Puutarhanäkymiä
Perjantaina, 15.1.2021


Sain Navettapiialta mukavan Puutarhanäkymiä -haasteen, kiitos:)  Kiva katsella ja valikoida kesäisiä pihakuvia tällaisena kunnon vanhanajan talvipäivänä, kun on saatu lunta runsaasti ja pakkastakin oli aamulla himpun yli 30 astetta. Tässä tulee samalla katsaus viime kesään.Alkukesän näkymä takapihan terassilta. Talven jäljiltä törkyinen vanha vesi suihkulähteessä on vaihdettu puhtaaseen. Riippaherneet kukkivat keltaisenaan, kesäkukkaset haettu puutarhalta ja istutettu ruukkuihinsa.Etupihan kolmesta riippahernepensaasta oli yksi menehtynyt talven aikana. Paikka on hyvin kuiva, liekö kuivuus vai outo talvi vienyt, vai oliko muuten vaan tullut määränsä päähän. Sahasin sen juuresta poikki ja laitoin kuivan karan takapihalle ruukkuun. Tässä vaiheessa keskikesää ei huomaa, että jotain on poissa.

Kuivuudesta kärsi koko piha, varsinkin nämä etupihalla kallion päällä ohuessa multakerroksessa kasvavat kasvit. Suikeroalpi oli jossain vaiheessa aivan ruskea, kastelusta huolimatta. Keijuangervoaidannekin oli hiukan kärsinyt ja kuivia oksia oli näkyvissä. Ostin akkukäyttöisen kätevän aitaleikkurin, millä tuota aitaa oli helppo siistiä.


Takapihan köynnösportissa köynnöspinaatti rehotti, kuten ennenkin. Kärhöille kannoin vettä niska vääränä, mutta kukinta jäi silti hyvinkin vaatimattomaksi. Pienikukkaiset kellokärhöt sensijaan  kukkivat runsaasti ja pitkään.


Ostin mainoksen uhrina tuollaisen aurinkovoimalla toimivan pienen suihkun etupihan altaaseen.  Toimihan se silloin, kun aurinko paistoi suoraan siihen. Enimmäkseen ei. Ensi kesänä aion laittaa sen johonkin ruukkuun pihan aurinkoisimpaan paikkaan.


Terassin keinussa tuli löhöttyä ehkä enemmän kuin koskaan ennen. Kuumuus ja vanhuus, nääs :)


Loppukesällä olikin taas se värikkäin kukinta. Syysleimut ovat minusta niin ihania.Sisääntulon varrelta kaivoin vanhat vuorenkilpikasvustot kokonaan pois kotiloita keräämästä. Tilalle siirsin pihalta vähän kaikenlaista, esim. korallikeijunkukkaa ja poimulehteä. Eivät kyllä erotu tässä vaiheessa enää tuolta reunasta.


Hyötymaalla oli taas perinteiseen tapaan vähän salaattia, persiljaa, retiisiä, kesäkurppaa ja tomaattia. Tomaattisato olikin oikein hyvä, syötiin niitä vielä pitkälle syyskuuhun. Köynnösportti kaipaa maalia, ensi kesänä sitten.


19 kommenttia:

 1. Tiäsin, että sulta löytyy hianoja puutarhanäkymiä. Ihanan rehevää, runsasta ja kukkaasaa, eikä ainakaa näistä kuvista huamaa kuivuutta. Käytäkkö köynnöspinaattia ruaanlaitos? Hilijan ajattelin yhtehen ruukkuhun laittaa vettä ja suihkun. Olis kyllä ittellä piäni pulputin, mutta mistäs sähkö. Täshän tais tulla ratkaasu, aurinkokennolla toimiva. Hm...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole syönyt köynnöspinaatin lehtiä. Tuossa kun kun kasvaa myös kärhöjä, ja niitä joutuu lannoittamaan, niin saattaa pinaattiin kertyä nitriittiä. Sähkön puutteen takia minäkin ostin tuon aurinkokennopulputtimen:)

   Poista
 2. On sulla ihanan reheviä näkymiä. Istutuksia, kukkia, kärhöjä, upeita kokonaisuuksia.
  Olen myös nähnyt mainoksia aurinkokenno pumpuista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, oma silmä niin tottuu noihin näkymiin, kiva jos tykkäät:) hyvinhän tuo suihkuttaa auringossa, eikä ollut järin tyyriskään.

