Vanhaa pois ja uutta tilalle

Lauantaina, 5.9.2015

Viikkosiivouksen jälkeen oli tarkoitus ehtiä pihalle töihin, mutta alkoikin satamaan juuri sopivasti. Kun tuli pieni pilvenrako, otin kameran ja lähdin tarkastelukierrokselle. Maisema näyttää silmään hieman oudolta, mutta oikein positiivisella tavalla. Nimittäin naapuritontilta kaadettiin viikko sitten monta tosi suurta puuta, ja valon määrä on lisääntynyt takapihalla huimasti! Ja mikä parasta, tonttimme rajalta lähti kaksi isoa koivua, jotka imivät muutenkin kuivalta "ruusukäytävältä" kaiken veden ja ravinteet. Nyt elän toivossa, että siinä vielä jotakin kasvaisikin:) 

Siitä innostuneena otin takanurkkauksen käsittelyyn. Nauhukset olivat vallanneet seinänvieren lisäksi koko nurkan ja pitkästi toistakin seinustaa. Perkasin pois isoja juurakoita oikein urakalla. Niitä lähtikin useampi kottikärryllinen. Osan juurakoista pesin puhtaaksi, kun kesällä eräs pihassa vieraillut tuttava niitä halusi. Kerrottuani hänelle mahdollisesta kotilovaarasta, ei hän sitten niitä halunnutkaan. Kompostin täytteeksi menivät.

Nauhusten alta löytyi unohtuneita kasvejakin. Raasku alppiruusu, joka ei koskaan ole kukkinut, valkoinen särkynytsydän, jonka luulin menehtyneen, sekä rupunen marjakuusi ja tummapärskäjuuri. Iloinen löytö oli myös toissa talvena menehtyneeksi luulemani mantsuriankärhö, josta olikin versonut pieni alku.

Nyt on mukavaa suunnitella taas uutta istutusta tuohon paikalle. Havuja siihen ainakin tulee, ehkä jaloangervojakin. Ja sopisi siihen vielä pari kärhöäkin...

Syksyllä istuttamani liljat ovat kukassa. Nimistä ei ole kyllä  tietoa, mutta ihania ovat. Sisareltani saatu pasuunakukka aukaisi myös ensimmäiset kukkansa, kaunis on sekin. Toivottavasti ei vielä tule niin kylmää, että paleltuu, nuppuja olisi paljon.


18 kommenttia:

 1. Voi, miten kesäisen oloisia kukkijoita sinulla vielä on. Viime päivien rankatkin vesisateen ovat tehneet meidän puutarhasta jo melkoisen syksyisen.
  Aika hieno tilaisuus päästä rakentamaan uusia istutuksia. Kummasti isojen puiden kaataminen muuttaa valo-olosuhteita ja koivujen poistuminen antaa muille kasveille voimaa. Kunpa kunta tekisi jotain tuolle meidän naapuriryteikölle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Between, meillä ei ole satanut kun pikkaisen tänään. Pienessä pihassa on luovuttava jostakin, että saisi uutta tilalle:) Sen huomasin, että myös tuuli käy kovemmin pihaamme, ei välttämättä hyvä asia.

   Poista
 2. Ihania kukkia, vautsi! Niinpä taidan minäkin perata muutamat nauhukset kompostiin, kun ei kukaan niitä halua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emilie, kiitos:) Nauhuksen leviävät siementaimista tosi nopeasti. Minä olen jakanut niitä taimivaihdoissa paljon. Myös kallionauhukset etupihalla tuppaavat leviämään.

   Poista
 3. Upeat liljat! Ja tuo pasuunakukka, hieno kukinta. Ihanaa syyskuuta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tuulikki:) Kylmä alkukesä viivästytti pasuunan kukintaa. Tykkään siitä kovasti, kunpa saisin sen säilytettyä talven yli. Oikein mukavaa syyskuun loppua myös sinulle!

   Poista
 4. Kauniita! Minä mietin liljojen talvettamista..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pelaguu:) Eikös liljat talvehdi ihan maassakin? Ainakin tavallisemmat.

   Poista
 5. Kylläpä sinua lykästi, kun naapurisi poisti oikeat vesi ja ravinnesyöpöt, eli koivut tonttinne rajalta. Varmaan myös valo-olosuhteet paranivat huomattavasti. Niin kauniit liljat ja upea pasuunankukka.
  Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kruunu Vuokko, koivujen kaatamisesta on ollut puhetta naapurin kanssa jo monta vuotta, vasta nyt laitettiin toimeksi. Talot ovat ihan lähekkäin, ja esim. suuri lehtikuusi varisti neulasensa meidänkin katolle. Ilmansuunta on vielä länteen päin, niin valoa tulee kyllä enemmän.

   Poista
 6. Ihanat liljat ja pasuunankukka! Tuttavallani oli yli kaksi metrinen pasuunankukka;) voikohan sitä leikata?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Maarit:) Eiköhän pasuunasta leikellä niitä "kalikoita", ja juurrutetaan niistä sitten keväällä monta uutta kasvia. Leikkausajankohdasta en ole varma.

   Poista
 7. Täälä kasvoo kaks tosi suurta ja vanahaa koivua ku tulin. Onneksi toine tajus kaatua ensimmääsenä syksynä syysmyrskys. Toine kaarettihin muutaman vuaren päästä, eikä uusia tuu. KIva, ku löyrit uurestansa vanahat kasvit. Nauhusten tilalle saa ny jotaki uutta. Suunnittelu on kivaa :) Oon kattellu pasuunankukkaa jo kauvan, sillä silimällä, mutta ei oo viälä tärpänny.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Navettapiika, olen tosi iloinen kun ne koivunroikaleet lähtivät! Nyt pitäisi vaan päästä vaikkapa Viherlandiaan taimiostoksille. Ajattelin tänään lähteä, vaan poika vei meidän paremman auton, meille jäi hänen oma pikku Skoda käyttöön. Sinne taas ei mahdu yhtään kasvia kyytiin, kun takakontti on täynnä poppivehkeitä:)

   Poista
 8. Siellähän mennään jo täysi höyry päällä. Syyslopahtamisesta ei tietoakaan. Eikö ole mukava saada kasvuoloihin parannusta, ja vielä naapurin toimesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riittä, saas nähdä, ehdinkö ennen pakkasia saada uusia taimia tilalle. Kaikki taimimyymälät kun ovat aikamoisen matkan päässä, eikä aina ole autoa käytössä. Mutta iloitsen kyllä kovasti valon ja auringon lisääntymisestä. Pitäisi vielä omalla tontillakin karsia sekä vaahteran että tammen oksia.

   Poista
 9. Aivan ihana tuo ensimmäisessä kuvassa oleva lilja! Mukavaa, että olette saaneet lisää valoa ja parannusta kasvuolosuhteisiin. Koivut ovat kyllä semmoisia juoppoja, ettei mitään rajaa. Niiden juuretkin menevät vaikka minne asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurjenkello, en muistanut yhtään tuollaista liljaa isuttaneeni, mukava yllätys:) Koivuja ei pienellä pihalla pitäisi ollakaan. Samoin parin metrin päästä tontin rajaa kaadettiin todella suuri mänty, jonka mies aina pelkäsi rojahtavan talon päälle.

   Poista