Kesä

Kesä

Kesäkuvahaasteita

Perjantaina 6.1.2017

Loppiaisen pakkaspäivän voi oikein hyvin viettää katsellen viime kesän pihakuvia.  Sain 4 kuvaa kesästä -kuvahaasteet Anneli A:lta Pihakuiskaajan blogista, sekä Navettapiialta.  Myös Kasvihormoni haastoi minut kertomaan 12 kuvan avulla menneestä puutarhavuodesta.  Kiitos kaikille haasteesta. Vastaan nyt kaikkiin näihin tässä yhdessä postauksessa.

Tammi- ja helmikuu koettelivat pihaharrastajaa oikein toden teolla.  Tammikuussa ei ollut lunta, mutta tulikin kovat pakkaset. Kasvimenetyksiä arvasin tulevan, mutta keväällä yllätyin siltikin tuhojen laajuudesta.

Huhtikuun lopulla suli viimeisetkin lumikinokset tontilta, ja päästiin haravanvarteen.  Kova talvi kuivatti tosi paljon pensaitten oksia. Monet pensasruusut, sekä keiju- ja koivuangervot piti leikata kokonaan alas.  Silmä tarkkana tutkin kasvinalkuja, mitä nousee ja mitä ei. Harmillisen paljon olikin niitä jälkimmäisiä.

Toukokuussa tuli sitten kesä yhdessä hujauksessa. Pihallamme on kaksi omenapuuta, Maikki sekä punakaneli.  Jälkimmäinen ei jaksanut kukkia ollenkaan, mutta Maikissa oli paljon kukkia.  Myös pölyttäjät olivat liikkeellä, iloinen surina kävi omenankukissa. Syksyllä saimme hyviä omppuja.Koristeomenapuu "Marjatta" loisti upean pinkkinä,  tulppaaneissa oli perinteisten lilansävyjen lisäksi tällä kertaa myös oranssia lajiketta. Työpäivän jälkeen oli hirmu kiire päästä pihatamineisiin ja ulos aurinkoon kasvien pariin.Jatkoin edellisenä syksynä aloittamaani projektia uuden istutusalueen kanssa. Jaoin kuunliljapuskia reunakasviksi ja ostin lisäksi erilaisia jaloangervoja.  Rahaa paloi kasvihankintoihin roimasti, kun talvi jätti aukkopaikkoja joka puolelle.  Istutin ainakin kymmenen uutta kärhöä, syysleimuja, keijunkukkia, tuijia, keltalehtisiä japaninangervoja ja paljon paljon muuta.

Kevään ensimmäinen puutarharetki tehtiin Pietarsaareen Blomqvistin taimistolle.  Silmät kiiluen kiersimme sisareni kanssa taimilavoja.  Ostoskärryt täyttyivätkin nopeasti ääriään myöten täyteen, samoin auton peräkontti. Uutuutena löysin sieltä runkomallisen lehtikuusen. Saapa nähdä, miten selviytyy tästä talvesta.Kesäkuussa kelit vaihtelivat. Kylmän alun jälkeen kuun puolessa välissä lämpeni uudestaan, ja juhannuksenakin oli ihanan lämmintä.  Siperiankurjenmiekat ja tarhakurjenpolvet kukkivat sinisinä keltaisten päivänliljojen kera.
 


Juhannukselta jäin kesälomalle ja pääsin nauttimaan pihaelämästä täysin siemauksin kokopäiväisesti. 
Innostuin laajentamaan takapihan "ympyrähuonetta" kiertäviä kukkapenkkejä. Jaoin lisää vanhoja kuunliljapuskia reunaan, samoin rentoakankaalia. Blomqvistilta sain viimein  hankittua kauan haaveilemani jalosyreenin "Moskovan kaunotattaren", istutin sen tälle alueelle. Etupihalle hankin mustan rautaisen puutarhakaluston. Se löytyi englantilaisen postimyyntifirman sivuilta.Kaikkien puutarhaharrastajien riesa, lehtokotilot, rantautuivat pihaamme oikein tosissaan.  Kylvin Ferramolia monta pakettia kesän mittaan ja joka ilta keräsin joitakin yksilöitä etikkapurkkiin. Kasveja ei enää uskalla omasta pihasta edes tarjota kenellekään. Lehtisalaatit menivät tyystin etanoiden suuhun, eipä niitä tehnyt mieli itseni enää syödä.

