Puutarhavuosi 2013


Vuoden vaihteessa on hyvä tehdä katsaus menneeseen puutarhavuoteen 2013. Talvi oli kunnon talvi, ja tuntuikin etteivät metriset lumikinokset sula ikinä. Harrastelijatarhuri vahtasi turhautuneena ikkunasta lumen peittämiä kukkahalmeitaan vielä huhtikuussa. Tuntumaa multaan sain pienen annoksen kylväessäni koristemaissin siemeniä itämään huhtikuun alussa.

Huhtikuun lopussa hanget olivat huvenneet sen verran, että ensimmäisenä urheasti maasta punertavia päitään nostivat köynnöspinaatin terhakat alut.

Toukokuussa sää lämpenikin sitten vauhdilla ja talvi vaihtui lähes kertarysäyksellä kesäisen helteisiin keleihin. Yhtäkkiä puutarha rehahti täyteen vehreyteen. Helteiden vuoksi jäi puutarhanhoito kastelun tasolle. 

Kuumassa ei jaksanut kantata eikä kitkeä. Nautiskelin ihanista keleistä ja kasvun seuraamisesta uutukaisessa keinussa takaterassilla. 

Kevät ja alkukesä oli tosi kuivaa. Kuivuus ja äkkiä alkanut kuumuus ruskistuttivat takapihan tuijat ikävästi. Menetyksiä oli muitakin. Etupihalle
istuttamani helmiorapihlaja ei kestänyt talvea. Monta vuotta kasvanut runkomallinen purppuraheisiangervo kitui myös hengiltä, samoin edelliskesänä istutettu runkomallinen aroniapuu. Myös muutama Europeana-ruusu oli heittänyt veivinsä talven aikana.Juhannukseen mennessä tuntui, että kohta ovat jo kaikki kasvit kukkineet. Pionit kukkivat tosi ihanasti, eikä niitä nyt sadekaan piiskannut maahan.Kesäkukkina oli etukuistilla perinteiset miljoonakelloamppelit. Isoissa laatikoissa oli tuijaa, sekä koristebataatteja. Kesäkukat kiittivät lämpöisistä keleistä kukkimalla aivan älyttömästi, amppelien ympärimittä kesän lopulla oli varmasti yli metrin.Helteet eivät houkutelleet juurikaan taimiostoksille. Talvella olin  tilannut Viherpeukaloista muutamia kasveja, ihana tuttavuus oli loistavan sininen tädyke Royal Candless. Menetettyjen ruusujen tilalle ei koko Jyväskylästä löytynyt enää Europeanaa, joten otin muutaman Kaarinan.
Kesän taimistoreissut tuli tehtyä hieman kauemmaksi totutusta. Kesäkuun lopulla ajelimme sisareni kanssa Pietarsaareen Blomqvistin taimistolle, ja toinen reissu tehtiin Rauman lähelle Vakka-Taimeen. Näistä mukaan tarttui erilaisia punasävyisiä heisiangervoja, Tuurenpihlaja, luppiota, sekä keltalehtisiä angervoja.

Kesän kohokohta, jota olin jännittänyt koko vuoden, oli heinäkuun alussa. Silloin ilmestyi nimittäin Viherpiha-lehti, jossa oli juttu meidän pihastamme. Toimittaja Anne Kärkkäinen ja valokuvaaja Raija Kolehmainen olivatkin tehneet puutarhastamme oikein edustavan ja hienon jutun kauniine kuvineen.Meidän oman "puutarhaseuramme", eli Keski-Suomen puutarhanettiläisten taimivaihdot olivat tänä vuonna alkukesästä Jyväskylän Kuokkalassa, sekä loppukesällä meillä. Sattui tietysti se ainut sadepäivän pitkiin aikoihin, ja sateessa kiertelimme katselemassa minun rustailujani.

Kärhöt tykkäsivät aurinkoisesta ja helteisestä kesästä ja kukkivat hienosti ja runsaasti. Kastella niitä kyllä piti normaalia enemmän. Kuivuus jatkui myös heinäkuussa, nurmikkokin kuivui paikoittain.
Positiivinen yllätys oli pallohortensia Annabella. Istutin etupihan lätäkön ryhmään sen ihan kokeilumielessä edelliskesänä, enkä uskonut sen kestävän talven yli. Sepä kukkikin kauniisti, ja siitä innostuneena hankin loppukesällä toisen samanlaisen. Samassa penkissä  kermesmarja jatkoi roimaa kasvuaan peitoten jo vieressä kasvavia.
Loppukesä oli taas värikästä kukintaa. Muutamia lehtokotiloita löytyi ilta myöhäisellä nurmikolta, näyttää siltä että ovat tulleet jäädäkseen. Ferramolia kylvin kukkapenkkeihin. Kaiken värikkyyden keskellä näyttävät vihreät havut mukavan rauhallisilta. Niitä istutin muutaman lisää.

Elokuu jatkui lämpimänä. Oli ihanaa istahtaa takaterassin keinuun saunan jälkeen leppeään pimenevään iltaan ja kuunnella suihkulähteen solinaa ja naapurin tuulikellon vienoa helinää. Myöhään yöhön saatoimme siipan kanssa vaan istuskella ja ihmetellä.