   Poista
 3. Upeaa, vehreää, kaunista, monimuotoista!
  Voi kun itsekin osaisi, jaksaisi, ehtisi - ja muistaisi kastella...
  Muiden loistokkaita puutarhoja ihaillessa ei voi kuin kunnioittaa sitä visuaalista taidokkuutta ja antaumuksellisuutta, jolla työtä on tehty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Paula🙂 nämä puutarhajutut ovat meillä vähän sukuvika. Innostusta lisää, kun lähellä on samanhenkisiä harrastajia, kenen kanssa vaihdetaan taimia ja kokemuksia. Aika tosiaan on rajallista. Odotankin jo innolla ensi vuonna häämöttäviä eläkepäiviä😊

   Poista
 4. Oi, olipa upeaa, että Navettapiika haastoi sinut tähän alulle laittamaani haasteeseen, sillä puutarhanäkymäsi ovat kerrassaan hienoja. Niin runsasta ja kukkaisaa kiemurtelevien viehättävien nurmipolkujen keskellä. Kuvissa riittää katselemistä pitkäksi aikaa!
  Sallit varmaan, että linkitän tämän postauksesi haasteeseen vastaneiden ryhmään, jotta useammat saavat nauttia näistä kauniista näkymistä.
  Tervetuloa myös käymään 'Kottikärryn kääntöpiirillä' katsomassa minun puutarhatouhujani.
  http://kottikarrynkaantopiiri.blogspot.com/2021/01/puutarhanakymia-haaste.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Päivi😊 tämä oli niin kiva haaste, sai käydä läpi kesäisiä kuvia ja muistella,mitä kaikkea tuolla hangen alla onkaan😊

   Poista
 5. Teillä on kyllä kaunis puutarha ja ihania puutarhanäkymiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kruunuvuokko😊 minä taas ihastelen aina sinun upeita kärhöjäsi😊

   Poista
 6. Ihanan rehevää! Nurmipolut ja niiden varsien istutukset ovat upeita!

  VastaaPoista
 7. Oi, miten reheviä ja kukkaisia näkymiä! Pidin erityisesti tuosta kuvasta, missä kellokärhö on etualalla ja nurmipolku kiemurtelee köynnösportin ali. Olisin hypännyt suoraan polulle tallustelemaan, jos se olisi ollut tietokoneen näytön läpi mahdollista. Minulta on jotenkin mennyt blogisi kokonaan ohi. Pitää korjata virhe ja liittyä lukijaksi, ettei mahdollisia kärhöjuttuja livahda enää ohi :) Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
 8. Kiitos, Minna, kiva, jos viihdyit pihallani :) Tämä mun blogi oli hiukan tauollakin välillä, mutta yritän nyt jatkaa päivityksiä. Kärhöni ovat kärsineet kuivista kesistä, joita täällä Keski-Suomessa on ollut jo 3 peräkkäin. Samoin viime talvi lumettomana ja jäisenä vei joitakin kärhöjä, samoin muitakin ihanuuksia. Mutta eteenpäin!

  VastaaPoista
 9. Ihania puutarhanäkymiä sinulla. Ihailin juurikin sinun kuunliljojasi ja sitten luin että kaivoit ne pois. Minulla on mökillä myös paljon kuunliljoja mutta onneksi ei kotiloita. Leimut on myös minun suosikkejani ja niitä on minulla myös aikamoinen lajivalikoima. Yhdestä otin myös siemeniä talteen ja ne on mukana perennojen siementen arvonnassa. Käy kurkkaamassa jos vaikka kiinnostaisi. Ja siellä on paljon erilaisia muitakin siemen vaihtoehtoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Nila:) Kuunliljat ovat ihan lempikukkiani ja puutarhani peruskasveja. Joistakin olen jakanut ystäville alkuja, mutta muuten en niitä ole kaivanut pois, vaan vuorenkilpiä. Ikävä kyllä kuunliljatkin ovat kotiloiden herkkua. Saat olla onnellinen, kun ei teillä ole kotiloita. Meidän kirkonkylän alueella ne mokomat ovat levittäytyneet vähän kaikkialle viiimeisten vuosien aikana.

   Poista
 10. Upeita näkymiä, on sinulla kaunis ja hyvin hoidettu puutarha!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Mustakissa. Vielä pari kuukautta, niin päästään taas pihahommiin:)

   Poista
 11. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista