poista
 4. Voi miten upeasti Sarah Bernhardt kukkii samoin kuin jalopähkämö.
  Kanttaus tuo kyllä niin huolitellun ja viimeistellyn ilmeen kukkapenkkeihin.
  Riippahernepensas sai uuden elämän vajan seinustan koristeena ja näyttää siinä tosi kivalta. Hyvä idea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kruunu Vuokko:) Onhan tuossa kanttauksessa aina oma hommansa, mutta aika kätevästi se käy kanttausraudan kanssa. Kiva, jos riippahernejuttu näyttää mukiinmenevältä, saa sitten siihen jäädäkin.

   Poista
 5. Sinulla on kyllä aina muulloinkin kanttaukset viimeisen päälle, mutta nyt koko puutarha tosi hienossa kunnossa.

  Oikeastaan riippahernepuu on hieno tuollaisenaankin. Talvella siihen voi ripustaa jouluvalot ja asettaa koko komeuden ulos ikkunoista ihailtavaksi.

  Lomalla pitää vähän lomailla. Juurikin vähän reissaamista ja mukavia kahvitaukoja välillä. Mukavia lomapäiviä sinulle lisääkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Between:) Pari kolme kertaa reunat joutuu kesässä käymään läpi. Mutta eihän kaikkea tarvitse yhtenä päivänä tehdä. Tuo jouluvaloidea onkin hyvä, lisäksi voisi laittaa talipalloja linnuille talvella.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Kiitos, Sari:) Tämä pihahomma on meikäläiselle ihan parasta mielen hoitoa! Ja mukavaa on ihastella kasvavia ja kukkivia kukkia, kun ensin on tehnyt työtä kaiken eteen:)

   Poista
 7. Siistiä tuli raudan kanssa. Muista ottaa lunkisti myös, ettei jää lomasta vain työleirin muistot. Pihasi näyttää minusta kauniilta, oli kukkiavia tai ei. Toki väriläikät piristää. Jalopähkämön kukinta on ainakin meillä ollut kesän kohokohta, kukkii niin upeasti tänä vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maatuska, jalopähkämö on yksi minunkin suosikeistani! Loppukesän väriläiskät eli syysleimut ja väriminttu kärsivät hiukan talvesta.

   Poista
 8. Kylläpä jalopähkämö kukkiikin komeasti! Se minulta vielä puuttuu, ei ole etsinnästä huolimatta tullut vastaan, mutta vielä sen nappaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä ei juurikaan näy taimistojen myyntipöydissä. Voi kun asuisit lähempänä, saisit täältä sangollisen alkuja😊 on nimittäin sen verran kova leviämään😊

   Poista
 9. Voi että sinulla on niin uskomattoman kauniit istutusalueet! <3 Ihanan runsasta ja huoliteltua samaan aikaan, silmä ja mieli lepää. Kaunista kesän jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Maria:) Pikkuhiljaa ovat talven jättämät aukkopaikat täyttyneet ja vihreys voittaa. Kohta alkaa ollakin se ihan paras aika minun pihallani, kun syysleimut ja kallionauhukset aukovat nuppunsa. Ihanaa, ja satoisaa kesän jatkoa myös sinulle:)

   Poista