Syyskuukin  oli vielä lämmin, ja sain uutta intoa pihatöihin. Muokkasin etupihan kahta istutusaluetta ja samantein suurensin niitä hiukan. Talvi on vielä aikaa pohtia, mitä näihin multaisiin kohtiin ensi keväänä istuttaisin. Muuta uutta aluetta en tehnytkään.


Hyötykasvimaa vajan seinustalla ei kukoistanut. Salaatti siinä kasvoi, sekä muutama yrttipuska, ja ruusupapu. Multa on ehkä liian ravinneköyhää. Täytyy ensi kesänä sillekin jotain tehdä.


Syksy oli leuto ja pitkä, marraskuussa satanut lumi on sulanut pois, ja koko joulun aika loppuvuoteen asti on ollut lämmintä ja sateista. Täytyy vain toivoa, että kasvit pärjäävät talven yli. Runsas lumipeite auttaisi kovasti siinä asiassa.

Näissä maisemissa, kasvien ja puskien välissä, mä näitä polkuja tallaan... toivon mukaan myös ensi kesänä:)

Näihin kuviin, näihin tunnelmiin, puutarhavuosi 2013 Lätykässä

24 kommenttia:

 1. Sinulla on ihan mielettömän upea puutarha. Ihan vaan tässä huokailen. Rehevää, värikästä ja siistiä. Ihan unelmapuutarhani!

  VastaaPoista
 2. Ihania kuvia ja todella upea puutarha! Kyllä tulee niin kesän kaipuu näitä kuvia katsellessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pinuski, kyllä se kevät ja kesä sieltä koittaa! 5 kuukautta ja ollaan jo pihatöissä:)

   Poista
 3. Kaunis ja aistikkaasti suunniteltu puutarha, jossa kasvit silminnähden viihtyvät ja kukoistavat. Paljon lempikasvejani on myös pihassasi. Havut, kuunliljat, jalokärhöt, leimut ja nauhukset, vain jotain mainitakseni. Toivotan sinulle hienoa ja menestyksellistä puutarhavuotta 2014.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kauniista sanoistasi, Kruunu Vuokko:) Samoin toivotan sinulle!

   Poista
 4. Olipas ihastuttava kooste vuodesta. Tämä kesä on ollut totisesti runsas kukka-anniltaan. Toivottavasti tämä talvi asettuisi kohdilleen niin, että kaikki ihanuudet selveisivät talvesta =) Todella runsasta ja antoisaa puutarhavuotta 2014 Sinulle

  VastaaPoista
 5. Oikein ihana kertomus ja puutarha. Vähintään yhtä hyvää puutarhavuotta 2014 sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Emilie:) Rehevää puuutarhavuotta 2014 toivotan myös sinulle!

   Poista
 6. Kyllä noin upeasta puutarhasta passaa tehdäkin juttu lehteen! Kaunista ja rehevää on. Oikein hyvää uutta vuotta sinullekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Maatuska:) Oikein vehreää puutarhavuotta 2014 myös sinulle!

   Poista
 7. Puutarhasi on aivan ihanan rehevä ja siellä kukkii jos minkälaisissta kaunista. Luin tuon jutun, mutta oikeastaan voisin kesää muistellakseni lukea sen toistekin.
  Kiitos sinulle mukavasta blogivuodesta ja samalla toivotan Hyvää Uutta Vuotta 2014!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Between, oikein hyvää ja mukavaa uutta vuotta myös sinulle! Sekä kiitokset kivoista blogijutuista myös:)

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Kiitos samoin, Nettimartta! Muhevia multia ja vehreitä versoja!

   Poista
 9. Juuri uudelleen lueskelinkin kyseistä Viherpihalehteä;kevät ja kesä mielessä :)

  Oikein hyvää uutta puutarhavuotta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin, Katja! Kesä tuli jo minullekin mieleen tätä postausta tehdessä, ja sen myötä uusia villejä visioita:)

   Poista
 10. Niin kaunis puutarhavuosi !
  Täytyypä katsoa kirjastoautolta, jos löytyisi tuo Viherpiha. Onko se numero 7/13 ?
  Kukkivaa Uutta Puutarhavuotta Sinulle !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Eija:) Se lehti oli nro 8/13. Samoin toivotan sinulle oikein rehevää ja onnekasta puutarhavuotta 2014!

   Poista
 11. Kiitos kuvakavalkaadista puutarhassa, jota ei turhaan ihan lehdessä kehuttu!

  Oikein hyvää alkanutta vuotta koko perheelle!

  Terv. Tikkitakki ja ajomies

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tikkitakki:) Oikein hyvää, vihreää ja kukkivaa uutta vuotta myös teille!

   Poista
 12. Sulla on monimuotoinen ja todella huolella hoidettu puutarha. Oli varmasti palkitsevaa, kun kaunis puutarhasi ikuistettiin lehteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Nettimartta:) Tuota lehtijuttua kyllä piti harkita pieni tovi, mutta tosiaan, mutta kerrankos sitä lehteen pääsee!

   Poista