Humukeli

Torstaina, 8.9.2016

Onpas tullut huonosti seurattua säätiedotuksia viime aikoina, kun alkuviikon pakkasyö yllätti minut ja kesäkukkani täysin.  Upeaan kukkaloistoon juuri ehtinyt pasuunakukka takaterassilla paleltui ihan lurpuksi, samoin ahkeraliisat.  Harmittaahan tuo pasuunan menetys, mutta ei voi mitään. Illalla leikkelin sen tyngäksi, josko yrittäisi talvettaa sen miehen verstastiloissa. Voisi myös katkoa "kapuloita" veteen juurtumaan.

 
Muutenkin  syksyn tulo näkyy pihalla. Kukkaloisto hiipuu ja ruskistuu päivä päivältä.  Takanurkkauksen uudessa istutusalueessa ilahduttavat vielä kauniit pinkit syysleimut.  Tilasin keväällä Viherpeukaloilta kahta sorttia. Nyt kukkiva vaaleanpunainen on Windsor, vierellään kirjavalehtinen Creme de menthe ei taida ehtiä kukkaan. Nuput ovat vasta  ilmaantuneet, mutta onhan tuo kaunis lehdistöltäänkin. Täytynee hieman peitellä talvea varten, voi olla arempi kuin vihreälehtiset. Sininen vieressä on rantatädyke.

 

 
 
 
Tällaisenkin olen näköjään istuttanut. On lyhyempi kuin muut leimut, myös kukat ovat pienet.
 
Viime viikonloppuna karsittiin pihlajia ja yksi tuomi tonttimme rajalta. Risut vietiin pois tontilta, paksummat varret sahattiin polttopuiksi.  Illalla siistittiin jälkiä ja kannettiin pätkityt puut vajan taakse. Oli ihmeen lämmin ilta, tuulikin kuin lehmän henkäys.  Humukeli, totesi mies.
 
Jotenkin minua ei yhtään sureta syksyn tulo, tykkään syksystä.  Minua ei ahdista lyhenevät päivät eikä  lisääntyvä pimeys.   Kesän pihaelämän jälkeen on vaihteeksi kiva keskittyä sisäoloon.  Kynttilöitä on jo tullut poltettua pimenevinä iltoina, ja sukankutimet on otettu esille.   Joulujututkin tuppaavat mielen päälle :)
 
 

12 kommenttia:

 1. Tuo pasuunakukka on hieno. Minä kokeilin sitä yhtenä kesänä, mutta se ei ennättänyt kukkia. Kaunis väri leimuissa. - Kaunista syksyn jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anneli, vasta elokuun loppupuolella aukaisi pasuuna ekat kukkansa. Oli huumaava tuoksu varsinkin iltaisin. Oikein hyvää syksyä myös Sinulle!

   Poista
 2. En koskaa oo kuullu humukeli-sanaa.
  Harmi pasuunankukkaa. Toivottavasti siinä kuitenki henki pihisöö.
  Rahtasin sisälle muutamia purkkia ja pelekäsin daaliooren pualesta, onneksi ei käyny kuinkaa.
  Hyvin kukkii keväälliset leimut ja nua kirijavat leheret, on tosiaan kivat iliman kukkiaki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Navettapiika, ens kertaa minäkin tuon sanan kuulin. Daaliat ovatkin tosi arkoja. Miljoonakellot amppeleissa kestivät kylmän oikein hyvin, siitäkin hyviä kesäkukkia ovat.

   Poista
 3. Humukeli, luin otsikon alkuun kahteen kertaan. Mainio ilmaus.
  Voi miten ikävää, että upea ja kauniisti kukkiva pasuunankukkasi paleltui. Toivottavasti ei menehtynyt ihan kokonaan?
  Kauniin väriset syysleimut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kruunu Vuokko, hiukan outohan tuo sanana on, voisi kuulostaa vaikka japaninkieleltä:) pasuunan runko on kai elossa, ja sen voi talvettaa. Oksia voi juurruuttaa vedessä, joten toivoa on.

   Poista
 4. Harmi juttu pasuunakukan kanssa.
  Minuakaan ei juuri harmita syksyn tulo, voi ihan rauhassa hillitä menoa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pirjo, voi rauhassa vetäytyä sisätiloihin. Joulun jälkeen voikin sitten taas alkaa suunnitella puutarhajuttuja uusin innoin:)

   Poista
 5. Sama täällä, pakkaset pääsivät yllättämään, vaikka muka tiesin. Kaikki ei silti mennyt, talon seinustalla ja terassilla olivat suojassa sen verran, että annansilmätkin säästyivät. Hiemen ulompana ollut paleltui, niin tarkkaa se on.
  Harmi komeaa pasuunaasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maatuska, paleltuvathan ne kesäkukat jossain vaiheessa kumminkin. Nyt onkin ollut taas tosi kauniita aurinkoisia päiviä, mutta yöt ovat kylmiä.

   Poista
 6. Teillähän on ehtineet kylmät jo käydä! Täällä pohjoisempana rannikolla mennään vielä plussakeleillä ja kukat kukkii aina vain.

  Leimuista on paljon syysiloa, kukkivatkin varsin pitkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tita, kyllä on ollut muutama kylmä yö. Aamulla on joutunut auton ikkunoita jo jäästä raappaamaan. Leimut ovat ihan mun suosikkikukkia. Viime talvi aiheutti katoa, mutta keväällä istutin uusia.

   Poista