Heinäkuussa oli hellepäiviä, silloin heitin keinuun selälleni hyvän kirjan kanssa. Minun mielestäni pitää  myös nautiskella pelkästä oleilemisesta pihallaan, kun sen eteen on nähnyt paljon vaivaa. Pihaelämä ei voi olla pelkkää puurtamista uupumukseen asti.
Hyötytarhasta ei riitä juurikaan kerrottavaa. Pienissä lavoissa kasvoi salaattia, tilliä ym. Tomaatit sen sijaan onnistuivat nyt oikein hyvin avomaalla.  Satoa syötiin ihan pakkasiin asti.

Heinäkuun loppu ja elokuu olivat taas ne värikkäimmät, kuten aina.  Värimintut syysleimut, jaloangervot, nauhukset ja kärhöt ilahduttivat kukinnallaan vihreän keskellä.

Elokuussa ja syyskuussa tunnelmoitiin ulkosalla aurinkokennovalojen ja kynttilöiden hämyssä.  Kauaa ei tosin tarjennut istuskella, sen verran viileitä illat jo olivat.  Auttamatta loppukesän lämpöiset päivät vaihtuivat syksyyn. Samaa tahtia hiipui innostus pihatöihin. Tympeä vaahteran- ja tammenlehtien haravointiurakka oli kuitenkin pakko tehdä. Hieman alakuloisin mielin kerättiin työkalut ja kastelukannut pihavarastoon, kesäkukat kompostiin. Ensi kevääseen!27 kommenttia:

 1. Olen aina pitänyt hyvin paljon puutarhastanne ja näitä kuvia katsellessa sitä ei tarvitse ihmetellä. Kaunista ja rehevää. Toivottavasti viimevuotisen tasoisia kasvituhoja ei enää tule osaksesi ja kaikki hankkimasi kärhöt, kuin muutkin uudet kasvit menestyvät ja selviävät kunnialla talvesta.
  Hyvää loppiaisen jatkoa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kruunu Vuokko☺. Nyt on lunta ainakin enemmän viime talveen verrattuna, joten toivotaan, ettei paleltumisia tulisi. Kärhöt nyt ovat hiukan haasteellisia kasvatettavia, niistä ei koskaan tiedä☺

   Poista
 2. Kiva kun otit haasteen vastaan. Kauniit kuvat menneestä kasvukaudesta. Puutarhanne on niin kaunis. - Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vaan haasteesta, samalla tuli katseltua kesäkuvat läpi moneen kertaan☺ hyvää viikonloppua myös sinulle!

   Poista
 3. Kiva kertomus menneestä puutarhavuodestasi, ja hienot kuvat:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Puutarhamyyrä☺ turhan vähän olin kirjoitellut ylös kesän tapahtumia, ensi kesänä täytyy olla ahkerampi.

   Poista
 4. On sulla komian rehevät istutusalueet, tosi massiiviset! Uusia taimia saiki kaivaa ihan urakalla. Uusien kärhöjen hankinnan jätin suasista ens kesälle. Hankin vaa muutaman uusiihi paikkoohi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Navettapiika☺ kuvat taitavat hiukan muunnella totuutta, ei näin pieneen pihaan mahdu kovin massiivisia istutuksia☺

   Poista
 5. Kauniit kuvat puutarhavuodestasi, paljon olit suunnitellut ja toteuttanut asioita vuoden aikana. Todella rehevät, niin kauniit on nuo kukkapenkkisi oleskelualueineen ja suihkulähteineen! Toivottavasti tänä talvena saadaan lunta tarpeeksi kasvien suojaksi. Ihanaa uutta puutarhavuotta sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tuulikki☺ tykkään itsekin tuosta takaterassia kiertävästä istutusalueesta. Taitaakin olla niitä harvoja kohtia, mihin olen tyytyväinen☺ nyt sataakin uutta lunta, tykkään☺

   Poista
 6. Voi onpas harmi, että kotilot ovat löytäneet tiensä kauniiseen puutarhaasi!! Kovasti olet tehnyt hommia siellä, ostellut uusia kasveja ym, mutta ihana oli lukea, että olet myös muistanut nauttia olostasi. Juuri näin, puutarhastaan pitää muistaa myös nautiskella ajan kanssa, ei pelkkää puurtamista.
  Toivotaan nyt suotuisasmpaa talvea kasveille, ei uskalla edes ajatella, jos menis kasvien talvehtiminen yhtä huonosti, kuin viime vuonna. Moni on ostanut paljon uusia kasveja menehtyneiden tilalle, ei kyllä mieli mettä keitä, jos me häviävät talven aikana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maatuska, harmittaa nuo kotilot älyttömästi! Aikaisempina parina kesänä näkyi muutamia, nyt iskivät oikein porukalla. Mun kasvustot on vielä niin tiheitä, että siellä on hyvä lymytä ja lisääntyä, ja syömistä riittää. Tässä kylän keskustan alueella niitä on jo joka puolella.

