Kesä

Kesä

Pihaelämä vaihtui työelämään

Tiistaina, 1.8.2017

Elokuuksi vaihtui jo tämä kesä.  Lomat on vietetty ja palattu normaaliin työarkeen.  Reiluun viikkoon en ole ennättänyt käydä pihalla kuin kääntymässä, eli kierros aamuin illoin talon ympäri.  Viikonloppukin meni ihan muualla kuin kotona.  Lauantaina oltiin mökillä saunomassa, saimme ylätalon väen seuraksi lämmintä kesäiltaa viettämään.  Sunnuntaina kotiuduttani ehdin hädin tuskin käydä suihkussa ja vaihtaa vaatteet, ennenkuin kyyti tuli noutamaan kesäteatteriretkelle Saarijärvelle ja Karstulaan. Mukava reissu hyvässä seurassa, piristää kivasti koko viikkoa.

Takapihalla lakastuneet ja ruskistuneet pionit häiritsivät miehen esteettistä silmää eilen niin paljon, että haki sakset ja leikkasi rumat kukinnot pois.  Työnsi kottarit vielä alle, että tippuivat sinne suoraan.  Minua hieman huvitti, en ole aikaisemmin nähnyt miehen saksiin tarttuvan.  Ihan kehityskelpoinen puutarha-apulainen näyttäisi olevan.

Päivän pihakierroksella totesin ensimmäisten kärhönkukkien avautuneen.  Johtuneeko sateisesta kesästä, kun kaikki kärhöt ovat kasvaneet pituutta tänä kesänä enemmän kuin aikaisemmin.  Onnettoman pieneltä hyötymaalta poimin tänään ensimmäiset kesäkurpitsat ja amppelikurkut. Tomaatit eivät edes punerra avomaalla, salaatti oli paikon märäntynyt.  Meillä on satanut niin paljon, ettei ole tarvinnut kastella.

Viikon sisällä avautuvat värimintut ja nauhukset. Syysleimut eivät kuki vielä moneen viikkoon. Ryhmäruusut ovat vähän pieniä ja surkeita, vaikka olen lannoittanut.  Aurinkoa ja lämpöä ilmeisesti kaipaavat.  Jasmike kukkii parhaillaan sekä etu- että takapihalla.  Siitä leviää iltaisin aivan huumaava tuoksu.  

Kotiloita on löytynyt tasaiseen tahtiin, ei kuitenkaan ihan niin paljon kuin viime kesänä.  Pihassamme on paljon rastaita ja harakoita, sanotaan niiden oppineen syömään kotiloita.  Lisäksi olen kylvänyt Ferramolia ja kahvinperkeitä kukkapenkkeihin.  Löytämäni yksilöt päätyvät etikkavesipurkkiin. Yök. Kirvoja ei kovin paljoa ole näkynyt, mutta härmä iski riippahernepensaisiin.  Ruiskutin niille ruokaöljy-fairy-vesiseosta.

Kuvapläjäys heinäkuun loppupuolelta:


10 kommenttia:

 1. Vehreää ja värikästä, kaunista! Kun on valmis rehevä piha, hoituu siellä moni asia itsekseen, vaikka puutarhuri ei joka hetki ehdikään tarttua toimeen! Upeita pioneja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sirkku. Pionit kasvoivat hirmu korkeiksi tänä kesänä. Ei vanhat tuet riittäneet. Nurmikon kun leikkaa, on piha taas siisti vähän aikaa🙂

   Poista
 2. Sullon aiva maharottoman rehevät istutukset, nii komian näkööstä! Meikälääne huamaa taas kukoostavan jalopähkämön. Mullaku ei senkans oikee synkkaa. Vai on sun kärhös entistä suurempia. Mulla tuppaa ronumahan ainavaa.

  VastaaPoista
 3. Kiitos, Navettapiika🙂 kasvu on ollut harvinaisen rehevää. Kärhötkin kasvavat pituutta, kukinnastahan ei vielä tiedä. Nuppuja kyllä näyttäisi olevan. Lieneekö auttanut asiaa, kun lisäsin keväällä uutta multaa joka puolelle.

  VastaaPoista
 4. Ihanan rehevä puutarha. Minulla kukinta vain ollut tavallista myöhäsempää. Kyllä ne miehet vain oppii noita puutarha-asioita. Minulla mies on ollut suurena apuna jo vuosia. Ruusut itseasiassa ovatkin hänen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mummeli:) täälläkin kukinta on myöhässä sen 2 - 3 viikkoa normaalista. Syysleimujen kukinta menee tosi myöhään. Olisikin tosi kurjaa, jos ei miehelle olisi ihan samantekevää, miltä pihalla näyttää. Onnellinen saat olla, kun miehesi on noin innostunut.

   Poista
 5. On kyllä niin kaunista että ihan taas pistää huokailemaan kun katselee noita kuviasi, tosi rehevän näköistä, terkuin Anne Äänekoskelta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anne:) Eivät ole kasvit kuivuudesta tänä kesänä kärsineet. Keväinen mullanlisäys myös varmaan osaltaan auttoi. Nyt odotellaan kärhöjen kukintaa, toivottavasti ehtivät kukkia ennen pakkasia.

   Poista
 6. Terveisiä nurkan takaa, täälläkin on kasvu 2-3 viikkoa myöhässä! Sun tähtiputkissasi on kaunis tumma sävy, nuo näyttävät hyviltä kukkakimpuissa erilaisten vaaleampien kavereiden kanssa.

  Toivottavasti elokuussa on aurinkoa, vaikka lämpöä ei ollakaan lupailtu suuresti.

  Sini K.
  kasvihormoni.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistaakseni tuo tähtiputki on 'venice'. On nätti ja kukkii tosi pitkään. Eipä ole aurinkoa paljoa näkynyt, vettä tulee vähän väliä. Toivotaan, että tulisi vielä kesäisiä päiviä🙂

   Poista