Kesä

Kesä

Puutarhassa
Päästyäni muuttamaan omakotitaloon, toteutui myös kauan haaveilemani unelma omasta puutarhasta. Tonttimme on kooltaan n. 1200 neliötä, ja talo on koko lailla keskellä tonttia.  Ensi töiksi myllättiin vanhan talon piha täysin, että saatiin kaadot talon seinistä poispäin. Samalla tehtiin salaojat ja sadevesisysteemit. Tonttia kiertävä orapihlaja-aita sekä suurehko tammi ja portinpielen vaahtera olivat ainoat kasvit, jotka säästyivät mylläämiseltä.

Ensimmäiset kasvit istutettiin etupihalle kesällä 2006. Peräkärryssä matkasi Karstulasta Ahosen taimistolta mm. 3 riippahernepensasta, vuorimäntyjä, kallionauhuksia, syyshortensia, keiju- ja koivuangervoja sekä kirjavalehtistä kuunliljaa. Mökiltä roudasin sankotolkulla maanpeiteperennoja mm. suikeroalpia, maksaruohoja, sammalleimua, hopeahärkkiä ja akankaalia. Sisareni toi omalta pihaltaan erilaisia perennanalkuja, ja äitini antoi tupaantuliasiksi ruusunjuuria, Nina Weibullia ja Europeanaa. Näillä päästiin hyvin alkuun ja syksyllä näytti jo tältä:
Periaatteena pihanlaitossa minulla oli, että ensin kasvitetaan tontin reuna-alueet, ja istutusalueista tehdään yhtenäisiä, isompia ryhmiä. Näin ruohonleikkuu sujuisi mukavammin.

Tontin sivulla nousee jyrkkä rinne naapuriin. Sinne laitoimme rinneangervoja, vuorimäntyjä sekä maanpeiteperennoja.


Alkukesällä rinteessä kukkii muurikiven reunoilla sammaleimu, loppukesästä maksaruohot ja ketoneilikka.

Takapihaa kunnostettiin seuraavana kesänä. Heittelin tontin reunalle kaikkea, mitä käsiini sain: sormustinkukkia, leimuja, ukonkelloa, kuunliljaa, harmaamalvikkia, jaloangervoa ja tuoksukurjenpolvea.  Näkösuojaksi syreeniä, tuijia, mongolianvaahteraa ja isotuomipihlajaa.

Terassi

Seuraavana kesänä täytin puolenvuosisataa, ja sopivasti juhliin valmistui terassi takapihalle. Sinne pääsee takaovelta puista käytävää pitkin kätevästi. Reunaan isäntä sommitteli vesiaiheen suihkuineen.Terassin molemmille puolille laajennettiin istutusalueita, että se sulautuisi paremmin maisemaan.

Terassin vierelle istutettiin mm. muutama pioni, tuijia, pilvikirsikka, hopeamarunaa, leimukukkaa, poimulehteä ym.

Altaan ympärille tuli pallotuijia ja niiden juurelle hopeatäpläpeippiä, poimulehtiä, viiruhelpi, sekä komea puska väriminttua.Kärhöjä

Seuraavana kesänä täydennettiin takapihan koristuksia isännän tekemällä köynnösportilla. Kärhövillitys oli jo päässyt puraisemaan, joten pitihän niille tellinkejä tehdä. Harjateräksestä syntyi erilaisia virityksiä sekä etu- että takapihalle.
Madame Julia Correvon

Viola

Arctic QueenNelly Moser

Comtesse de Bouchaud


Rouge Cardinal
 
Purpurea Plena Elegans


Hagley Hybrid ja köynnöspinaatti
Kesällä 2009 otin käsittelyyn tylsän talon päädyn. Suoran ja kapean nurmikäytävän sommittelin mutkittelevaksi ruohopoluksi. Polun varrelle tilasin Oulujoen taimistolta muutamia kestäviä pensasruusuja, kuten Red Nelly, Poppius, John Davis, Martin Frobisher, Torniolaakson ruusu, Papulan ruusu ym.   

Keväällä 2010 näytti etupihalla tältä
Koristeomenapuu Marjatta on pari vuotta vanha, sain sen ystäviltä 50-vuotislahjaksi. Hyvin on pärjännyt täällä nelosvyöhykkeellä, kunhan suojelee verkolla talviaikaan jäniksiltä


Ja takapihalta


Terassin vierellä kukkii alkukesästä komeasti rönsyleimu pilvikirsikan juurella
Vähän myöhemmin aukeaa Sarah Bernhardtin mahtavat vaaleanpunaiset kukat


Keskikesällä kukkivat myös jalokallioiset ja liljat. Tarhakurjenpolvessa on upea sinivioletti väri, väriminttu taas on räväkän punainen puska.


Loppukesä onkin sitten kärhöjen juhlaa. Elokuussa loistavat myös syysleimut eri sävyissään. Kallionauhukset ovat kuin pieniä aurinkoja hehkuen keltaisina, toinen keltaisempi nauhusristeymä kukkii hieman aikaisemmin takapihan seinustallla.