   Poista
 7. Tuommoinen kymmenen kärhön setti pitäisi ostaa keväällä. Kaikki meni, mutta odotin viime kesän josko sittenkin nousisi kärhöjä. Keväällä katon vielä uudestaan, mutta en ole järin toiveikas.

  Upean vehmasta ja runsasta on pihallanne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tita☺ kärhöjä saan ostella joka vuosi, en ole niin taitava niiden kanssa. Vaikka kuinka toimisi ohjeiden mukaan, eivät kaikki menesty. Parhaimmiksi onkin todettu viinikärhöt, jalokärhöistä Hagley Hybrid porskuttaa vuodesta toiseen.

   Poista
 8. Kauniit kuvat hienosta puutarhastasi! Minullakin on ollut runkomallin lehtikuusi toiveissa hankkia. Sopii niin kivasti pienempään puutarhaan. Toivottavasti talvehtii moitteetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kurjenkello☺ samaa toivon, että talvehtisi tuo pikkupalloinen lehtikuusi, on niin kivan näköinen, ja hiukan erisävyinen vihreä kuin tuijat. Huomasin just, että lumen painosta runko on mennyt hiukan mutkalle. Pitää käydä ravistamassa lunet pois ja laittaa tukea.

   Poista
 9. Niin se vuosi menee vauhdilla. Katselin kuviasi ja huomaan, miten valtavasti sinulla on istutuksia pihallasi. Moskovan kaunotar on myös minulla metsästyksessä, ehkä ensi kesänä onnestaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riitta, aika menee nykyään niin nopeasti, että hirvittää! Alkaa tosiaan olla aika lailla täyttä pihallani. Jos haluaa uusia kasveja, täytyy entisistä luopua, että mahtuu. Nurmialueet pienenevät kesä kesältä☺

   Poista
 10. Kaunista on ollut teidän puutarhassanne! Ihanaa alkanutta puutarhavuotta ja ruusuisia puutarhaunelmia sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tiina☺ Hyvää vauhtia mennäänkin jo kevättä kohti. Uusia suunnitelmia kehittyy pikkuhiljaa, kun päivät pitenevät!

   Poista
 11. Oi onpa sinulla rehevä ja kaunis puutarha, harmi, jos tuohon kotilot tulevat ruokailemaan. Niin siistin näköiset istutusalueet, vaikka puutarhanhoito pitääkin välillä olla rentoa, niin olet kyllä jaksanut puuhastellakin siellä! Kävin selailemassa blogiasi ja jäinkin lukijaksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sirkku:) Kiva, kun löysit tänne blogiini, tervetuloa lukijaksi! Työtä ja touhua tietysti pihalla aina piisaa, mutta on sen verran pieni piha, ettei ole vielä käynyt liian raskaaksi. Toisaalta kun on mieluista hommaa, ei se edes tunnu työltä:)

   Poista
 12. Onpa kaunis piha ja ihanan näköisiä istutuksia! Löysin blogisi etsiessäni tietoa kermemarjasta, josta olet kirjoittanut joitain vuosia sitten. Vieläkö se kasvaa ja menestyy puutarhassasi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kirstibirgit:) Komeaksi kasvanut iso kermesmarjani menehtyi toissatalvena lumettoman talven tulipalopakkasissa. Siemeniä oli jäänyt maahan, ja niistä on onneksi kasvanut uusia alkuja.

   Poista
  2. Hei, kiitos vastauksestasi, vaikkakin harmillista että talvi tuhosi mahtavan pensaan. Onneksi kuitenkin, sait uusia kasvatettavia. Olitko alunperin istuttanut sen siemenistä? Katsoin, että Hyötykasviyhdistyksellä näyttäisi olevan siemeniä myynnissä.

   Poista
  3. Kirstibirgit, ostin kermesmarjani Tommolan tilalta aikoinaan. Sitä ei näy myynnissä kovin usein, mutta lähtee varmaankin ihan hyvin siemenestä.

   Poista
  4. Kiitos, Konnadonna, taas vastauksestasi! Kokeilen siemenistä ja seurailen, josko jostain löytyisi taimena. Jään seuraamaan kauniin pihasi kevätta ja kesää blogisi välityksellä.

   Poista