Kesä

Kesä

Avoimet puutarhat

Maanantaina, 8.8.2016

Hyvillä mielin voin aloittaa uuden viikon, kun eilinen päivä oli niiiin mukava! Niin kauan kuin Suomessa on järjestetty Avoimet puutarhat -tapahtumaa, olemme joka vuosi sisareni ja hänen miehensä kanssa kiertäneet näissä tapahtumissa. Useamman sadan kilometrin matka ei tunnu missään mieluisen päämäärän vuoksi.

Eilen aamuna starttasimme puoli kymmenen maissa ja suuntasimme kohti eteläistä Suomea ja Lohjaa. Tutustuimme ensin arboretum Magnoliaan. Upeita istutuksia hyvin hoidettuina mukavine polkuineen ihanalla paikalla Lohja-järven rannalla.

Ihastuin etenkin moninaiseen puulajistoon. Näin monta sellaista jalolehtipuuta, mitä en ollut aikaisemmin nähnytkään. Paikan uusi erikoisuus oli kantopuutarha. Se nyt ei oikein kolahtanut, mutta hauskan näköinen omana yksityiskohtanaan.Lähellä oli Marja Mellinin ihana yksityispiha, mihin myös tutustuttiin. Puutarhuri itse vaikutti iloiselta ja rempsältä toivottaessaan vieraat tervetulleiksi. Pihaan oli parin euron pääsymaksu työikäisiltä, mutta lapset, opiskelijat ja eläkeläiset pääsivät ilmaiseksi, samoin kuin "suurta vitutusta" potevat:)

Puutarhassa oli runsaasti isoja havuja ja vanhoja puita, jotka loivat mukavan hämyisän tunnelman. Terassi oli aivan upea, samoin päiväunipaikka. Pihassa oli myös useampi vesiaihe, yhdessä lammessa oli hienosti ja luonnonmukaiselta näyttävästi toteutettu puro.

Kotimatkalla poikkesimme Kasvihuoneilmiö -nimiseen paikkaan kahville. Olipa hauska tuttavuus, käykää ihmeessä joskus! Paikkaa on vaikea kuvailla lyhyesti, mutta kahvilan lisäksi siellä oli myymälä, missä oli myytävää kirjoista vaatteisiin ja sisustustavaroihin.
Myöhään illalla kotiuduimme. Muutama kasvikassi retkeltä tarttui mukaan, kuinkas muuten. Kyllä oli taas kerran mahtavan mukava reissu! Isot kiitokset Onnelaan, ja varsinkin isännälle turvallisesta kyydityksestä:)

Kotona piti tietysti vielä kiertää piha ja kastella amppelit. Mies sai puolestaan viettää  kotosalla mukavan lepopäivän olympialaisia katsellen. Hän ei jaksa näille reissuille oikein lähteä, vaan haluaa nauttia viikon ainoasta lepopäivästään kotosalla. On kuitenkin iloinen minun puolestani, kun pääsen Onnelaisten mukana näille puutarharetkille.

Kotipihalla on ensimmäiset upean väriset kukkansa avannut  Augusta Louise. Tämä on vallan ihana:)


10 kommenttia:

 1. Multa meni puutarhapäivä kokonaan ohi, mutta täällä tarjonta ei ole kovin suurtakaan. Ei tullut lähdettyä merta edemmäs kalaan, vaan tehtiin puusavottaa raivokkaasti. Kun ei sada, niin pitää käyttää se vähäinen aika hyödyksi.

  Upeat kuvat - kiitos niistä! Ja Augusta Luise on tosi helluunen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tita, eipä täällä meilläkään päin ollut kovin monta puutarhaa avoinna, joten piti lähteä noinkin kauas. Ja helppohan minun on istua lossahtaa takapenkille, kun toiset vie:) Puusavotassa onkin oma hommansa, mutta onpahan sitten hyvä lähteä talvelle, kun on liiterissä poltettavaa.

   Poista
 2. Hauska sattuma, että kierrettiin samat paikat. Tykkäsin sekä Magnoliapuistosta että Mellinin puutarhasta. Magnoliapuistoon täytyy mennä uudemman kerran viimeistään keväällä ja alkukesästä katsomaan monien magnolioiden kukintaa. Kantopuutarha oli kieltämättä erikoinen. Totesimme, että varmasti vuodet tekevät sille ihmeitä, sillä jo nyt mm. alvejuuria kasvoi joidenkin kantojen päällä.
  Kasvihuoneilmiö on sananmukaisesti ilmiö. Samanlaista paikkaa ei liene olemassakaan, joten se on vain koettava.
  Augusta Louise on suorastaan hurmaava. Kerrassaan upea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Between, niinpä olikin! Samoin ajattelin, että alkukesällä tai keväällä pitäisi nähdä se Magnolian Kevätpuutarha kukkaloistossaan. Ne sammaleen ja saniaisten peittämät kannot olivatkin kaikkein kivoimman näköisiä. Augusta Luise on kyllä niin ihana, minun on vaan se siirrettävä jossain vaiheessa enemmän etualalle, nyt jää hassusti muiden taakse.

   Poista
 3. Kivaa varmasti oli. KAsvihuoneilmiö on ilmiömäinen paikka, siellä on kamalasti katseltavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustakissa, kyllä oli tosiaan. Kasvihuoneilmiössä oli sen verran paljon katseltavaa, ettei päänuppi jaksanut ihan kaikkea ottaa vastaankaan. Koko ajan oli jotensakin sekava olo tavaran ja yksityiskohtien paljoudesta. Ostettavaakin olisi varmasti löytynyt vaikka mitä, muttei oikein ällistykseltä osannut tarttua mihinkään. Voisi tuolla käydä uudestaankin:)

   Poista
 4. Voi, joskus minun on kyllä kanssa päästävä kiertelemään toisia puutarhoja, mutta nyt jo tuli varauksia ensi kesäiselle päivälle. Ei kuitenkaan olla luvattu mitään. Meidän puutarhaseuramme teki alkukesällä myös retken Magnoliaan ja kävimme kasvihuoneilmiössä syömässä, lisäksi vielä Ilolan taimistolla. Tykkään tuosta Kasvihuoneilmiöstä. Just sellainen liikkeen pitää ollakin, että siellä on valtavasti kaikkea :D Näin kerran juutuupissa upean suuren kantopuutarhan, yritin etsiä sitä, mutta en äkkiä löytänyt. Pitää yrittää löytää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota olen joskus itsekin miettinyt, että jos pitäisi omassa puutarhansa Avoimena, ei pääsisikään kiertelemään muualle. Mutta on hienoa, että sinä jaksat pitää kaunista putarhaasi mukana näissä teemapäivissä. Pari vuotta sitten teillä käyneenä voin lämpimästi suositella muillekin kohteeksi:) Tuolla Ilolan Arboretumissa en ole käynyt, olisi joskus hienoa päästä sinnekin.

   Poista
 5. Mekin kierrettiin viidessä paikassa, enempään ei aika riittänyt ja väsykin tuli, vaikka mielenkiintoista oli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maatuska, aikaa näihin tapahtumiin kyllä saa menemään. Eipä sitä määräänsä enempää jaksa eikä pysty. Kyllä mullakin tuntui jaloissa, kun käveltiin paljon. Mutta mukava on tutustua uusiin puutarhoihin, hyvä mieli jäi:)

   Poista